Kalıtsal Trombofililer – Pıhtılaşma Bozuklukları ve Gebelik

Kalıtsal trombofililer (kalıtımsal trombofililer), kanın pıhtılaşmaya eğilim gösterdiği hastalıklardır. Kanın pıhtılaşmasına bağlı damar tıkanıkları (tromboemboli), kalp, akciğer ve beyin gibi organlarda pıhtı oluşmasına yol açabilir. Gebelerde ise, düşük, ölü doğum veya bebeğin gelişme geriliğine yol açabilir. Kalıtsal trombofili hastalarına ”Homozigot”, Hasta olmayıp taşıyıcı olanlara “Heterozigot” denir. Kalıtsal trombofililer aileden geçen ve doğuştan gelen genetik bozukluklardır. Trombofililerin doğuştan olmayan, sonradan edinilmiş türleri de vardır Ör: Antifosfolipid sendromu. Trombofilisi olan hastaların doğum kontrol hapı kullanması kesinlikle sakıncalıdır.

Kalıtsal Trombofililer

Antitrombin III eksikliği Protein C eksikliği Protein S eksikliği Faktör V Leiden mutasyonu Aktive protein C rezistansı Protrombin (Faktör II) gen mutasyonu MTHFR gen mutasyonu (Metilen tetrahidrofolat redüktaz) Hiperhomosisteinemi Trombomodulin mutasyonu Faktör 12 eksikliği. Antitrombin III eksikliği kalıtsal kan kıhtılaşması hastalıklarının en ciddi olanıdır ancak, gebelikle ilgili etkileri hakkında net bilgiler yoktur.

Tanı

Erken yaşta damar tıkanıklığı geçirenlerde, ailesinde damar tıkanıklığı olanlarda, tekrarlayan gebelik kayıpları veya ölü doğumları olanlarda, gebelikler erken aylarda başlayan hipertansyon, ödem veya bebekte gelişme geriliği olanlarda trombofilik hastalık olması süphesiyle bazı testler yapılır.

Trombofili Testleri

Antitrombin III Protein C Protein S Aktive protein C rezistansı Faktör V Leiden mutasyonu Lupus antikoagülan Antikardiolipin antikorlar IgG ve IgM

Tedavi

Antitrombin III eksikliği olanlarda tromboemboli gelişme riski yüksek olduğundan, gebelik boyunca tam doz heparin (pıhtılaşmayı engelleyici ilaç) ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar (küçük dozda aspirin) ile tedavi edilirler. Gebeliğin sonlanmasından sonra bir süre daha tedaviye devam edilmesi gerekebilir.

Önemli Not

Kan sulandırıcı tedaviler, doğum veya sezaryenden bir hafta önce bırakılmalıdır. Aksi takdirde, doğum veya sezaryende ciddi kanamalar olabilir.

Faktör v Leiden Mutasyonu

Faktör V (Faktör 5) kan pıhtılaşma sisteminde yer alan faktörlerden birisidir. Pıhtılaşma sisteminde 1 -12 şeklinde rakamlarla ifade edilen çeşitli faktörler ve Protein C, Protein S gibi maddeler rol alır. Bu maddelerin bazılarında olan bir eksiklik veya artış durumunda kanda fazla pıhtılaşma veya tam tersine pıhtılaşamama ve kolay kanama gibi problemler oluşabilmektedir.

Faktör V Leiden mutasyonu kalıtsal trombofililerden (pıhtılaşma bozukluklarından) birisidir. Faktör V Leiden mutasyonu denilen durumda Faktör V geninde bir nokta mutasyonu (G1691A) gerçekleşir. Yaklaşık 500 gebeden birinde Faktör V Leiden mutasyonu görülür. Faktör V Leiden mutasyonu ve ona bağlı aktive protein C rezistansı kalıtsal trombofililerin en sık nedenidir.

Faktör V Leiden geni açısından heterozigot bireylerde venöz tromboz riski ortalama 7 kat artarken homozigotlarda risk artışı yaklaşık 80 kat olmaktadır. Faktör V Leiden mutasyonu olan gebelerde düşük, tekrarlayan gebelik kayıpları, preklampsi, gelişme geriliği, plasentanın rahimden erken ayrılması gibi durumlar olabilir.

Tanı

Faktör V Leiden kan testi ve aktive Protein C rezistansı testi yapılır. Kan tahlilinde yapılacak DNA testi ile ile heterozigot ya da homozigot olduğu da belirlenir.

Tedavi

Tekrarlayan gebelik kayıpları olan ve Faktör V Leiden mutasyonu saptanan kadınlarda tedavi diğer kalıtsal trombofililerde olduğu gibidir.

MTHFR (METİLENTETRAHİDROFOLAT REDÜKTAZ) GEN MUTASYONU – HİPERHOMOSİSTEİNEMİ

Kalıtsal trombofililerden (pıhtılaşma bozukluklarından) birisi olan MTHFR gen mutasyonunda metilentetrahidrofolat enzim geninde mutasyon sonucu homosistein düzeyi artar (hiperhomosisteinemi) ve pıhtılaşmaya eğilim oluşur. En sık C677T mutasyonu görülür.

MTHFR mutasyonunun tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda net olarak gösterilememiştir. Bilimsel çalışmaların bazıları MTHFR mutasyonu ile tekrarlayan düşükler arasında ilişki olduğunu gösterirken, birçok bilimsel çalışmada gebelik sırasında herhangi bir olumsuz etki gösterilememiştir.

MTHFR mutasyonu olan hastalarda folik asit seviyesi azaldığı için anne karnındaki bebekte, sinir sistemi, omurga ve beyinde anormal gelişim riski artmıştır. Hem heterozigot, hem de homozigotlar için bu risk artmıştır. Bu risk gebelik öncesinde ve sırasında folik asit tedavisi verilerek azaltılır. Bu hastalara ayrıca vitamin B12, vitamin B6 takviyesi de verilebilir.

AKTİVE PROTEİN C REZİSTANSI (APCR)

Aktive protein C rezistansı (direnci); Faktör V’in protein C’ye karşı direnç göstermesini tanımlamaktadır. Bu durumda pıhtılaşmada rol alan protein C Faktör V’i inaktive edemez. APCR kalıtsal trombofililerden (pıhtılaşma bozuklukları) biridir. Protein C’nin Faktör V’i inaktive edememesi durumunda pıhtılaşmada artış meydana gelir. Bu durumda pıhtılaşma ile ilgili tromboemboli gibi çeşitli hastalıklara ve gebelikte tekrarlayan düşükler gibi bazı problemlere sebep olur. Aktive protein C rezistansının en sık nedeni Faktör V Leiden mutasyonudur fakat tek neden bu değildir. APCR’li hastaların % 90’ında faktör V Leiden mutasyonu saptanmıştır. Faktör V Leiden mutasyonu ve ona bağlı aktive protein C rezistansı (APCR) kalıtsal trombofililerin en sık nedenidir.

PROTROMBİN GEN MUTASYONU

Protrombin (Faktör II) G20210A gen mutasyonu kalıtsal trombofililerden (pıhtılaşma bozuklukları) birisidir ve Faktör V Leiden mutasyonundan sonra ikinci sıklıkta görülür. Protrombin genindeki mutasyondan dolayı kanda protrombin düzeyi artar ve bu da pıhtılaşmaya eğilim yaratır.

Protrombin G20210A gen mutasyonu olan gebelerde pıhtılaşma riski 10-15 kat artmaktadır. Taşıyıcı olanlarda da pıhtılaşma riski 2-3 kat artar.

Tanı genetik çalışma ile konulur.

Tedavi

Tekrarlayan gebelik kayıpları olan ve protrombin gen mutasyonu saptanan kadınlarda tedavi diğer kalıtsal trombofililerde olduğu gibidir.

 

Bu bilgiler,

Uz. Dr. Dinçer Yıldırım

www.jinekolojivegebelik.com

http://www.jinekolojivegebelik.com/2008/09/kalitsal-trombofililer-pihtilama.html

izniyle alınmıştır.

1.342 thoughts on “Kalıtsal Trombofililer – Pıhtılaşma Bozuklukları ve Gebelik

  1. selin

    mrb hocam ben 3 ay önce düşük yaptım ilk düşüğüm testler yapıldı.Antitrombin -3 sonucu 80-120 arasında olması gerekirken 24 çıktı.Bu çok ciddi bir sonuç mu?

    Reply
    • Esat orhon

      Antitrombin III eksikliği olanlarda tromboemboli gelişme riski yüksek olduğundan, gebelik boyunca tam doz heparin (pıhtılaşmayı engelleyici ilaç) ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar ile tedavi edilirler. Gebeliğin sonlanmasından sonra bir süre daha tedaviye devam edilmesi gerekebilir.

      Reply
      • bahar

        Hocam ıyi günler ,
        benim iki dusugum oldu. Bu iki dusugumun arasında bir kizim var 4.5 yaşında kızima hiç bi ilaç kullanmadan dünyaya getirdim. Kizimdan sonra bi dusugum daha olunca test yaptırdım. Hocam bu arada Dusuklerimin kalbi hiç atmadi ve alındı. Şimdi 8 haftalik hamilayim çok şükür kalbi hiç bişey kullanmadan attı fakat doktor clexane 0.4 ml iğne verdi bi diğeri gerek yok dedi. Siz ce ben ne yapmalıyım sonuçlar asagida acill cvp verirseniz çok mutlu olurum.

        FV leiden G 1691A heterozigot (tasiyici)
        FII (protrombin) g 20210a wild type(normal)
        Mthfr c677t heterozigot tasiyici
        Mthfr a 1298 c heterozigot tasiyici

        Reply
        • DİCLE

          FAKTÖR II G20210A-FAKTÖRV LEİDEN- MTHFR C677T HOMOZİGOT NORMAL
          MTHFR A1298C HOMOZİGOT MUTANT
          LAC CONFİRM 36,2
          LAC SCREEN 38,1
          LACS/LACC 1,1
          PROTEİN C 65,3
          PROTEİN S 69,8
          ANTİ THROMBİN 3AKTİVİTESİ 89,6
          ANTİ KARDİYOLOPİN IGM 00 NEGATİF
          ANTİ KARDİYOLOPİNB
          IGG 1,07 NEGATİF

          AYRICA SPERM HAREKETLİLİĞİ O
          BİR DÜŞÜKLE SONUÇLANAN TÜP BEBEK DENEMESİ YAPTIK TEKRAR DENEME YAPARSAK DOKTORUMUZ PREİMPLANTASYON GENETİK TANI YÖNTEMİYLE ANCAK OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ TEKRAR DENESEK SAĞLIKLI ÇOÇUK OLMA İHTİMALİ NDEDİR. TŞKLER

          Reply
          • Dicle

            Fsh 8.05
            Lh 4.93
            Tsh 2.470
            E2 45.36
            Prolaktin 12.43
            Hsg filmi normal yaşım benim 33 eşimin 43
            Bende sıkıntı olmadığı söylendi
            Semen analizi vol 8ml
            Ph 7.2
            Sperm cons 100binden az
            a 0
            b 25
            c 75

          • Prof Dr Esat Orhon

            Hanimefendi ikinci sorunuzu da aldim.
            Esinizin kromozom yapisini degerlendirilsin. Ve Y kromozomu mikrodelesyonu bakilsin.
            Sorun yoksa tup bebek, sorun varsa tup bebek + pgd uygulanir.

      • edibe çiçek

        Faktör V Leiden (moleküler Çal.) mutasyon saptanmadı. Prothrombin Mutasyonu mutasyon saptanmadı. MTHFR(C677T) mutasyonu Mutasyon saptanmadı. MTHFR(A1298C) mutasyonu ” homozigot” genetik araştırmam. Protein S Aktivitesi(Tam kan) sonuç 123.443 % 60-130. protein C Aktivitesi(Tam kan) sonuç 153.000 % 70-140. Anti-Trombin lll aktivitesi(Tam kan) sonuç 105.110 % 79,4-112 sonuçlarım. Plk over var bende 1yıl tedavi gördüm 1 çocuğum old. 1 yıl arayla doğal bir şekilde 2. çocuğum old. 2yıl diyane 35 kullandım bıraktım 6 ay sonra üçünçü çocuğa gebe kaldım 1,5 aylık öldü ve kürtaj oldum tedavi olmadan 1 yıl sonra 1 gebelik oluştu ve kendiliğinden düştü 6 ay sonra tedavisiz gebe kaldım yavaş geliştiği için iğne ile sonlandırıldı. Bunlar pıtılaşmaya bağlandı hemotoloji kalıtsal değil kromoz

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

          Reply
          • Esra84

            Hocam merhaba;
            31 yaşında 5 yıllık evliyim.Portal ven trombozu hastasıyım karaciğer ve dalakta büyüme yemek borusunda varis tespit edildi.Şükür rahatsızlığım stabil 4 yıldır ilerleme yok Fakat trombosit sayım düşük bu yüzden kan sulandırıcı kullanamıyorum.Bütün araştırılmalara rağmen sebebi bulunamadı.Genetik tahlillerim temiz çıktı. Doktorlar içinse hamile kalmam risk olusturabilirmiş.Yaptırdığım son tahlillerde protein s sınırda protein c ise düşük çıktı. Anti trombin ise sınırda. Faktör v leiden saptanmadı.Sizinde gebe kalıp kalmamam konusunda değerli fikirlerinizi alabilirmiyim.
            (Rahatsızlığım sırasında geçirmek zorunda kaldığım rinopisasti ameliyatı sırasında 5 ünite tdp yüklediler ve kanımı durdurmakta zorlandıklarını söylediler belirtmek istedim;))
            Şimdiden karmaşık tıbbi geçmişimi okuduğunuz için tesekkürler 😉

          • Prof Dr Esat Orhon Post author

            Hanımefendi bu sorunuza yanıt vermeyi çok arzu ederdim Ancak bu sorun jinekolojik bir sorun olmayıp hematoloji uzmanlığının ilgi alanına girer Eğer hematoloji uzmanların izin verecek olursa gebelikte gerekli tedbirler alınarak takip yapılabilir Saygılarımla

          • Sema

            Iyi günler iyi çalışmalar doktor bey, ben 34 yasindayim, 7yillik evliyiz 4yildir cocuk düşünüyoruz. 3gebelik kaybim var bir tanesi dış gebelik. Araştırma hastanesine gidiyorum. Faktör 5 leiden heterozigot ve mthfr heterozigot var. Kromozom analizi benimkisi normal esimin 9. Kromozomun p11q13 bölgesinde gözlenen perisentrik inversiyon polimorfizm olarak degerlendirilmektedir yaziyor. Hormon profili, ve rahim filmim normal. En son 13 ay önce kürtaj oldum daha sonra hiç hamile kalamadim. Kurtajdan sonra dr üç ay korunma, folbiol, apikobal ve coraspin vermisti. 13ay bu ilaclari kullandim. Iki kez histereskopi oldum polip sebebiyle. Ikinci histereskopide polipe rastlanmadi. Yine hamile kalamadigim icin özelde infertilite uzmanina gittik. Rahimde düzensizlik gördü ve rahim filmi istedi. Kurtajdan sonra yapisiklik olmus olabilir rahim filminden sonra histereskopi yapalim dedi. Ve 13aydir kullandigim folbiol, apikobal ve coraspini içme gerek yok dedi. Hamile kalinca kan sulandirici igneye ve coraspine gerek yok dedi. Yillardir cok ugrastik acaba dogru mu ilerliyoruz doktor bey? Gebe kalinca riskli gebelik uzmanina mi gitmeliyim? Igne ve coraspin konusunda ne yapmaliyim?

      • Fatma

        merhaba hocam ben 6 yilik evliyim 2 tane düsüm oldu tesler yaptirdim hamilelige bagli kan pihtilasmasi olur bizde genetikmis ablamdada var 3 kere asilama yaptim 4 defada tupbebek denedim en son olani ucuncu ayda yaptim hamilelik testine bes gun kala tansiyonum yukseldi 180-90 oldu hastaneye gitim ilac verdiler eve geldi zate kendim tansiyon ilaci kulaniyorum kan sulandirici haplan iynede kulandim teste gitigimde negatif cikti neyapmaliyim yardimci olursaniz cok sevinirim lütfen

        Reply
      • Sema

        Iyi akşamlar Dr Bey, yazilarinizi okudum çok aciklayiciydi. Ben 34 yaşındayim, 3gebelik kaybi yaşadım bir tanesi dış gebelikti. Faktör 5 leiden heterozigot ve mthfr c677 heterozigot var. Iki kez polipden dolayi histereskopi ameliyati oldum. 13 ay önce en son gebeliğim sonlandirildi bi daha hamile kalamadim. Agustostan beri bekliyoruz. Bir yildir folbiol, apikobal ve coraspin kullaniyorum. Rahim filmi temiz cikti. Kromozom testleri temiz ve sperm analizinde sorun yok. Ne yapmam gerekiyo yol gosterirseniz. Baska arastirmaya gerek varmi? 

        Reply
          • Sema

            Iyi akşamlar doktor bey cevabiniz için teşekkür ederim. Gebe kaldigimda kan sulandirici igne ve coraspin kullanmama gerek var mi ve folbiol hapina (üç gebelik kaybi, faktör 5 leiden heterozigot ve mthfr c677 heterozigot için).

    • Derya

      Merhaba doktor bey 2 düşügüm var sonuçlar bu G\5G mutasyonu homozigot,
      C677T mutasyonu homozigot ,doktorum hibor 3500 verdi bana doz az gibi geldi sizin yazınızı okuduktan sonra sizce kaçlık iğne kullanmamlazım…

      Reply
      • Prof Dr Esat Orhon Post author

        Hanımefendi, hastayı görmeden, durumunu bilmeden internet üzerinden ilaç dozu verilmesi doğru değildir. Genel durumunuzu bilmeden yapacağım doz tavsiyesi sakıncalı sonuçlara yol açabilir. Bunu doktorunuzla konuşmanız daha doğru olacaktır. Saygılarımla

        Reply
        • Seçil

          Iyi gunler hocam. Benim alti ay once 8 haftalik hamileliğim geriledi ve düşükle sonuclandı doktor tıbbi genetiğe yönlendirdi. daha sonra Sonuçlar da kan pıhtılaşması denildi mthfr c677t heterozigot mutasyon saptanmıştır denildi bunun için doktor Coraspin ve folik asit verdi. Bebek oluştuktan sonra kan sulandırıcı iğne kullanacaksın denildi şu an bebek düşünüyoruz Sizce bu tedavi yeterli mi ve aynı sorunlarla karşılaşır miyiz?!

          Reply
          • Prof Dr Esat Orhon Post author

            HANIMEFENDI,
            SORUNUZUA BUYUK HARFLERLE YANIT YAZIYORUM. AMACIM SAYGISIZLIK ETMEK DEGILDIR, LUTFEN YANLIS ANLAMAYIN.
            AMACIM AYNI SORUYU DEFALARCA SORAN HANIMLARIN DIKKATINI CEKMEKTIR.
            1. LUTFEN AMA LUTFEN MTHFR MUTASYONUNU HASTALIK ZANNETMEYINIZ.
            2. TEKRARLAYAN GEBELIK KAYIPLARI 3 VEYA FAZLA KAYIPTIR.
            3. KAN PIHTILASMASI TEKRARLAYAN GEBELIK KAYIPLARININ EN SONDA GELEN VE EN ÖNEMSIZ NEDENIDIR.
            4. GEREKSIZ YERE KULLANILAN KAN SULANDIRICI ILACLARIN ARZU EDILMEYEN OLUMSUZ YAN ETKILERI OLABILIR.
            5. ICINDE MTHFR KELIMESI GECEN SORULARA YANIT YAZMAYACAGIMI DAHA ONCE BELIRTMISTIM AMA SANIRIM DIKKATLERDEN KACIYOR. TEKRAR HATIRLATMAM GEREKTIGINI DUSUNDUM.
            Buyuk harflerle yanit yazdigim icin ozur diliyorum. Amacim saygisizlik degildir. Unutulan bir yazimi hatirlatmak istedim.
            Saygilarimla
            Prof Dr Esat Orhon

  2. MELİKE AKSOY

    MRB DR BEY,5 YAŞINDA BİR KIZIM VAR,İKİNCİ BEBEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ,1 BOŞ GEBELİK YAŞADIM VE 2 YIL SONRASINDA OMFALOSEL VE SPİNAL DİSRAFİZM TEŞHİSİYLE DE 3.GEBELİĞİM 11 HAFTALIKKEN SONLANDI.TROMBOFİLİ PANELİNE BAKILDI VE MTHFR C 677 MTHFR 1298 HETEROZİGOT TEŞHİSİ KONULDU.KROMOZOM TAHLİLİNDE DE EŞİMDE 3. VE 7. KROMOZOM BANTLARINDA BOZUKLU TESPİT EDİLDİ.3 AYDIR DECAVİT,FOLBİOL,DODEX İĞNE CORASPİRİN ALIYORUM.TEKRAR HAMİLE KALIRSAM HERGÜN İĞNE OLMAM MI GEREKİYOR?KIZIM OLDUĞU İÇİN,NORMAL YOLLARLA BEBEK SAHİBİ OLABİLİRMİYİM? ŞU AŞAMADA NASIL BİR SÜREÇ BENİ BEKLİYOR..AYDINLATIRSANIZ ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM..İYİ ÇALIŞMALAR

    Reply
  3. Deniz

    Dr Bey merhaba, ben 1,5 ay once bebegimi kalbi durdugu icin aldilar. 8 haftalik olmasi gerelirken kontrolde 6 haftalik cikti ve kalp atisi yoktu. Biz icimiz rahat olsun diye Aptt ve ANa testlerini yaptirdil normal ciktilar, bir de garanti olsun doye genetik test istedik. Sonuclar yeni cikti. Sonuclara gore,
    Faktor V G1691A(leiden)heterozigot mutasyon saptanmistir
    Faktor XIII V34L heterozigot mutasyon saptanmistir
    B-fibrinojen-455 G-A )heterozigot mutasyon saptanmistir
    MTHFR C677T -)heterozigot mutasyon saptanmistir
    ACE-I/D
    Apoe(E2,E3,E4)- E3/E3
    PAI-1 4G-5G – 5G/5G
    Bu degerlere gore bir doktorla gorustuk igne tedavisi dedi, cok moralimiz bozuldu esimle birlikte. Cok istiyoruz bebek sahibi olmayi. Bilgi verebilir misiniz bunlarin sebebi nedir tedavisi nedir ve cocuk sahibi olmakta sorun teskil edecek mi? Lutfen yardimci olun

    Reply
    • admin Post author

      Hanimefendi bu kadar detayli ve hayati bir konuyu bi e-mailde nasil ozetliyeyim? 🙂
      Eger sadece 1 gebelik kaybiniz varsa tedavi olmaniz gerekmiyor.

      Prof. Dr. Esat Orhon

      Reply
  4. hulya

    Hocam merhabalar gectigimiz haziran ayinda 5.5 gunluk aralik ayinda ise 7.5 gunluk gebelik kaybi yasadim..Universtede bir takim testler yapildi ve heterozigot mustasyon saptandi farkli doktorlarla gorustum bir kaci igne vurunmam ve aspirin kullanmami onerdi bir kacida kullanmamam gerektigini..su an 5.5 gunluk hamileyim ve bir karar vermem gerekiyor..Aydinlatirsaniz cok sevinirim..

    Reply
    • admin Post author

      Gebeliginizi takip eden ve durumunuzu bilen doktorunuza guvenmeniz en dogru hareket olacaktir.

      Reply
  5. MELTEM

    İyi günler hocam;
    ben 2 gebelik yaşadım ikisinde de bebeğimin kalbi durduğu için aldırmak zorunda kaldım biri 8 diğeri 10 haftalıkken yaşım 34 tetkiklerimi yaptırdım şu şekilde çıktılar tedavi olmam gerekiyor mu? sizin de önerinizi almak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar..

    FAKTÖR II (G20210A) — HOMOZİGOT NORMAL
    FAKTÖR V LEİDEN— HOMOZİGOT NORMAL
    Anti Kardiyolipin IgM— 3.21 (NEGATİF)
    Anti Kardiyolipin IgG —–0.6 (NEGATİF)
    Lac Confirm —– 33.7
    APTT—- 26
    Lac Screen —- 31.1
    LacS / LacC —– 0.92
    Protein C — 95,3
    Protein S — 70,6
    Anti Thrombin 3 Aktivitesi —92.4

    Reply
    • admin Post author

      Gebelik kayiplariniz kan pihtilasmasi (trombofili) kaynakli degil gibi gorunuyor. Kaybedilen gebeliklerin kromozom analizleri (varsa), sizin HSG rahim filminiz, sizin ve esinizin kromozom (genetik).testleriniz ve sizin TSH degeriniz. Bunlar tamamlaninca hepsini toptan bildirin, tek tek zahmet etmeyin.

      Reply
  6. ilknur

    merhaba bende 2defa dusuk yasadm bırı 11haftalk 2.6haftalk kalp atsı drdgu ıcın alndı testlermde proteın s oranımn dusuk oldgu tespt edldı suan bebek dusundgmz ıcın doktrm clexane 0,6 folbıol ve ecopırın basladı ama henuz daha esım ve benle ılgılı kromozm analızı cıkmadı doktrm bebekten alınan analızde anormallk saptnmadıgı ıcın beklemeye gerek yok dedı ama kararsz kaldım fıkrınızı almak ısterm

    Reply
  7. lEMAN

    Hocam iyi günler ben 24 haftalık bebegımı kaybettim ve genbetik analiz testim şöyle sizce bir sıkıntı varmıdır ?

    MTHFR (C677T): Araştırılan mutasyon saptanmamıştır.
    MTHFR (A1298C) :HETEROZİGOT MUTASYON SAPTANMIŞTIR
    Faktör XIII(V34L): Araştırılan mutasyon saptanmamıştır.

    Beta Fibrinojen (G455A) :HETEROZİGOT MUTASYON SAPTANMIŞTIR

    Reply
  8. evrem

    iyi günler hocam. 8 ay oks kullandıktan sonra 15 gün sürekli devam eden şiddetli baş ağrısı sonucu mr çekildi ve sinüs ven trombozu teşhisi koyuldu. 6 ay coumadın tedavisi gördüm sonraki mr larım temiz çıktı. devamında yapılan trombofili testlerinde protein c eksikliği çıktı bir de faktör V leiden heterozigot. 6 aylık önlem amaçlı coumadın tedavisi tekrar verildi. ilacımın bitmesine 1 ay kaldı. gebelik düşünüyorum hocam ilacı bıraktıktan sonra ne kadar zaman geçmesi gerekir? İğne kullanmam gerekecek mi ve bu iğnenin bebeğe zarar verme ihtimali var mıdır? yada bu hastalığım bebeği ne yönde etkileyebilir? bir de ömür boyu sürekli coumadın kullanmam mı gerekecek? şimdiden teşekkürler…

    Reply
    • admin Post author

      Gebelik kaybi gecmisiniz olmadigi icin kan sulandirici kullanmaniz zorunlu degil. Bu konu onceden karar verilecek bir konu degildir. Gebelik sirasinda anne ve bebek sagligi durumuna gore degerlendirilir.

      Reply
  9. gülçin

    hocam mrb

    benim derin venöz yetmezlik ( dolaşım bozukluğu ) rahatsızlığım var. 1 kimyasal gebeliğim oldu geçen yıl kasım ayında. 4 ay sonra yani mart ayında hamile kaldım . benim rahatsızlığım yüzünden kalp damar dr.um pıhtılaşma testi yapalım fln demedi. kadın doğum dr.um 10 haftalıkken trombofili testi yaptırmamı önerdi çünkü bu tür rahatsızlığı olan gebelerde genelde pıhtılaşma çıkıyor dedi.

    neyse 12. haftamda testler yapıldı sonuçlar

    ANTI THROMBIN 3 – 25.1 19 – 31
    PROTHROMBIN MUTASYON – NEGATİF
    FV LEİDEN MUTASYON – NEGATİF

    MTHRF C677T heterozigot MTHRF A1298C heterozigot mutant
    yani gen pıhtılaşması çıktı dr. hemen iğneye başlıyoruz dedi 10 gündür iğnemi yapıyorum.

    1 hafta sonra protein c aktivitesi ve protein s sonuçları çıktı ;

    AKTIVITE PROTEIN C – 0.93 07 – 2

    PROTEİN C AKTIVITI – 63.3 % 60 – 130

    PROTEİN S AKTIVITI – 42.9 % 60 – 130

    PROTEIN S DÜŞÜK ÇIKTI ?

    İĞNE HIBOR 3500 GÜNDE 1 TANE FOLİDOCE KULLANIYORDUM BİTTİ VE BIRAKTIK. BUNUN DIŞINDA İLAÇ V.S KULLANMIYORUM ACABA BEBEK VEYA CORASPRİN KULLANMAM GEREKİR Mİ BİLGİ VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM

    Reply
    • admin Post author

      hanımefendi gebeliğiniz hayırlı olsun. bu sorunuza elbette cevabım vardır ancak bir hekim meslektaşımın takip etmekte olduğunu yazmışsınız. meslektaşlarıma saygım vardır. dediklerine uymanızı öneriyorum

      Reply
    • sibel

      hocam merhaba
      32 yaşındayım.temmuz ayında bebeğimin 9 haftalıkken kalbi durduğu için kürtaj olmak zorunda kaldım. yapılan tetkikler sonucu MTHFR 1298 homozigot mutant çıktı. kromozomlarda ise herhangi bir sorun görülmedi. şu an tekrar gebelik düşünüyorum ve folbiol ve elevit kullanıyorum. bu arada pcos’yum ve glifor 1000’lik kullanıyorum.
      acaba bir sonraki hamileliğimde iğne kullanmam gerekir mi? bir doktor önerirken, diğeri önermiyor ve nelere dikkat etmem gerekiyor? bu pıhtılaşma düşük de etken mi ve riskli mi? Aydınlatabilirseniz sevinirim hocam, iyi çalışmalar…

      Reply
  10. Dilek

    Merhaba hocam benim Aralık ayında 7 haftalık kalbi durduğu için gebeliğimi sonlarndırmak zorunda kaldı doktorum ve ben genetik testi yaptırdım sonuç MTHFR C677T gen polimorfizmini analizi 2 adet Real time PCR analizi ile yapılmıştır hastanın yukarıda sözü edilen gen polimorfizmini HOMOZIGOT olarak taşıdığı tesbit edilmiştir yazıyor tekrar gebelik istiyorum folio ve decavit adında ilacı 4 ay kullandım bi ay ara verdim ve tekrar başladım nasıl bi yol izlemem gerekiyor size nasıl ulaşabilirim şimdiden teşekkürler

    Reply
    • admin Post author

      hanımefendi geçmiş olsun. sadece bir tane gebelik kaybı olması genellikle doğal seleksiyon olarak kabul edilir. sözü geçen gen mutasyonu çok önemli değildir. her gebelikte problem yaratmaz. konuyu sadece kan pıhtılaşmasına bağlamak o denli doğru bir yaklaşım değildir. bana ulaşmayı arzu ederseniz tel no 0312 447 88 08

      Reply
      • esra

        Hayırlı günler hocam 23 yaşindayim 4 erken gebelik kayıplarım oldu eşimde 9qh+ 21ps kromozom bozuklugu bende ise 9qh mthfr c677t kan pıhtılaşması falik asit eksikligiyle beraber noral tup defekti oluşumu var homozigot normal tsh 0.64 2 ay önce kavite ileri derecede dar yan duvarlar genişletilerek urerus septum operasyonu yapıldı bundan sonraki gebelik kayıbım orani ve ya engelli durumu gibi sağlık problemiyle karşılaşma olasıliklari var mi tup bebekte onerildi.yardimci olursaniz sevinirim teşekkür ederim

        Reply
          • fethi

            Hocam ben wilson hastalığı b ar bende evli ve 3 çocuk babasıyım genetik tahlileri yaptık Eşiminki 17 kromozomunda p.Arg1224Gln (c.3671g>A)HETEROZİGOT diye sonuç çıktı bu ne anlama gliyor genetik doktoru dedi hocama danışayım 2 gün sonra arayın beni eğer wilson hastalıkla ilgisi olursa çocukları getirin onlarında genetik testlerini yapalım bana cevap yazabilirmisin hocam

  11. özlem35

    Nerhaba hocam. Benim şu an 4.5 yaşında sağlıklı bi çocuğum var. Geçen sene 2 tane bebeğim 8 ve 9. haftalarda karnımda öldü. Ve ikiside 6 haftadan sonra gelişmedi. Pıhtılaşma testi yapıldı.
    Sonuçlarım
    Faktör XIii. Fibrinojen-455 G-A. MTHFR C677T. MTHFR A1298C taramalarımda heterozigot mutasyon saptanmış.

    Faktör Leiden. Faktör V H1299 R2. Protrombin. Gpilla HPA-1. ApoB taramalarımda mutasyon saptanmamış.

    ACE I/I. ApoE E3/E3. PAI-1 4G/5G.

    Bu sonuçlara göre hamile kalırsam nasıl bi tedavi uygulanmalı?
    Hamilelik haricinde de tedavi görmeli miyim? Aspirin kullanımı gibi? i
    Ilk çocuğumda skrun olmaması nedeniyle bu değişimler sonradan mı olmuştur? Radyasyon vb sebeplerle.

    Şimdiden çok teşekkürler

    Reply
    • admin Post author

      gebelik kayıplarının kan pıhtılaşmasından çok daha önemli başka nedenleri de vardır. doğal seleksiyon bunlardan en önemlisidir. tiroid fonksiyonları, annenin yaşı, rahim yapısı ve şekli, kan veya doku uyuşmazlığı, enfeksiyon hastalıkları araştırılmalıdır. gebelik kayıplarını sadece kan pıhtılaşmasına dayandırmak doğru olmayabilir. tüm araştırmalar yapılmadan tekrar gebe kalmayın. her gebelik kaybı rahim içinde olumsuz etki bırakır. giderilebilir nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra hamile kalmanızı öneriyorum. ayrıca her iki eş gebelik başlamadan önce 3 ay folik vitamini kullanmalıdır.

      Reply
      • özlem35

        iyi akşamlar hocam. Öncelikle sorumu vakit ayırıp yanıtladığınız için çok teşekkürler. Bazı bilgileri eksik aktarmışım. Yaşım 34 buçuk. Tiroid hormon ve kan sonuçlarım normal. Patoloji sonucum normal. Vajinal ultrason incelemelerimde normal. Ege üniv gidiyorum. Asistan dr adetin gecikir gecikmez gel. Kan sulandırıcı iğne başlıcaz dedi. Bu kadar. Bende şunu merak ediyorum. Şu anda folik asit dışında bişey kullanmalımıyım? Mutasyonların benim açımdan bir riski var mı

        Reply
        • admin Post author

          Kaybedilen gebeliklerin genetik yapisi bilinmiyorsa,son care bu olabilir. TSH 2.5’tan daha az miydi?

          Reply
          • özlem35

            TSH değerim 2.56 hocam. Anladığım kadarıyla bende kesinleşmiş bir pıhtılaşma yok. Bir sebep bulunamadığı için iğne başlanması doğru bi yol mu sizce? Birde iğne benim en büyük kabusum. Madem ciddi bir pıhtılaşma yok. Coraspin kullanmam yeterli gelmez mi? Ve son olarakta folik asit dışında vitamin takviyesi gerekir mi sizce? B6 B12 gibi

          • admin Post author

            Tsh degeri gebelik sirasinda 2.5’tan daha az olmalı. problemin dogrudan kan pıhtılaşmasından kaynaklandığını düşünmemekle birlikte sizi yakindan takip eden doktorunuza güvenmenizi öneriyorum. Hayirli olsun.

  12. Rukiye

    Merhaba Hocam benim üç başarosız tüp bebek denemem oldu genetik test sonucum şöyle çıktı

    F-V geni G1691A mutasyonu: Homozigot Normal

    F-II geni G20210A mutasyonu: Homozigot Normal

    MTHFR geni C677T mutasyonu: Heterozigot Taşıyıcı

    MTHRF geni A1298C mutasyonu: Heterozigot Taşıyıcı
    Bir daha tüp bebek deneyecek olsak emriyolara genetik test gerekli olur mu ? Çok Teşekkür ederim.

    Reply
    • admin Post author

      hanımefendi, problemin nereden kaynaklandığını bilmiyorum. sperm problemi midir, rahim ile ilgili sorun mu vardır, yumurtlama problemi var mıdır, yaşınız kaç? bütün bunları bilmeden sağlıklı cevap verebilmem mumkun degil ki 🙂

      Reply
  13. Rukiye

    Hocam 32 eşim 35 yaşındayız bizim sorun önce eşimde idi iki kez varikosel ameliyatı oldu fakat spermlerde istenen düzeyde bir düzelme olmadı biz de tüp bebek tedavilerine geçtik bir defa aşılama tedavisinden sonra. benim önceleri herşeyim çok normaldi ama şimdi bende nodüler guatr. prolaktin hormonunun yüksek çıkması ve tedaviye başlamak için muayeneye gittiğimizde yani adetli iken rahim duvarı hep kalın geliyor önceki tedavilere de hep rahim duvarı kalın girdik ama bu ay progestan kullandım bir dahaki adette şansımızı bir daha deneyeceğiz tedavi için yalnız benim genetik testimde taşıyıcılık varya ( MTHFR geni C677T mutasyonu: Heterozigot Taşıyıcı.
    MTHRF geni A1298C mutasyonu: Heterozigot Taşıyıcı) onun için birdaha tedaviye girersek embriyolara genetik test gerekirmi? benim bu testimi yorumlarmısınız.

    Reply
    • admin Post author

      Bu verdiginiz bilgiler sizde ciddi bir kan pihtilasma sorunu oldugunu gostermiyor. Verdiginiz bilgiler dahilinde, embryolara genetik test yapilmasi da zorunlu degil, arzu edilirse yapilir. Sizin TSH degeriniz 2.5’tan yuksek ise tedavi olmaniz sart. Sperm faktörunu duzeltecek bir tedavi yoktur. Mevcut durumda tup bebek tedavilerine devam ediniz.

      Reply
  14. senem

    merhaba esat hocam. 15+2yken bebegimin kalbi durmus.ben 3lu tarama icin 16haftalikken gittigimde ogrendim. 5mayista bebegimi kaybettim. genetik incelemede sorun yok. kan pohtilasmasinda faktor 2 faktor 5 mthfrc ve mthfr a ya bakildi. bir tek mthfr a1298 heterozigot.digerleri normal sukur. tekrar hamile kalmaya korkuyorum.kendi doktorum buradan ayrildigi icin suan doktorum yok. hamile kalmadan once veya hamilelik sirasinda tedavi gerekli midir? hormonal rahatsizligim yok. rahim seklimde de hamileligimi etkileyecek bir sey olmadigini soylemisti doktorum. sizce ne yapmaliyim?

    Reply
    • admin Post author

      Gecmis olsun. ilk gebelik kaybı doğal seleksiyon ile olabilir. gebelik kaybı üzücüdür ama eğer devam etseydi daha sıkıntılı bir sonuç olabilirdi. o nedenle gebeliğimi kaybettim diye üzülmeyin, sorunlu bir gebelikten kurtuldum diye düşünün. bu düşünme tarzı sizi rahatlatır. ilk gebelikteki doğal seleksiyon kaybı sonrasında herhangi bir tedavi gerekmez. üzerinden birkaç ay geçtikten sonra tekrar sağlıklı gebe kalabilirsiniz. birinci kayıp sonrasında çok aşırı ve detaylı inceleme gerekmez eğer gebelik kayıpları tekrarlayıcı olursa o taktirde çok detaylı inceleme yapılır. Simdiden hayırlı olsun

      Reply
      • senem

        doktorum hamileliğimde clexan başlanması gerekebilir demişti o yüzden aklım karışmıştı çok… psikolojim bozuldu. inşallah tekrarı sağlıklı bir gebelik olur. ilaçla doğum gibi düşürttüler sonrasında çok kanamam olduğu için plesentayı kürtajla almışlardı. 3 gün hastanede yatmıştım. 6 ay beklemem gerektiğini söylediler. inşallah tkrar hamile kaldığımda size gelmeyi düşünüyorum. insana güven veriyorsunuz. ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

        Reply
  15. Arzu

    mrb doktor bey.ben bundan 2.5 sene once hamilelik yasadim 2,5-3 ay sonra dusuk oldu.Tekrar denedik sukur suan 2 yasinda saglikli bir oglum var.fakat dogumdan 2 hsfta sonra sol taraftan beyne pihti atti ve dusup ksfa carpmamda durumu kotulestirdi.uzun bir tedavi gordum sukur bir sorun yok.soruma gelince tekrar bir cocuk dusunuyoruz. bu rahatsizlik tekrarlarmi.cocuga zarari olurmu neyapmaliyim bilgi verir ilgilenirseniz sevinirim tesekkur ederim

    Reply
    • admin Post author

      Gecmis olsun. Muhtemelen derin ven trombozu yasamissiniz. Gebelik oncesi ve gebelik sirasinda INR 1-2 arasinda olacak sekilde parenteral antikoagulan tedavi almalisiniz.

      Reply
  16. seval

    Hocam merhaba. Ben 29 yaşında ve 7 yıllık evliyim. 2 aşılama ve 2 tüp bebek denedik hiç gebelik oluşmadı. Kromozom analizi ve rahim filmi temiz. Eşiminde sonuçları normal bu ay yaptırdığım trombofili testinde homozigot olduğum yazılıydı. Şimdi size sorum bu gebeliğe engel bir durummudur ayrıca kan sulandirici kullanarak gebelik oluşurmu.

    Reply
    • admin Post author

      Hanimefendi gecmis olsun. Infertilitenin hangi faktorden kaynaklandigini yazmamissiniz.
      Genelde bu soruna yol acan faktorler sunlardir:
      1. Sperm kalitesi 2. Yumurta kalitesi 3. Tüplerin kapali olmasi 4. Rahim seklinin gebelige elverissiz olmasi 5. Gebelige engel olacak diger hastaliklar.
      Trombofili gebe kalmaniza engel olmaz. Cok fazla buyutulecek bir konu degildir. Eger onemli pihtilasma sorunu varsa, elde edilen gebeligin kaybedilmesine yol acabilir. Siz hic gebelik elde etmemissiniz. Bu durumda kan pihtilasmasini sorumlu olarak gormek cok dogru olmaz. Eger gebelik olursa, hangi pihtilasma faktorunun homozigot pozitif olduguna bakilarak kan sulandirici verilmesine karar verilebilir.
      Sizin icin oncelikli konu, yukarida siraladigim nedenlerin hangisinin sorumlu oldugunu bulmak ve ona yonelik tedavi yapmaktir.
      Saygilarimla

      Reply
  17. kadiriye

    Hocam Merhabalar ben iki düşük yaptım ikiside 5 haftalik kalb atimi alttan muayene ile duyuldu akabinde spontan düşük gerçekleştiri teslerde hetere zigot çıktı doktorum iğne kullanmaya gerek yok diyor ne yapmalıyım ?

    Reply
    • admin Post author

      Hanimefendi, gebelik kaybi yapabilecek nedenler arasinda kan pihtilasmasi sorunu, onem siralamasinda en sonda gelir. Diger sebepler arastirilip ortaya konmadan kan sulandirici igneye baslamak dogru sonuc vermeyebilir.

      Reply
  18. ozlmm

    Merhaba hocam ben 5 haftalik hamileyim ve yeni ogrendim 5 gun oncesine kadar coumadin 10 mg kullaniyordum simdi ise doktorlarimin istegi uzerine hergun igne kullaniyorum cocuga bir zarari olmus mudur

    Reply
    • admin Post author

      Hangi gerekceyle kumadin kullaniyordunuz? Derhal birakin. Cok gerekliyse gebelikte kullanilabilir kan sulandiricilara gecin. Ve derhal gebelik takibine girin.

      Reply
  19. sahil

    leiden mutasyon -,MTHRF geni A1298C homozigot,MTHFR geni C677T mutasyon -, faktör XIII V34L heterozigot, PAI-1 4G-5G homozigot sonuçlarım çıktı, düşük ölü doğum yok, sürekli gittiğim doktorum kan sulandırıcıya gerek yok dedi, ailemin ısrarıyla başka doktorada gittim o kullanmalısın dedi, ne yapacağımı bilemiyorum 22 haftalık gebeyim yaşım 35, sol bacağımda varis problemimde var, neyapmalıyım cevaplarsanız çok sevinirim

    Reply
    • admin Post author

      Gebeliginiz hayirli olsun. Şu ana kadar gecmisinizde bir gebelik kaybi yok ise, Leiden mutasyonu negatif olduguna gore, kan sulandirici kullanmaniz zorunlu degil. MTHFR mutasyonlari sizin durumunuzdaki bir gebe icin uzerinde cok durulacak bir konu degildir.

      Reply
  20. Nesli

    Şuan 5 haftalık hamileyim ve 6 ay önce bir düşük yaşadım. Genetik sonucu faktör V 1691 :normal faktör II 20210:normal, MTHFR 677 Homozigot, MTHFR 1298 normal çıktı. Bu sonuca göre doktor iğne önerdi her gün doğuma kadar dedi. Ama başka doktor iğneye gerek yok diyor yardımcı olabilir misiniz

    Reply
    • admin Post author

      Sizinle ayni durumda olan gebelerde ben igneye gerek gormuyorum ama bu konuda gebeyi gormeden muayene etmeden internet uzerinden fikir ileri surmek dogru degildir. En azindan sizi bizzat takip eden hekim arkadasimiza karsi ayip olur. Doktorunuza guvenmenizi oneririm.

      Reply
  21. öznur

    benim beşbuçuk yaşında oğluma genetik test yapıldı heterezigot çıktı tedavisi varmı aynı zamanda atipik otizim bununla ilgisi varmı

    Reply
  22. Elvan

    Hocam Merhaba,
    Yirmi sekiz yaşındayım, birisi 8 haftalık, diğeri 6 haftalık iki düşükten sonra eşim ve benim için genetik test yaptırdık. Eşimin sonuçları normal çıkarken, benim ki aşağıda ki şekilde çıktı;
    Faktör V Leiden G1691 A : Heterozigot 1691GA
    Protrombin Mutasyon Analizi : Normal 20210GG
    Paı-Serpıne1 Mutasyon Analizi : Heterozigot 4G/5G
    MTHFR (C677T) : Heterozigot 677CT
    MTHFR (A1298C) : Normal 1298AA
    Bu sonuçların yanında genetik yorumunda 9.kromozomun p11q13 bölgesinde gözlenen perisentrik inversiyon polimorfizm olarak değerlendirilmektedir yazıyor.
    Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla,

    Reply
    • admin Post author

      Hanimefendi,
      Anlattiginiz kan pihtilasmasi sonuclari ve genetik mutasyonun her ikisi de dogrudan gebelikler kaybettirecek kadar ciddi sorunlar degildir. Ancak iki gebelik kaybi yasadiginiza gore, hem faktor V Leiden mutasyonu ve kromozomal inversiyon onem kazaniyor.
      Onerilerim:
      1. Dogal gebelik bekleyip, bu sorunlarin bu defa denk gelmemesini umabilirsiniz. Cunku bunlar illaki her gebelikte sorun yaratmasi beklenmeyen sorunlardir.
      2. Isi tesadufe birakmayip tup bebek yaptirmak ve embryo transferi oncesinde mutlaka rahim icine konacak olanlara genetik inceleme (PGD) yaptirmak. Bu en garantili yoldur.
      3. Gebelik elde edildiginde aktif olarak kan sulandirici tedavi uygulamak.
      Hayirli olsun.

      Reply
      • Elvan

        Hocam çok teşekkür ederim değerli cevabınız için, en kısa sürede randevu alıp yüz yüze bu konuyu konuşmayı diliyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar …

        Reply
  23. fatos

    iyi günler hocam ben fatos 6yıllık evligim hic cocugum yok 4 defa düsügüm oldu.2.ci düsügümde arastırma yapıldı homozigot mutasyon saptandı 3.cü hamileligimde 02(oscapar) , 4.cü hamileligimde 0.4 lük (clexane) igne kullandım yinede bebek 6 hafta 2 gün yasadı kalp atısları yavastı ilk defa bu kadar uzun süreli hamilelik yasadım. genelde 5 ve 5 bucuk hafta yasadı ne yapmamı önerirsiniz.yasım 31 bana vakit ayırdıgınız için candan cok tesekkür ederim .

    Reply
    • admin Post author

      Gecmis olsun.
      Homozigot mutasyon saptandi demissiniz? Hangisi?
      Tetkikler tamamlanmadan gebe kalmayin.
      Spermiogram, her iki es genetik karyogram, sizin HSG ve hormon profiliniz. Varsa dusuklerin genetik analiz sonuclari.

      Reply
      • fatos

        iyi günler hocam ben fatos ilginizden dolayı çok tesekkür ederim.bana sormustunuz hangi mutasyon diye ( kardiyoyovasküler hastalara yatkınlık( cvd) mutasyon taramada) MTHFR A1298C HOMOZİGOT MUTASYON saptandı.(plazma homositein konsantrasyonunda artmaya neden olur ) yazıyodu en son bebegin düsügünde kromozan testinde hem plenstal ve fetal kaynaklıdokularda alınan örneklerde 14.06.2014 den 05.07.2014 tarihine kadar takip edilmesine ve degişik besi yerleri teknikleri denenmesine karşın üreme olmadıgı yazıyordu.esimin kromozan analizi normal benim sonuc henüz çıkmadı.hormon testlerim FSH 7.27 PROKLAKTİN28.24 BETA HCG 0.461 ESTRADIOL28.03 TSH1.01 refans aralıgı0.27- 4.2. tekrar tesekkür ederim saygılarımla.

        Reply
  24. Pınar

    iyi günler hocam, şu an ilk bebeğime 15 haftalık hamileyim. 13. haftada yoğun kanamayla doktoruma başvurdum. Progestan (günde 4 kapsül) ve 5 gün arayla Proluton iğne olmaya başladım.Ayrıca hergün decavit vitamin ve coraspirin hap kullanıyorum. Doktorumuz Trombofiili Paneline bi bakalım diyerek test yaptırdık
    Testin sonuçları :
    Factor V G1691A (Leiden)
    Factor V H1299r (R2)
    FactorXIII V34L
    MTHFR A1298C
    Prothrombin G20210A
    bu değerlerin analizinde birşey saptanmamış
    MTHFR C677T gen bölgesi için heterozigot mutant olduğu ayrıca PAI-1 genotipinin 4G/5G olduğu saptanmıştır. yukarıda adı geçen diğer gen bölgelerinde mutasyon saptanmamıştır.
    Doktorum bu test sonuçlarına bakarak hergün bir tane Clexane iğne verdi.Progestan hapıda 3 doz olarak devam ettiriyor.her gün İğne olma düşüncesi beni psikolojik olarak etkiliyor. İğne olmak yada olmamak beni ve bebeğimi nasıl etkileyebilir diye sormak istemiştim.Bana zaman ayırıp cevap verebilirseniz çok teşekkür ederim.

    Reply
    • admin Post author

      Daha once hic gebelik kaybi yasamayan birisine neden kan sulandirici tedavi verildigini anlamadim. “Sizi takip eden doktorunuza guvenin” demekten baska bir sey yapamiyorum.

      Reply
  25. kudret

    hocam merhaba ben 6 ay arayla 2 tane düşük yaptım.bu yüzden tahliller yapıldı pth g2021a bakımından normal FAKTOR V LEDIN G1691A bakimindan normal MTHFR C677T bakimindan HOMOZIGOT MTHFR A1298C bakimindan normal PAI-1 4G 5G bakimindan 5G\4G HETEROZIGOT Fibrinojen-455G-A bakimindan HETEROZIGOT Faktor xIIv34L bakimindan heterozigot GPIIa L33P BAKIMNDAN NORMAL bu arada esimin ve benim kromozom analizi normal cikti sonuclarimizi yorumlarmisiniz hocam

    Reply
    • admin Post author

      Gebelik kayiplarinin en onemsiz nedeni trombofili’dir.HSG rahim rontgeni, esinizin genetik testi, sizin tum biokimyasal ve hormonal sonuclariniz?

      Reply
      • kudret

        hsg sonucum normal.Eşimin genetikte normal çıktı hormon tahlillerinde de sıkıntı yok sadece anti-tpo(ata)685 tsh0,728 bununla bir ilgisi olbilirmi

        Reply
      • ilkay guned kurt

        hocam iyi gunler iyi calismalar
        bir ay once 5+6 haftalikken dusuk yaptim. tsh 4.27 cikti birde d vitamini eksimligim cikti. ilac kullaniyorum. pihtilasma testi yaptirmami onerir misiniz?

        Reply
  26. filiz güneri

    İyi günler ben 1.5 yıl önce birkez kimyasal gebelik yaşadım şu an ilk gebeliğim 5 hafta 6 günlük hamileyim.doktorumla kimyasal gebeliği paylaştım benden bir çok tahlil istedi.
    Antikardiolipin Ab.IgM 6.9 normal
    Antikardiolipin Ab.IgG 7.2 normal
    Homodistein 8.27 normal
    Protein c aktivitesi 62.3 düşük
    Protein s aktivitesi 28.4 düşük
    Faktör II G20210A Mutasyonu : Homozigot normal
    Faktör V Leiden Mutasyonu : homozigot normal
    MTHFR C677T Mutasyonu : homozigot normal
    Doktor aspirin vr düşük dozda kan sulandırıcı iğne başladı karından. Sizce kullanmak için geç kalmış mıyımdır ve bu şekilde hamileliğim sağlıklı yürür mü?

    Reply
    • admin Post author

      Hanimefendi gebeliginiz hayirli olsun. Daha once tektarlayan gebelik kaybınız olmadigi icin kan sulandici tedavi almaniza neden gerek goruldugunu anlayamadim. Zaten pihtilasma sorunu da gorunmuyor. Bu tedavi ile 12 haftadan önce düşük yaşarsaniz aşırı kan kaybı yaşarsiniz. Ben tedavi yontemine katilmiyorum. Ama en dogrusu, sizi yakindan takip eden ve sizi bizzat muayene eden doktorunuzla gorusmeniz ve guvenmenizdir. Trombofili zannedildigi kadar cok cok onemli bir durum degildir. Gebelik kayiplari tekrar tekrar olursa ve baska neden bulunamazsa o zaman onem kazanabilir.

      Reply
  27. filiz güneri

    Zaten kafam çok karıştı doktor bey iğne işi çok üzdü beni.peki iğne tedavisi bebeğimde düşüğe neden olabilir mi? Yani kullanmaya devam etmemin sakıncası olurmu gerekmediği halde?

    Reply
  28. admin Post author

    Sizin durumunuzda bir hamile icin igne tedavisinin gerekli oldugunu dusunmuyorum. Ignenin gebelige dogrudan bir zarari yok. Ama ola ki (insallah olmaz) dusuk yaparsaniz, cok kan kaybiniz olur. Doktorunuzla bunu konusun; 1. igne olmam neden gerekli, 2. Dusuk yaparsam fazla kanamam olur mu? Herseye ragmen şunu onemle vurguluyorum, sakin unutmayin; internet uzerinden fikir yurutulmesi dogru degildir, sizi bizzat goren, takip eden ve muayene eden doktorunuza guvenmeniz, en dogrusudur.

    Reply
  29. MERVE

    merhaba
    ben iki düşün geçirdim ve bunun için üniversite hastanesine gidip trombofili testi yaptırdım sonuçta

    FAKTÖR II (G20210A) HETEROZİGOT

    FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT NORMAL
    yazıyor bundan sonra ne yapmam gerekiyor.

    Reply
    • admin Post author

      Tekrarlayan gebelik kayiplarinda bu dediklerinizen once yapilmasi gereken, basta rahim degerlendirmesi olmak uzere bir cok test vardir. Tum incelemeler bitmeden gebe kalmamanizi oneriyorum. Her gebelik kaybi, gelecekteki dogurganligi olumsuz etkileyebilir.

      Reply
  30. ümran

    Hocam merhaba şuan Hacettepe unvrstdeyim ve bazi testler yapildi sonuç da sorunum mthfr(1298): Homozigot dendi. Tedavisi olan birseymi hocam 4 ay ilaçkullanip kontrole cagirdi. 3 tane dusugum oldu biri karnimda oöldü 2. Bebeğim alindi spina bfida 3. De dustu .

    Reply
    • admin Post author

      Akraba evliligi misiniz?
      Sizin anneniz babaniz akrabami dir?
      Esinizin annesi babasi akraba midir?
      Sizin ve esinizin genetik (karyogram / kromozom) testleri yapildi mi?
      Kaybedilen gebeliklerin genetik (karyogram / kromozom) testleri yapildi mi?

      Reply
      • ümran

        Akraba evliliği yok hocam ne bizde nede ailelerde. Bizde kan uyuşmazligi var. Bizden o sorduğunuz daha anca istendi fakat biz balikesirden bir tavsiye üzerine ankaraya başka bir doktora gittik oda bize tüp bebeği önerdi sonrasında birde hacettepeye gittik orda bazi tahliller yapildi sonucunda homozigot teşhisi koydu hocam.
        Tahlil sonuclarimda düşük ve yuksek çikan değerlerin
        Antithrombin lll Aktivitesi : 69,868
        Aktive protein-C rezistansı : 1,251
        Homosistein : 15,1
        Anti ds DNA (antikor) negatif
        Anti pariyetal antikor negatif
        Asma (düz kas antikoru) negatif
        C4 komplemam : 14,7
        Faktör V Leiden : normal
        Protrombin : normal
        MTHFR (677) : normal
        MTHFR :(1298): HOMOZİGOT
        PAl : 5G/5G normal
        İlacda hocam diyet ( niçin anlamadim), corasprin gergin , folbiol haftada bir gün , becozyme comlex haftada iki gün seklinde kullanmami istedi hocam. 4 ay sonra kontrol fakat duzeledebiki duzelmeyede bilir dedi.

        Reply
  31. ümran

    Akraba evliliği yok hocam ne esimle bizde nede anne babada bizde kan uyusmazlugi var sadece ondada iğne oldum dusuklerde bir tek en sonki dusugumde olmadi. Bana simdi Hacettepe deki hoca diyet ,corasprin hergun ,folbiol haftada bir gün , becozyme comlex diye bir ilaç hafta da iki gün kullanip 4 ay sonra kontrole cagirdi 4 ay içinde değerler duzelede bilir duzelmeyede bilir dedi.

    Reply
  32. ümran

    Test sonuclarimda yuksek ve düşük çikan sonuclarim da şunlar hocam.
    Antiyhrombin lll aktivitesi 69,868
    Aktive protein-c rezistansı (APC) 1,251
    Homosistein 15,1
    C4 kompleman 14,7
    Çok tesekkur ederim hocam şimdiden verdiğiniz bilgiler için Allah razi olsun.

    Reply
  33. ümran

    Faktör v Leiden normal
    Protrombin normal
    Mthfr (677) normal
    Mthfr (1298) homozigot ( bu dedi bana senin rahatsizligin )
    PAL 5G/5G normal
    Birde bunlar hocam yazmaya unutmusum demin

    Reply
  34. Prof Dr Esat Orhon

    Spina bifida’nin kan pihtilasmasiyla ilgisi yoktur. Sizde ciddi sorun yaratacak düzeyde pihtilasma sorunu gorunmuyor. Kaybedilen gebeliklerin kromozom analizleri var mi? Rahim seklini gosteren HSG filminiz var mi? Ve ayrica, halen Hacettepe Tip Fakultesinde takip ediliyorsaniz, oradaki meslektaslarima guvenmenizi oneriyorum.

    Reply
  35. pinar

    Hayirli günler ,
    ben 29 yasindayim 3 düsük yaptim birde tüp bebek tedavisi gördüm. Malesef hicbirinden olumlu sonuc alamadim doktorlain bana verdigi teshis (Faktör 13v34l mutasyon :heterozigot mutasyon saptanmıştır.)
    düsüklerim 2 yil icerisinde gerceklesti . Tüp bebekte ayni sekilde malesef cözüm vermedi . suan hergün aksamlari aspirin kullaniyorum . bunun disinda kendimce yapabilecegim bir cözüm varmi? Ayrica tüp bebek haricinde bebek sahibi olma imkanim varmi ?
    simdiden veeceginiz cevap icin tesekkür ederim

    Reply
    • admin Post author

      hanımefendi geçmiş olsun. bahsettiğiniz kan pıhtılaşması çok ciddi bir sorun değildir. düzenli olarak coraspin kullanmanız gerekmiyor. tüp bebekten başka bir yöntem olup olmayacağını sormuşsunuzm buna cevap verebilmek için sperm testi sizin tüm hormon testleriniz ve hsg rahim filmi gereklidir. saygılarımla.

      Reply
  36. ümran

    Hocam bizede yardimci olur musunuz… ( paylasmistim ama bi yanlis birşey oldu herhalde paylasimlarimi görunmedi o yuzden tekrar paylastim)

    Reply
  37. admin Post author

    Kan pihtilasmasini cok ciddi bir sorun olarak algiladiginiz surece yardimci olamam. Gebelik kayiplarina neden olabilecek sebepler arasinda en son sirada gelir.

    Reply
  38. ümran

    Ne büyüklükte bir sorun bilmiyorum hocam fakat bana söylenen gebelik olmasa dahi size bu problem yaratir dedi hatta ailenizde tedavi olsun dendi. Kusura bakmayin.

    Reply
  39. Nevin

    Faktör V Leiden Mutasyon Analizi (G1691A) Homozigot
    Protrombin Mutasyon Analizi (G20210A) Homozigot
    MTHFR Mutasyon Analizi (C677T) Homozigot
    MTHFR Mutasyon Analizi (A1298C) Homozigot

    Hocam sonuçlar böyle bir düşüğümüz oldu kalbi atmadı alındı 4 yıl önce. Eşim şimdi hamile 1.5 aylık kan pıhtılaşma sorunu için 2011 de yaptırdığımız bu test için değerlendirme yapabilirmiiniz. Birde tekrar gerekirmi ayrıca 2011 de yaptırdık bunu yeniden yaptırsak farlılık oluşabilirmi sonuçta zamana göre değişirmi yoksa bu test hayatta bir kee yapılıp sonuç aynımıdır. Yeterli olurmu bu test gebelikte kan pıhtılaşma sorunu varmıdır yokmudur diye.

    Saygılar sunarım..

    Reply
    • admin Post author

      hanımefendi sizde gerçekten de trombofili sorunu var. eğer gebelik kaybına neden olabilecek başka bir durum yok ise mutlaka kan sulandırıcı tedavi almanız gerekir. Kan sulandirici kullaniyorken, 12nci haftadan önce gebelik kaybı yaşamanız halinde umarım fazla kanama geçirmezsiniz.

      Reply
  40. Nuran

    Iyi günler hocam.Ben 5yılda 2gebelik yaşadım.ikisinin de gelişimi 6.haftada durdu ve kürtaj oldum.yapılan genetik testler sonucunda bende kromozom bozukluğu tespit edildi.bu sebeple pgt yöntemiyle tüp bebek önerildi.ayrıca pıhtılaşma bozukluğu dolayısı ile hamileliğim boyunca iğne vurulmam gerektiği söylendi.test sonucum şöyle:
    Faktör v:mutasyon yok
    Prothrombin:mutasyon yok
    Faktörxııı:mutasyon yok
    Mtfhr a1289c:Homozigot mutasyon saptanmıştır
    Mtfhr c677t:mutasyon yok
    Paı1:4g/5g
    Bu sonuçlara göre ne yapmalıyım?hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında kullanmam gereken bir ilaç var mıdır?ayrıca tsh değerim 2,61.bunun için de bir tedavi gerekli mi?bu konuda yeterli bilgiye sahip bir doktor bulunduğum yerde yok.şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar

    Reply
  41. mehmet

    Hocam eşime mtfhr 1298 homozigot teşhisi kondu bu ne demek ilaç ve diyet vermiş bu çözüm mu hocam birde korunulmasi gereklimi tedavi sürecinde bununla ilgili hiçbirşey soylememis

    Reply
  42. mehmet

    3 tane dusugumuz oldu hocam balikesirdeyiz biri aracigiyla hacettepeye gittik oradaki yapilan kan tahlili sonucu boyle bir teşhis kondu hocam corasprin folbiol ve becozyme complex diye ilaç vermiş 4 ay sonrada kontrol demiş

    Reply
  43. mehmet

    Antiihrombin lll Aktivitesi : 69,868
    Aktive Protein-C rezistansı (APC) : 1,251
    Homosistein : 15,1
    Anti DNA( antikor) negatif
    Anti pariyel antikor negatif
    ASMA ( düz kas antikoru ) negatif
    C4 kompleman : 14,7
    Sonuç:
    Hastadan alinan DNA örnekleri; Faktör V leiden , protrombin, MTHFR (677), MTHFR (1298) , Pal , mutasyonları yönünden değerlendirilmiş olup, yapilan analizler sonucu:
    Faktör V Leiden: Normal
    Protrombin: normal
    Mthfr(677): normal
    Mthfr:(1298): homozigot
    Pal: 5G/5G normal

    Reply
  44. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Esinizde kan pihtilasmasi sorunu yok. Tekrarlayan gebelik kayiplarinin tum diger nedenleri arastirilmalidir. Hormonlar, genetik, rahim filmi, tum biokimyasal ve mikrobiolojik testler.

    Reply
  45. mehmet

    Hocam teşekkürler ilginiz bilgilerinle bize yardimcı olduğunuz için. O verilen ilaçlar ve diyet gereksiz mi hocam zarari var mi biraksa olur mu diyette de zorlanıyor zor bi diyet gercekten.
    Hocam ben sperm testi yaptirdim sonucunda birşey dendi kuyruk anomalileri 1% buydu sanirim bu önemli birşey ve tedavisi yok dendi. Yalniz bunu Hacettepe deki doktor değil testi yapan yer soyledi . Hacettepe de benimle ilgili birşey istenmedi sadece esimle baslandi aşama aşama gidecek sanirim doktor.

    Reply
  46. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Mehmet bey, verilen diyet ve tedavi hakkinda yorum yapmak istemiyorum. Meslektaslarim esinizle ilgilenmisler, muayene etmisler ve bir tedaviyi uygun gormusler. Ben hastayi gormeden, muayene etmeden uzaktan teshis ve tedavi onermenin dogru olmadigini dusunuyorum.
    Sadece soyledigim şudur;
    Kan pihtilasmasi tekrarlayan gebelik kayıplarında en önemsiz olan bir konudur. Ayrıca eşinizde sadece Mthfr pozitif çıkmış, bunun bir önemi yok.
    Gebelik kaybına yol açabilecek çok daha başka faktörler var. Bunlar araştırılmadan bir sonuca varmanız mümkün değil gibi görünüyor. Saygılarımla
    Prof. Dr. Esat Orhon

    Reply
  47. mehtap

    merhaba hocam,
    ben nisan ayında 16 haftalık bebeğimi kaybettim. anhidramniyos nedeni ile. ondan 3 ay öncede 6 haftalık bir düşüğüm oldu. kromozom testleri temiz çıktı, pıhtılaşma testide yapıldı mthfr 677 homozigot olduğu anlaşıldı. Şu anda beklemedeyim folik asit ve corasprin kullanıyorum. Gebelik oluşunca iğne kullanmam gerekir mi sizce. ya da yapabileceğim başka birşey var mı? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi gebelik kayıplarınıza üzüldüm. ancak bu gebelik kayıplarının kan pıhtılaşması ile bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. mthfr en önemsiz olan bir konudur. coraspin kullanma gerekcenizi bilmiyorum. önemli olan anhidramnios olgusunun nedenini ortaya koyabilmektir. tekrarlayan gebelik kayıplarının tüm testleri tamamlanmadan gebe kalmanızı önermiyorum. kan pıhtılaşmasını önemsemeyin, sizin durumunuzda mühim değildir. geçmiş olsun dileklerimle

      Reply
      • mehtap

        ilginiz için çok teşekkür ederim hocam.
        peki pıhtılaşma ve kromozom dışında hangi testleri yaptırmam gerekir. bebeğimin patoloji sonucu üreme olmadığı için çıkmadı. şuanda çinko eksikliği içinde ilaç kullanıyorum. sanırım durumum biraz karışık. kusura bakmayın vaktinizi alıyorum ama yazılarınız ve yorumlarınız güven verdiği için sizden bilgi almak istedim.

        Reply
  48. aylin

    hocam iyi günler diliyorum.
    daha önce yaşadığım 6 ve 8. haftalarda yaşadığım 2 düşük sonrası doktorum genetik testler yaptırmamı istedi.
    sonucum şöyle:
    1.eşimin ve benim kromozom analizinde herhangi bir anomali gözlenmemiş.
    2. trombofili panelinin ise 6 testinde sadece paı-serpıne1 mutasyon analizi heterozigot 4g/5g yazıyor.
    Bu sorun ciddi bir sorun mudur? Henüz dr.umla görüşemedim. Ancak bundan sonraki safhada sürekli bir ilaç yada tedavi görmem gerekli midir?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
    İyi çalışmalar…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Doktorunuza saygi duyarak, bir oneride bulunmaktan cekiniyorum. Sizi muayene eden, dusuklerinize mudahale eden dokdoktorunuza guvenin. Dogru testler istemiş. Sonra gerekirse haber verebilirsiniz.

      Reply
  49. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Sizin ve esinizin kromozom testleri, akrabalik iliskiniz, yaslariniz, HSG rahim filminiz, tiroid fonksiyon testleri, TORCH grubu testleri, rahim agzi gevsekligi ölçümü

    Reply
  50. NUR

    merhabalar benımde 2.kez kalp atısı durdugu ıcın bebegım kurtajla alındı ılkı nısan 2013te 15haftalıktı ıkıncı ocak2014 de 8haftalıktı daha sonra testler yapıldı kromzom analızlerı hıc bırsey cıkmadı sadece proteın s oranım 27,02 cıktı dusuk oldugunu ve clexan 0,6 ıgne folbıol ve ecoprine basladım gunde bırkez kullanyrm .4aydır gebe kalamadm ılaclardan dolayı olabılırmı ?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi neden gebe değilken kan sulandırıcı tedavi kullandığınızı hiç anlamadım buna asla gerek yok hatta gebelik sırasında dahi gerekli olup olmadığı çok tartışılır saygılarımla

      Reply
  51. Ayşegül

    Hayırlı günler hocam geçen sene 13 haftalık ikiz bebeklerimi kalbleri durduğu için kaybettim .şimdi 14 haftalık hamileyim . daha önce düşük yaptığım için genetik test yaptırdım değerler Faktör V Leiden: Normal
    Protrombin: normal
    Mthfrc(677)t: heterozigot mutasyon saptanmıştır.
    Mthfr:(1298): normal
    Pal: homozigot mutasyon saptanmıştır.4G/4G
    faktör xııı: normal
    Doktorlar çocuğun NTD riski olabileceğini söylediler .ultrasonda normal görünüyor. 10 sonra tekrar kontrole gelmemizi söylediler. ilaç verip vermemektede aralarında itilaf oluştu. siz ne düşünüyorsunuz yorumlayabilirmisiniz .birde hamilelik haricinde bu değerlerin kişi üzerinde olumsuz etkileri varmıdır. cevap için şimdiden teşekkürler

    Reply
  52. Nuran

    Iyi akşamlar hocam.Benim sorunum mthfr a1298c homozigot mutasyon.Gebelik düşündüğüm için folik asit kullanıyorum.Doktorum b12takviyesi de verdi.Ancak özellikle yurtdışından birçok sitede doktorlar Mthfr mutasyonu olanlarda folik asit ve b12 gibi takviyelerin zararlı ,tehlikeli olduğunu, bunların metil formda olanlarının kullanılması gerektiğini söylüyor.Bu bilgilerin doğruluk payı nedir?Gerçekten folat ve metil b12 mi kullanmalıyım?teşekkür ederim.iyi çalışmalar

    Reply
  53. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanımefendi bahsettiğiniz mthfr mutasyonu hiçbir zaman önemli bir faktör olmamıştır, olmayacaktır. Daha önce tekrarlayan gebelik kayıplarıniz olmadığına göre siz zaten kalıtsal trombofili hastası değilsiniz, rahat olabilirsiniz. Gebelik başlamadan en az 3 ay önce hem sizin, hem de eşinizin folik asit kullanıyor olmanız lazımdır. Folik asit, düşük şeklinde gebelik kayıpları veya bebeğin özürlü olma olasılıklarını azaltan yararlı bir vitamindir. Gebelik elde edilmesinden 3 ay önce eşiniz de günde 1 tane kullanmalıdır. Gebelik başlayınca eşinizin biyolojik görevi tamamlanır ve folik asidi bırakabilir ama siz ilk 12 hafta süresince yine günde 1 tane almaya devam edersiniz. Gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk aylarında başka bir vitamin almanız gerekmiyor. Saygılarımla.

    Reply
  54. Sema

    Hocam 2 yıllık evliyim.2.yılımızda bebek düşündük. Mart-Haziran aylarında düşük yaşadım .HCG hormon değerim hiç yükselmiyordu. Kanpıhtılaşması testleri yapıldı. Protein S:76, Protein C:100 çıktı kromozom testlerinde 46,XX Normal (benim için), 46,XY Normal (eşim için) çıktı. tekrar hamileliğimde kan sulandırıcı iğne kullandım HCG değeri bir kere yükseldi iyi giderken tekrar şuan düşük yaşadım. Doktorum hamileliğin gerçekleşmesinde sıkıntı olmadığını, yapılan tedavinin doğru olduğunu bunların kan sulandırıcı iğne kullanırken de olabileceğini söyledi. Sizce başka yaptırmam gereken testler var mı. Tşk ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımeefendi, verdiğiniz bilgiler kan pıhtılaşmasına bağlı tekrarlayan gebelik kaybı tanısı koyduracak nitelikte değil. Trombofili adını verdiğimiz kan pıhtılaşması sorunu, tekrarlayan gebelik kayıplarının en son sırada gelen nedenlerindendir. Kanıtlanmadan kan sulandırıcı ilaçlar kullanmanın mantığını anlayamıyorum. Rahişm şekli, sperm ve yumurta kalitesi, tiroid hormonları gibi pek çok konu araştırılmalıdır. Hatta sebep net olarak ortaya konmadan gebe kalmamanızı öneririm. Saygılarımla

      Reply
  55. sumeyye

    Merhabalar hocam ben 28 yaşındayım 10 haftalık gebeyim. Ailede trombofili olduğu için düşük olmadan genetik test yaptırmıştım.
    Faktör V 1299 A4070G gen bölgesinde AG (heterezigot taşıyıcı )
    MTHFR A1298C gen bölgesinde CC (mutant)
    PAı-1 4G/5G gen bölgesinde 4G/5G genotipe sahip
    Bunun üzerine hemen clexane 0,4 ml iğne kullanmaya başladım.
    Ayrıca TSH 8,25 T4 de 11,74 çıktı. Bunun için de euthyrox 50 mg kullanıyorum.
    Ferritin 7,36 ama bir ilaç kullanmıyorum.
    Folidoce kullanmaya da devam ediyorum.
    İğnenin bir zararı olur mu ? İğne kullanmama rağmen düşük, ölü doğum olur mu trombofiliye bağlı? Trombofilim ne derecedir ?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi gebeliğiniz hayırlı olsun. trombofili hastalığının var olduğunu kabul etmek için bir kadının tekrarlayan gebelik kayıpları yaşıyor olması ve faktör 5 leiden mutasyonu homozigot olması lazımdır. bunun dışındaki hiçbir durum trombofili hastalığı değildir. kan sulandırıcı almanızın gerekli olduğunu düşünmüyorum. üstelik ola ki gebelik kaybı yaşarsanız aldığınız kan sulandırıcı nedeniyle aşırı kanama geçirme tehlikesi yaşarsınız. sizin asıl üzerinde durmanız gereken problem tsh degerinizin yüksekligidir. Euthyrox tedavisinden 4 ila 6 hafta sonra tsh değeri tekrar ölçülmeli ve 2.5 den daha düşük değerlere ulaştığı görülmelidir. 2.5 den daha küçük değerlere ulaşıncaya kadar Euthyrox dozu yükseltilebilir. hayırlı olsun.

      Reply
  56. özlem35

    Merhabalar hocam. Daha öncede size yazmıştım. Cevaplamıştınız. Tekrar teşekkürler. Geçen sene 2 kez bebeğimi kaybettim. 6 haftalıkken. Pıhtılaşma teşhisi konuldu. Şu an Sat göre 5+2 gebeyim. Yalnız beta hcg değerime göre 2 haftalık. Kan sulsndırıcı başlancak. Ama dr kesemi görmeden başlamıyor. Birkaç kişi ise keseyi görmeden başlandığını söyledi. Geç kalıp aynı şeyi yaşamsktan korkuyorum. Kaçıncı haftada başlanmalı sizce? Birde bebek kordondan beslenmeye ne zaman başlar?

    Reply
  57. Sevinç

    Merhaba, bende eşimde 34 yaşındayız. yapılan kontrollerde bende bir sorun çıkmadı, eşimde sperm azlığı ve yavaşlığı sebebiyle 2012 de tüp bebek denedik tutmadı. İkinciyi bu yıl denedik bu sefer başarılı oldu. 6. haftada kanama başladı bebekte olmadığı olmadığı halde bir türlü durmadı. 7. hafta kalp atışı duyuldu. kanama devam etiği için doktor clexan ı kanama durana kadar bırakmamı söyledi bıraktım kanama ertesi gün durdu.Fakat iki gün sonra yeniden kanama başladı 8. haftayı tamamlamadan bebeğin kalbinin durduğu söylendi. Kürtajla alındı. Genetik testler istendi. Sonuç bende ( Sevinç):
    MTHFR C677T Heterozigot mutasyon saptanmıştır.
    PAI 1 Heterozigot4G ve 5G mutasyon saptanmıştır
    ‘ COMPOUND HETEROZİGOT mutasyon saptanmış oluptromboze yatkınlık açısından yüksek riskli grupta yer alır.’ olarak,
    Eşimde :
    ‘FaktörXIII heterozigot mutasyon saptanmıştır.
    MTHFR 1298C heterozigot mutasyon saptanmıştır.
    MTHFR C 677T heterozigot mutsyon saptanmıştır.
    PAI 1 homozigot 4G -4G mutasyon saptanmıştır.

    1- Faktör XIII,MTHFR A1298 ve C677T mutasyonları açısından COMPOUND heterozigot mutasyon saptanmış olup tromboze yatkınlık açısından yüksek riskli grupta yer alır.
    2- PAI-1 Mutasyonu açısından homozigot mutasyon saptanmış olup yüksek riskli grupta yer alır.’yazmaktadır. Kromozom analizlerimiz normalmiş.
    Biz tekrar Tüp Bebek deneyeceğiz. Sizce bu sonuçlara göre tedavi öncesi neler yapılmalı? Bu sonuçlar neyi ifade ediyor öğrenmek istedim. Bu aradasonlanan gebelik sırasında endokrinolojiye yönlendirildim. Hipotroid nedeniyle aylık kontrollerle şu anda günlük 75mg (1,5 tablet) levotiron kullanıyorum.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi sizde pıhtılaşma sorunu yok. Büyük olasılıkla sperm sorunu, yumurta sorunu veya embriyo kalite sorunu yaşadığınız için gebelik kaybı olmuş. Eğer tiroid ilacı kullanıyorsanız tsh değeri mutlaka iki buçuk dan küçük olmalı saygılarımla

      Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi gebeliğiniz hayırlı olsun. kan sulandırıcı tedavi gerekli olduğu zaman mutlaka kullanılmalı ama gereksiz yere veya erken kullanıldığı durumlarda arzu edilmeyen sonuçlara yol açabilir. örneğin bebeğin çok sağlam tutunduğuna emin olunmayan erken haftalarda kan sulandırıcı kullanılacak olursa, ola ki allah korusun, düşük yaparsanız veya küretaj olmanız gerekirse çok fazla kan kaybedersiniz. kanaatimce doktorunuz doğru yoldadır. hayırlı olsun

      Reply
      • elmas

        Hocam mrb ben 2012 haziranda evlendim 2 ay sonra gebe kaldim ilk gebelihim 1.5 aylıkken kalp atışı durdu daha sonra 4 ay korundum ve tekrar hamile kaldim 2 gebelikte 2 ay sonra kalp atışından sonlandı daha sonra 3 ay regl olamadim ve üniversite hastanesinde genetik testler yapıldı ve homozigot mutasyon oldugumu Öğrendim kromozom olara 47 xx esimde 46 xy olarak sonuç cikti bunun üzerine 6 ay sonra hamile kaldim ve regl günüm gecmeden doktorum 0.6 clexan coraspin ve progestan kullandim gebeligi boyunca hicbir sorun olmadi fakat 36.haftada hareket hissetmedigim icin kontrole gittim kalp atışlari durmus suni sanciyka normal dogum yaptim hocqm cok Üzgün ve çaresizim 15 daha igne kullanmaya devam ettim fakat hemitoliga gitmemi onerdi gebeligim bu haftaya gelmesi sizce benim icin iyi bir durummu birdahaki gebeligim icin ne kadar beklim oda bu haftalara ulaşırmi lutfen bana yardimci olun eger yasasaydi 1 mart 2015 sezeryanla dogucakti

        Reply
  58. funda

    Hocam merhaba 16 haftalık gebeligim bebeğin suyunun bitmesi yüzünden ilaçla normal dogum şeklinde sonlandirildi.ayrıca gebeligin 5.haftasından 16.haftasına kadar kesenin etrafında kanama vardı.zaman zaman pıhtı şeklinde.ilk ve tek gebeliktir. yaşım 34.dr um ısrarım üzerine şu testleri yaptirdi. Sonuçlarıyla yazıyorum. Faktör v leiden mutasyonu saptanmamistir.protrombin geninde 20210 pozisyonunda mutasyon saptanmamistir.mthfr 677c heterozigot olarak tasidigi mthfr1298a heterozigot olarak tasidigi saptanmisitr.ayrıca la1 52.4, la2 37.3tur. (AcaİGM NEGATİF,) ( AcaİGg sınır değer 12.3) olarak sonuçlanmıştır.immuolojide İgG NEGATİF 4.91,İgA 2, İgM NEGATİF 6.16 dir.bu durumda kan sulandirici kullanmalimiyim?Pihtilasma sorunu varsa ileri derecede midir?aynı sorunları yaşamaktan çok korkuyorum.saygılar değerli hocam

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi geçmiş olsun. Bu anlattıklarınızın ve kan pıhtılaşması sorunu ile ilgisi yoktur. Ilaç kullanmanızın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen kaybedilen gebelikte akciğer ve böbrek gelişim sorunu vardı. Gelecek gebeliklerde bu yönden değerlendirilme yapılması uygun olur. Saygılarımla

      Reply
      • Sema

        Hocam benimde iki defa 17. Haftalarda erken doğum oldu suyum bi türlü artması. Ilk inde şu kesesi bi anda patladi tekrar şu oluşması bekledi ancak oluşması. Ikinci si ikizdi ve kanama yla rahim erken açıldı ilki doğum kanalına girmişti bile aldılar. Iki zin diğeri kalsın diye dikiş atıldı ancak tutmadı enfeksiyon bi türlü düşmedi ve dikisi açıp tekrar normal doğum ile aldılar. Bende de acaba bebekte karaciğer ve böbrek gelişiminde bi sıkıntı olabilirmi?şu anda 14 haftalik hamileyim ve bu sefer serklaj yapıldı. Ancak dr.kontrolunde sen çok su içmiyorsun kese de daha fazla su olmalıydı denildi.oysaki günde 3 litre su içiyorum. Cevabınız içün Teşekkürler

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Hanımefendi Geçmiş olsun su kesesi açılması bazen tekrarlayıcı olabiliyor O nedenle Karın içi basıncını arttırmadan yatmak çok iyi olur öksürmek ve kabızlıktan korunun. bebeğin kesesindeki su kendi ürettiği sıvıdır. sizin içtiğiniz su ile hiç ilgisi yoktur. günde 2 litre sıvı almanız normaldir. Saygılarımla

          Reply
  59. gül

    Merhaba hocam ben 2 düşük yaşadım 2. düşüğümde kürtaj yapılarak bebekten parça alındı sonuç 47.xx+13 (patau sendromu) olarak belirlendi genetik araştırma yaptırdık eşimin 46,xy , benim ise 46,xx cıktı. Trombolifi sonucum, fv g1691a normal- fıı g20210a normal- mthfr c677t normal- mthfr a1298c homozigot (mutant). Eşimin sperm sonuçlarıda normal benim hormon sonuçlarımda normal çıktı rahim filmide normal çıktı ne yapmalıyım?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi geçmiş olsun. Öncelikle şunu söyleyeyim gebelik kaybınızın kan pıhtılaşması ile ilgisi yoktur. Tamamen genetik bir sorun sonucunda ortaya çıkmış kromozomal bir problemdir. Bundan sonraki gebeliklerinizde sağlıklı gibi görülse dahi, sağlıklı testler çıkıyor olsa dahi, mutlaka anne karnındaki bebeğin genetik testlerle desteklenmesi gerekir kanaatindeyim. Bundan sonrası için hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum. Saygılarımla

      Reply
  60. funda

    Hocam bebek patolojiye gitti.sonuçlarında :abort materyali hücrelerinde direkt preparasyondan kromozom elde edilemediginden 13,18,21 x ve y kromozomlarina özgü problarla yapılan interfaz Fish incelemesinde degerlendirilen hücrelerde söz konusu kromozomlarla ilgili sayısal bir anomali saptanmadi.paralel başlatılan abort materyali uzun süreli hücre kültürü yöntemleri ile elde edilen metafaz kromozomlari bantlama teknikleri kullanilanrak incelendi.karyotip analizinde herhangi bir sayısal veya gros bir yapısal kromozom anomalisi saptanmadi .genetik danışma önerilir şeklindedir.ayrıca suyu bittiği için akcigerleri gelismez gebeligi devam ettirmemiz halinde dediler.O ana kadar bebekte bir sıkıntıdan bahsedilmedi.değerli cevaplariniz için sonsuz teşekkürler ederim.

    Reply
  61. hanife

    Hocam ben 31 yaşındayım ilki boş kese diye tahliye edildi ikinci hamileliğim kanama şeklinde düştü.
    Eşim ve benim kromozom testimiz temiz çıktı.
    akraba değiliz , uyuşmazlık da yok.
    Trombofili analiz sonucunda şöyle diyor:
    “Faktör V, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI 1 4G/ 5G mutasyonları açısından COMPOUND HETEREZİGOT mutasyon saptanmış olup tromboze yatkınlık açısından yüksek riskli grupta yer alır.”
    Bunlar ne anlama geliyor hocam, tedavisi nedir? Henüz doktora gitmedim . Teşekkür ediyorum varlığınız için:)

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi geçmiş olsun. Verdiğiniz bilgiler sizde kalıtsal trombofili olduğunu gösteriyor, yani kan pıhtılaşması problemi var. Gebelik kayıpları eğer başka bir neden bulunmayacak olursa buna bağlanır. Elbette rahim şekli tiroid hormonları gibi çok önemli başka sebepler de gebelik kaybına yol açmış olabilir. Ancak kalıtsal trombofilinin varlığı da bir gerçek. Bundan sonraki gebeliklerinizde kan sulandırıcı kullanmanız önerilir. Saygılarımla

      Reply
  62. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Funda hanim gecmis olsun. Tekrarlama sıklığı az olan bir sendromdur. Bundan sonraki gebelikleriniz yakindan takip edilir. Önceden alınmadi gerekenbbir önlem yoktur. Saygilarimla

    Reply
  63. sibel

    Hocam merhaba ben sibel 17 yasindayim 2ablamdada kan pihtilasmasi var 75degeri ve 50degeri ikisinin yuksek benimde sonuclarim cikti doktor tam olacak net cevap vermedi sadece bi kac uyari yapti sonuclarm fv1691 G/A protrobin20210 G/G MTHFR677 İSE C/T cikmis sonucta hastanin fvl ve mthfr sonuclari heterozigot protrobin sonucu normal demis acikcaai korkuyrum hamilelikte igne vuruncammi roskim ne

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi yazdıklariniza göre sizde kan pihtilasmasi sorunu yok. Zaten olsa bile birkac defa pespese gebelik kaybi yasamis olmaniz gerekirdi. Hem test sonuclariniz normal, hem de gebelik kayiplariniz yok. O halde gebeliginizde kan sulandirici igne kullanmanizi gerektirecek bir durum yoktur. Saygilarimla

      Reply
  64. hulya inal

    hocam kolay gelsin benim daha önce 1 düşüğüm olmustu 6 haftalıkken kalbi durmus dediler 8.haftada haberim oldu. test sonuclarım faktör V G1691A(leiden),MTHFR c677T,MTHFR A1298C gen bölgeleri için heterozigot mutant olduğu saptanmıştır.ayrıca PAI-1 genotipinin 5G/5G olduğu saptanmıştır. su andada 8 haftalık hamileyim kan sulandırıcı iğne yada kan sulandırıcı kullanmam gerekir mi?kullanmamın yan etkileri varmıdır?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Kan sulandirici tedavi almaniz uygun olabilir. Doktorunuzla konusun. Igne veya kucuk dozda aspirin de kullanilabilir. Uygun dozlarda ve kontrol altinda kullanikirsa olumsuz yan tesir beklenmez. Saygilarimla

      Reply
  65. sevcan

    mrb hocam 3 dusuk yasadım hepsı 2 aylıkken gerceklestı sonra 11 tane test yapıldı .sonucların tam sınırda cıktıgını söledı doktorum. suan 4. hamılelıgım cok sukur sımdı 7 aylık oldum clexan ıgne ,asprn ve progestan kullanıyorum pekı normal dogum yapabılırmıyım bır sakıncası varmı

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi anlattigınız tablo gebeliğinizin “kıymetli bebek” olduğunu gösteriyor. Ben takip ettiğim gebelerde kesinlikle böyle durumlarda sezaryen tercih ediyorum. Bu benim kişisel kanaatimdir. Bu güne kadar anne ve bebekler yönünden sıkıntılı bir durum yaşamadım. Ancak kan sulandırıcı tedavinin doğumdan bir süre önce durdurulması şart, aksi taktirde kanamanız fazla olabilir, hayırlı olsun.

      Reply
  66. Derya

    merabalar hocam ben çok zor durumdayım s,ze b, sorum olacak ben 2 yıllık evliyim 2yıl içinde 4 düşüm oldu aslında düşük bile sayılmaz benim 4 gebeliğimde de bebeğimin kalbi 6.7.haftaya gelince duruyor sebebiyeti belli değil 23 eylül 2014 te bebeğimi kaybettim yine bana hangi testleri yaptırmam gerektiğini söylerseniz çokk mutlu olurum çocuk sahibi olmayı çok istiyorum eşimi üroloji doktoruna götürdük el ile muayne sırasında verikosel rahıtsızlığı olduğunu söyledi fakat ultrasonda hiç bi sorun çıkmadı kafamız allak bullak oldu sizce düşüklerimin sbebi buna bağlı olabilirmi

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi tekrarlayan gebelik kayıpları yaşamışsınız. Sizin ve eşinizin tüm detaylı testleri tamamlanmadan tekrar gebe kalmamanizi öneriyorum. Her gebelik kaybı rahim içinde olumsuz etki bırakabilir ve doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. internet üzerinden hangi testleri yaptırmanız gerektiğini bildirmem mümkün değil, çünkü hastanın durumuna gore, ör; rahim şeklini bilmeden yorumda bulunmak sakıncalı olabilir. Kısaca özetlemek gerekirse sizin rahim şeklinizi gösteren hsg röntgen filmi, her ikinizin genetik testleri, sizin tüm enfeksiyon testleriniz ve sizin tüm hormon testleriniz, tiroid dahil ama bunları tek tek burada yazmam mümkün değil. Görüşebilmemiz mümkün olsaydı çok sevinirdim çünkü sizin durumunuzda mutlaka yardım gerekiyor saygılarımla.

      Reply
  67. SAFİYE MUMCU

    merhaba hocam ben 8 aylık ölü doğum ve 3 aylık bir düşük yaptım ayrıca hipo troid hastasıyım levetron kullanıyorum ayrıca test yaptırdım mthfr1298 a >c polimorfizmi homozigot mutant diğerleri normal çıktı.tekrar bebek düşünebilirmiyim .düşünürsem sağlıklı gebelik için tedavisi nasıl olmalıdır .cevap verirseniz çok teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      hanımefendi geçmiş olsun 2 kez erken ve geç gebelik kaybı yaşamışsınız bunların nedenleri araştırıldı mı? yazdığınız sonuçlara göre sizde kalıtsal kan pıhtılaşması sorunu yok. gebelik sırasında tsh değeri iki buçuktan daha düşük olmalı buna dikkat edildi mi acaba?

      Reply
  68. seda

    iyi çalışmalar hocam
    2 kere düşük yaşadım yaşım 26 troid,şeker,toksoplazma testeri yaptırdım bir problem çıkmadı daha sonra kromozon ve trombofili p.(6lıtest) testi yaptırdım sonuçları şöyledir
    test adı sonuç
    mthfr mutaston analizi(a1298c) homozigot 1298cc
    faktör 13 v34l heterozigot34vl çıktı
    diğer yapılanlar ve kromozon gen testlerim normal çıktı.internetten araştırmaya çalıştım ama bi sonuca varamadım yardımcı olursanız sevinirim.teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Geçmiş olsun. Rahim filminiz (HSG) var mı? Gebelik sırasında TSH kaç? Eşinizin sperm durumu nedir? Düşen gebeliklerin kromozom analizleri yapıldı mı? Faktör V Leiden sonucu nedir?

      Reply
      • seda

        öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğiniz için rahim filmi çektirmedim drum 3 düşükten sonra çektirmem gerektiğini söylemişti.düşen bebeklere kromozon analizleri yapılmadı.eşimden de sperm istenmedi sadece kromozon gen testi yapıldı ama sonuçlarımız daha çıkmadı.faktör v leiden g 1691a normal1691gg çıktı.mthfr mutasyon analizi(c677t) normal677cc çıktı.protrombin mutasyon analizi(g20210a) normal 20210gg cıktı. paı-serpıne1 mutasyon analizi(4g&5g) normal5g/5g çıktı.sizce bu sonuçlara göre bir pıhtılaşma sorunu var mı?

        Reply
  69. EBRU

    Merhaba hocam ,
    Ben 15 yaşındayken bacağım çok şişmişti hemen tedavi oldum iğne serum falan venöz yetmezliği denildi. şu anda 30 yaşındayım iki tane gebelik sonlandırıldı 8 haftalıkken. pıhtılaşmayla ilgili sorun olabileceği düşünüyordu test yaptırdı sonuç aşağıdaki gibi çıktı şu anda tüp bebek düşünüyoruz. Ben korkuyorum igne ile gebelik sizce saglıklı olabilir mi ?

    MHFTR A1298C : HETEROZİĞOT

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      1. Venoz yetmezlik nedeniyle halen kan sulandirici kullaniyor musunuz?
      2. Iki gebelik hangi nedenle sonlandirildi?
      3. Test sonucuna gore pihtilasma sorununuz yok.
      4. Dogal gebelik olmuyor mu? Neden tup bebek dusunuyorsunuz?
      5. Gebelikte neden igne yapilacsgini dusunuyorsunuz?

      Reply
      • EBRU

        Merhaba Hocam
        1- Daflon kullanıyordum ama aspirn almam gerektiğini yeni öğrendim bir aydır aspirin içiyorum.
        2 – ilk gebelik boştu ikincisi ise benden ona giden bir damarda tıkanıklık varmış saglıklı gebelik değilmiş.
        3- Doğal gebelik oluyor iki side doğal yolla oldu ama doktor tüp bebek yapmamız lazım dedi.
        4- her zaman kan sulandırıcı içmem gerektiğini söyledi doktorum. belli antikorlara karsı vücudum kendini koruyormuş pıhtı oluşturuyormuş benim anladığım kadarıyla . yapılan tahliller aşagıda sorunlu olanları yazdım. sanırım bundan dolayı tüp bebek diyorlar. Fakat ben 3. gebelikten korkuyorum.
        anti-kardiyolapin ACA-LGM 30,09
        Aanti- kardiyolapin ACA -LGG >120
        Anti beta 2 glikoprotein lgm >200
        Anti Beta 2 glikoprotein lgg 161,05

        lupus antikoagülan lac 1 56,08
        lupus antikoagülanı lac 1,6

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Gecmisinizdeki venoz tikaniklik cok onemli. Gebeliginiz sirasinda kan sulandirici kullanmaya devam etmelisiniz. Igne de kullanmalisiniz.
          Neden tup bebek gerektigini iyi ogrenin. Kaybedilen gebeliklerde, sizde veya esinizde genetik arastirma yapilip sorun bulunduysa, tamam. Esinizle akrabaliginiz varsa, tamam.
          Onun disinda tup icin gerekceyi iyi ogrenin.

          Reply
  70. ozlem

    2007 yolunda doğduktan sonra 3,5 ay bebeğim yasadi ve evde tikandi hastaneye goturdum vefat etti mutasyon tarama testi yapildi oğluna faktör xlll v34L mustsyn saptandi gpllla L33P saptandi mthfr c677T saptanmistr diyor tekrar hamile kalabilir miyim ayni riskvarmidir

    Reply
  71. esra

    Hocam merhaba. Yaşında sağlıklı bir kızım var sonrasında 4 ay arayla 2 düşük yaşadım. Ilki 7 haftalık tı beta hcg degeri durdu ve geriledi. Ikincisi 9 haftalık tı kalp atisi durdu. Test yaptırdım sonuçlarım şöyle;
    apc-r 0.81
    Protein c aktivitesi 79.6
    Protein s activitesi 65.7
    Lupus antikoagulan negatif
    Anti kardiyolipin igG 3.10
    Anti kardiyolipin igM 0.52
    Fv leiden mutasyonu negatif
    prothrombin mutasyonu dna dizi analizi 1-5 Cift Negatif
    Mthfr c677t heterozigot mutant
    Mthfr a1298c negatif

    Bu sonuçlara göre Dusuklerimin sebebi kan pihtilasmasimi? hamile kalmak için nekadar beklemeliyim? Oncesinde herhangi bir tedavi olmam gereklimi? Hamile kalinca hangi tedavi uygulanmali? Ayrica esimin herhangi bir test yaptirmasi gereklimi? Bilgilendirirseniz cok sevinirim simdiden tesekkurler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, gebelik kayıplarınızın kan pıhtılaşmasıyla ilgili oldugunu düşünmüyorum. Tum gebelik kaybı testleri tamamlanmadan gebe kalmayınız. Her gebelik kaybı rahim içini olumsuz etkileyerek doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  72. şule

    Merhaba Esat Hocam,
    40 gunluk bir erkek bebegimiz var.bebegimiz dogdugunda sol kolunda (ana damarlari tikali halde kolu morarmis bir sekilde) sol brakial arterde tikaniklikla tromboz ile dunyaya geldi.cleaxeane tedavisi ile damarlar acildi.genetik testlerindeMthfr gen mutasyonu -homozigot – protombin gen mutasyonu heterozigot -Leiden v mutasyonu-normal -:Antirombin lll-58 FAktor Vlll -32 protein C -46 protein S-47 lupus antikoagulan 41.1 Aktive Pr-C- 152 Genetik olarak pihtilasma yatkinligi oldugunu soylediler ve ilk defa bu sekilde bir yenidoganda goruldugunu kaydettiler. Bu ilk gebeligimdi. Tip 2 diabet hastasiyim.kontrollu bir gebelik gecirdim insulin kullandim.sizce bu durum benim de mi pihtilasma yatkinligim var demek? Ilk aylarda kanamam oldu kucuk capli progesteron kullandim ve dinlendim. Ikinci sorum bebegimizin durumu sizce tekrarlama acisindan ne kadar riskli ? Tekrar ilerde gebelik dusunsem ayni seylerle karsilasir miyiz?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yenidoğan bir bebekte kol ana damarını tıkayacak derecede br pıhtılaşma sorunu olduğunu düşünmüyorum. Damar tıkanıklıgına yol açabilecek başka nedenler araştırılmalıdır. Böyle bir durumun gelecek gebeliklerde tekrarlanacağını düşünmüyorum. Bundan sonra travma olasılığını azaltacak şekilde sezaryen ile doğum yapmayı doktorunuzla görüşmelisiniz.

      Reply
  73. Sümeyya

    Merhabalar hocam. Iki düşük sonrası test sonuçlarına göre doktorumun önerisiyle 34. Haftaya kadar corasprin kullandim ve halen clexcane igne kullanıyorum. 39 haftalik hamileyim ve doguma kadar iğneyi kullanmami söyledi. Normal doğum da da bir sakınca görmedi. Ben yinede tedirginim. Sizinde fikrinizi almak istiyorum. Acaba sezaryen doğum daha mı güvenli olur? Simdiden çok teşekkürler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi ben zaten her durumda sezaryenin çok güvenli bir doğum yöntemi olduğunu senelerdir yazarım. Ama bu durumun kullandığınız ilaçlarla bir ilgisi yok. Clexane ve coraspin kullananlar sezaryen ile doğum yapmalıdır diye bir bilimsel kanıt yoktur. Doğuma girmeden uygun bir süre önce kan sulandırıcı ilaçları bırakmayı ihmal etmeyin, aksi takdirde fazla kanamanız olur. Hayırlı olsun.

      Reply
  74. çiğdem

    merhaba hocam ben bır kez kımyasal gebelik yaşadım bunun üzerine doktorum mthfr kan pıhtılaşmana baktır dedi
    mthfr heterizigot cıktı bunun üzerine iğne kullanmak lazım dedi. başka bir doktora gıttım o doktorda gerek yok dedi.
    iğneyi kullanmam gerektiğini söyleyen doktorum pco hastalarında kanda pıhtılaşmaya egılımlı oluyor senın sonuçların heterizigot çıkmasa bıle ben sana kan sulandırıcı iğne başlatacağım dedi.
    benım sorum pco hastalarında kan pıhtılaşması mı oluyor?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      PCOS hormonal durumunuzu etkileyerek bazı metabolik değişikliklere neden olabilir. Ama bu mutlaka kan sulandırıcı boyut ulaşır mı, doktorunuzla tekrar görüşünüz.

      Reply
  75. Aysun

    Merhaba. 34yaşındayım,7yıllık evliyim.5yıl oral kontraseptif kullandım.son 2 yıldır bebek sahibi olmaya çalışıyorum.yapılan tüm testlerim normal çıktı(troid testleri,fsh,lh,e2,prolaktin,hsg,sis,smear).eşimin yapılan spermiyogram testleri de normal değerlerdedir.ablam da iki kere düşük yaptıktan sonra yapılan cvd testinde , faktör v ve mthfr c677t heterozigot gen mutasyonu bulundu.1.tüp bebek denemesinde 8.haftada düştü.2.tüp bebekle sağlıklı bir bebeğe kavuştu.sonrasında bana yapılan cvd testinde beta fibrinojen heterozigot ,mthfr a1298c de homozigot gen mutasyonu saptandı.doğal yoldan hamile kalamadığım için 2 kere tüp bebek uygulaması yaptırdım.birincide 6.haftada keseyi göreceğimiz günde kanamam oldu,düştü.ikinci denemem de 5.haftaya girdikten sonra kanamam başladı.şu anda beta hcg değerlerim düşmekte. 1)hamileliğimin devam edememesinin nedeni pıhtılaşma faktörlerinden dolayı olabilir mi?(tedavide clexane 0.4 ,coraspin 100mg,folik asit,progestan 200mg vaginal capsül 3×2 kullandım) 2)pıhtılaşma dışında kromozomlarla ilgili bir sorun olabilir mi?karyotip test bakılması gerekir mi?ya da başka ne gibi testler yaptırmam gerekir? Teşekkürler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sizin öncelikle infertilite sorununuz var. Kan pıhtılaşması kısırlığa yol açan bir durum değildir. Elde edilen bazı gebeliklerin kaybedilmesine yol açarsa da, bu çok çok az rastlanan bir durumdur. AMH hormonu baktırınız. Eğer değer 2’den düşük ise, sorunun yumurtalık kapasitesinden kaynaklandığı anlaşılır.

      Reply
      • Aysun

        Merhabalar AMH değerime baktırdım, sonuç 1,25 ng/ml çıktı. 5.ve 6.haftadaki düşüklerimin sebebi, AMH değerimin düşük olmasından dolayı mıdır?kromozomlarla ilgili bir test yaptırmadık.(kendim ve eşim için )üçüncü tüp bebek uygulamasını da düşünüyoruz,onlara da baktırmam gerekir mi? Sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

        Reply
  76. esen

    Merhabalar hocam faktorvg1691a leiden mutasyon(-)
    Protrombin g20210a mutasyon(-)
    Faktorxxlll v34l mutasyon(-)
    B-fibrinojen 455 g-a mutasyon(-)
    PAl(4g-5g) homozigot (4g 5g)
    Gplllal333p heterozigot
    Mthfr c677t heterozigot
    Mthfr a1298c mutasyon (-)
    Hocam yurt disindayim hamile kalirsam butik problem olma ihtimalim var i suan trist olarak kaliyorum sagliktan yararlanamiyorum aydinlatirsaniz bide 16 yasinda down sendrum oglum var bir tandede 8 haftalik kalbi durdu kurtaj oldum COK kaygi yasiyorum aydinlatirsaniz sevinirim lutfennn 🙁

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, sizin verdiginiz laboratuar test sonuclarina gore kan pihtilasmasi sorununuz yok. Coraspin almanumizin da gerekli oldugunu dusunmuyorum. Down sendromunun da, gebelik kaybinizin da bununla ilgisi yok. Tek yapmaniz gereken, gebeliginizde mutlaka karninizda tasidiginiz bebegin genetik incelemesinin yapilmasidir. Saygilarimla

      Reply
  77. Sultan

    Iyi gunler,

    Ben 6 yasinda bir kizim var. Gebelikte son aylarda pre-eclampsie tehsisi konulmustu.
    36 haftada dogum yapmak zorunda kaldim.
    Gectigimiz sene tekrar denemeye karar verdik.
    Sonuc 3 tane dusuk. Ilki 8.haftada, ikincisi 13.haftada, ucuncu 8.haftada.
    Ikinci dusugumden sonra doktorum arastirmasini onerdi.
    Sonuc: faktor v leiden heterozygot
    Anticardiolipin IgG positif
    Kromosom testi normal

    3.gebelikte dusuk dozda aspirin 100 mg kullandim ve gunluk 5.000 uniteli heparin kullandim. Fakat malesef faydasini goremedik.
    Tatilde oldugum icin baska bir doktora gitmek Zorunda kaldim, ve o bana yaninda duksek follik asit 5mg ve birde B1/B6/B12 250/250/1mg kullanmami onerdi.
    Kendi doktorum isi yuksek dozda B-vitamini kullanmami istemedi. Kendim baslamis iken, doktorumun tavsiyesi uZerine birakmistim.
    Simdi tekrar gebe oldugumu ogrendim. BIr gundur Aspirin ve heparin kullanmaya basladim. Doktorun verdigi B vitaminlerini de kullaniyorum. Henuz kendi doktoruma gidemedim.

    Benim sorum, su bana verelin tedavi ne olmali?
    yuksek dozda vitamin kullanmam sakincali mi?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi sizin gebelik sirasinda kan sulandirici kullanmaniz gerekiyor gercekten de.. Coraspin 100 ve Clexane 0,6 kullanmanizin uygun olacagini degerlendiriyorum. B vitamininin konuyla ilgisi yok. Gebe kalmadan 3 ay once sizin ve esinizin folik kullanmasi cok iyi olurdu.
      Simdi siz folik baslayin ve 3 ay devam edin.

      Reply
      • Sultan

        Tesekkur ederim. Pazartesi gunu doktorumda randevum var, tedavim hakkinda gorusmek istiyorum. Su an Fragmin 5000 ve aspirin 100mg kullaniyorum.
        Ayrica Follikasit 2,2 mg b12 1,2 mg b6 25 mg kullanmaktayim. Yuksek oranlarda b vitamin kullanmak gebelige zarar verirmi?

        Reply
  78. esen

    COK tesekkur ederim mesleginizde basarilar dilerim 🙂 bu arada yanlis yazmisim pal-l (4g/5g) homozigot (4g/4g) kusura bakmayin verdigim rahatsizliktan dolayi

    Reply
  79. LEYLA

    MERHABA
    3 AY ARA ILE KALP DURMASI SONUCU 2 KERE KURTAJ OLDUM
    7-8 HAFTALARINDA KALP ATISLARI DURUYOR.
    YAKLASIK 3.5 AY SONRA TROMBOFİLİ TESTI YAPTIRDIM
    SONUCLARIMI DUN ALDIM.
    DOKTORUM KAN PIHTILASMASI OLDUGUNU SOYLEDI
    HER IKI HAMILELIGIMDEDE SEKERIM YUKSEK CIKIYORDU.
    BU YAPILAN TESTLERDE TSH VE SEKER NORMAL CIKDI
    YANLIZ DOKTORUM TAHLILERI YAPMADAN ONCE BEBEK ALERJISI DE OLABILIR DEMISDI
    OZAMAN SEKER VE GUATR YUKSEK CIKAR DEDİ
    AMA BILDIGIM KADARI ILE HAMILELIK SONLANDIKDAN 3 AYDAN SONRA VUCUD NORMALE DONUYOR.
    KISACASI TAHLILLERIMI DOGRU BIR ZAMANDAMI YAPTIRDIM
    YADA DUSTUKDEN HEMEN 3 AY ICINDE YAPTIRMAM DAHAMI DOGRU OLURDU

    TROMBOFİLİ SONUNUCU
    MTHFR A 1298 C – NORMAL
    FAKTOR II G20210A – NORMAL
    FAKTOR V G506A – HETEROZİGOT
    MTHFR C677 T – HETEROZİGOT

    SIMDIDEN TESEKURLER

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Geçmiş olsun. Bundan sonraki gebeliginizde dusuk doz aspirin (Coraspin 100) kullanabilirsiniz. Gebeligin hemen baslangicinda TSH baktirin. 2.5’tan daha dusuk degerde olmali. Kan sekerinin erken hafta gebeliklerde cok onemi yok. Sizin ve esinizin kromozom analizi yapilmasi da gereklidir.

      Reply
  80. LEYLA

    TESEKURLER
    TSH 0.991 CIKMIS

    ESIM ICIN GEREK GORMEDI DOKTOR
    BASKA DOKTORLARADA GITMEYI DUSUNUYORUZ.

    Reply
  81. damla

    mrb ben 2. gebeliğimde 2,5 aylıkken protein c ve protein s eksikliğinden felç geçirdim bebeğim sağlam doğdu şükürler olsun. 4 sene sonra ben tekrar hamileyim ve günde iki doz clexane yapıyorum bu yeterli olurmu ve gebeliğini sonlandıralım dedi dr um yardım edermisiniz ne yapmalıyım

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, protein c ve s eksikliginden felc gecirdiginizi yazmissiniz. Bunun gercekten protein c ve s eksikliginden kaynaklanmis olacaginin dogrulugunu iyi bir nörolog ile goruserek emin olmanizi oneririm.

      Reply
  82. damla

    esat bey protein c 76,0 protein s 24,2 anti trombin 3 , 71.531 faktör VIII, 120,6 sonuçlar böyle çıkmıştı dört sene önce

    Reply
  83. hazel

    merhaba hocam 2 yıllık evliyim bi kez 7 haftalık düşük yaşadım 10 ay sonra kimyasal gebelik yaşadım (beta hcg 100 120 130 gibi artıodu sadece sonra durdu geriledi kese yoktu ) ikisi de kendiliğinden düştü 11 aydır hamile kalamıyorum trombofili testi yaptırdım mthfr A1298C MUTASYONU HETEROZİGOT PAI 4G5G MUTASYONU HETEROZİGOT çıktı troid hormanlarında tsh 4.01 cıktı doktor bu değerin yüksek olduğunu bunun düşüklere neden olabileceğini söyledi mutasyonlar için de coasprin verdi hamile kalınca da kan sulandırıcı iğneye başlayacağımızı söyledi size sorum bu mutasyonlar için kan sulandırıcı iğne yaptırmam gerekiyo mu yoksa tsh nedeninden mi kaynaklanıyor yardımcı olursanız çok sevinirim hocam doktora da güvenemiyorum ne yapmam lazım 🙁

    Reply
  84. hazel

    merhaba hocam 27 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim bi defa 7 haftalık düşük yaptım 9 ay sonra hamile kaldığımı sandım beta hcg değerleri 100 110 130 gibi artıyodu sonra durdu ve geriledi sanırım kimyasal gebelikmiş 11 aydır hamile kalamıyorum trombofili testi yaptırdım degerler
    paı mutasyonu 4g5g heterozigot
    mthfr a 1298c mutasyonu heterozigot
    tsh değerim 4.01 cıktı doktor bu değerin 2.5 altında olması gerektiğini söyledi bunun da düşüğe neden olabileceğini söyledi mutasyonlar içinde coasprin verdi gebe kalınca da kan sulandırıcı iğnye başlarız dedi hocam sizce bu mutasyonlar için iğneye gerek varmı sağlıklı bi hamilelik için ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirmisiniz yardımcı olursanız çok sevinirim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, sizi muayene eden doktorunuza guvenemiyorsaniz, internet uzerinden sizi tanimadan bilmeden yorum yapan birisine nasil guveneceksiniz? Lutfen bu guvensizliginizi yenin, yoksa asla dogru tedaviye ulasamazsiniz. Ozur diliyorum.

      Reply
  85. hazel

    hocam benim doktora güvensizliğim bilgisizliğinden deil bana yeterince açıklamama yapmamış olması kimseyi karalamak gibi niyetim yok ama bi kaç doktora gittim hepsi farklı şeyler söyledi benim de kafam haliyle çok karıstı sizden sadece yardım istedim hocam fikirleriniz benim için önemli okuduğum yorumlar biraz rahatlatmıştı bana da yardımcı olacağınızı sanmıştım…

    Reply
  86. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanimefendi
    1. gönderdiğiniz kan pıhtılaşması testleri sadece bu kadar ise bunlarda sorun görünmüyor. kan sulandırıcı ilaç almanızın gerekli olduğu düşüncesinde değilim
    2. tsh değeri 2 buçuk üzerinde olduğu durumlarda tekrarlayan gebelik kayıpları olabilir
    3. gebelik kayıplarına yol açabilecek başka durumlar da vardır. örneğin rahim şeklinin elverişsiz olmasi gibi
    4. Tum hormonal ve enfeksiyonla ilgili testlerin tamamlanması gerekir
    5. ayrıca sizin ve eşinizin kromozom testlerinizin yapılması da önerilebilir
    saygılarımla

    Reply
  87. hazel

    Evet hocam diğerleri normal oldugu icin yazmadim diger hormonal tetkikleri de yaptirdm bi sorun yok sadece kromozom testi kaldi onu da yaptiracagim cok teşekkür ederim hocam emeginize sağlık. ..

    Reply
  88. ARZU

    Merhaba Hocam
    8 haftalıkken bebeğin kalbi durması sonucu kürtaj oldum. Şimdi tekrar 7 haftalık hamileyim. Coraspirin kullanıyorum, Genetik testimin sonuçları aşağıdaki gibidir.Heparin iğnesi de kullanmalımıyım?
    Faktör V Leiden mut:Normal
    Faktör V R2:Normal
    Faktör V Cambridge:Normal
    MTHFR 677 CT:Normal
    MTHFR 1298 AC: HETEROZİGOT
    PAI-1 4G-5G Polimorfizmi: 4G-5G
    ACE Gen polimorfizmi:DD
    EPCR A4600 G:Normal
    EPCR A4678 C:Heterrozigot
    F13 v34 L:Heterozigot

    Teşekkürler, Saygılarımla

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi sizde kan pihtilasmasi sorunu yok. Gebelik kaybiniz da bundan kaynaklanmiyor. Su anda kan sulandirici kullanmanizin gerekli oldugunu da dusunmuyorum. Heterozigot pozitif cikan degerler gebelik kaybina yol acabilecek en son olasiliklardir.

      Reply
      • ARZU

        Hocam vakit ayırıp cevapladığınız için çok teşekkürler, sonuçları birkaç doktora gösterdik bazıları ACE Gen polimorfizmi:DD yüzünden kullanmamız gerektiğini söylüyor, bazıları ise bu genin dikkate alınmadığını söylüyor, sizin bu konudaki yorumunuz nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

        Reply
  89. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Risk grubunda degilsiniz.
    Yaşlı, daha önce damar tikaniklıgi yaşamış, karaciger hastasi, beyinde damar sorunu olan birisi olsaydiniz, belki bardagi tasiran son damla olabilirdi.

    Reply
  90. ARZU

    Teşekkür ederim hocam. ACE gen polimorfizmi homozigot olduğu için doktorum oksapar 0.4 luk kullanmam gerektiğini soyledi farklı doktorlara danıştik. Bazıları gereksiz olduğunu söyledi.1 kez vuruldum iğne 1,2 damla açık renk kanamam oldu bıraktım iğneyi. Simdi coraspin kullanıyorum sadece . ACE gen polimorfizmi homozigot olması iğne gerektirir mi? Sadece coraspin le devam etsem olurmu? çok teşekkürler…

    Reply
  91. seda sezen

    Ben yedi haftalik hamileyim. Benim ilk hamileligim Ablam ve kiz kardesimde kan pihtilasmasi olduğu ve genetik olduğu belirlendi. Ablam iki defa hamile kaldi iki hamile liginde de gelişim bozukluğu olduğu için bebekler alinmak zorunda kaldi. Kiz kardeşim şuan uç aylik hamile ve onda da kan pihtikasmasi var diye doktoru her gun kullanilmasi için kan sulandirici iğne vermiş. Bende henüz trsmbofili paneli testini yaptirmadim.bu hafta bu testi yaptiracagim sonuç olumsuz cikarsa iğne kullanmali miyim . ayrıca kalitsal olma durumu var mi. Tesekkurler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, trombofili testlerinizde Faktor V Leiden homozigot pozitif cikmis olda bile kan sulandirici kullanmaniza gerek yok. Kan sulandirici kullanmasına, SADECE PEŞPEŞE YAŞANAN, TEKRARLAYAN GEBELIK KAYIPLARI VARSA VE BU KAYIPLARIN BASKA HICBIR NEDENI BULUNMAZSA, O ZAMAN SON ÇARE OLARAK BAŞVURULUR. Kan pihtilasmasi gereksiz yere cok fazla buyutuluyor.

      Reply
  92. Sümeyra

    Mrb hocam ben ilk gebeliğim sağlıksiz di ikinci ise düşük le sonlandi yaptigim testlern sonucu homozigot normal (mutasyonu tasimiyor)
    Heterozigot (mutosyonu tel alelde tasiyor)
    Homozigot mutant (mutasyonu her iki alelde taşıyor
    faktör2 104.00 referans aralığı 50.00 150.00
    faktör5 86.00 referans araligi 50.00 150.00 sonuçlar nasıl ne yapmalıyım nedeni ne sonuçlara gore

    Reply
  93. Prof Dr Esat Orhon

    Hanimefendi yanlislik yok. Eksiklik var. Homozigot normal, Heterozigot, Homozigot mutant gibi notlar yazmissiniz, ama bunlar hangi testlerin sonuclaridir, onu yazmamissiniz. MTHFR mi, Faktor V Leiden mi, nedir?
    Bir ornek vereyim: sonuç 75 çikti derseniz, neyin sonucu 75 diye sorarim. Kan sekeri mi, gebelik testi mi, ure mi? Simdi anlatabildim mi? 🙂
    Saygilarimla
    Bu vesileyle Cumhuriyet Bayramimiz Kutlu Olsun.

    Reply
  94. Prof Dr Esat Orhon

    Tekrarlayan gebelik kayiplarina MTHFR mutasyonlari neden olmaz. Diger tum nedenler arastirilmali. HSG rahim rontgeni, tiroid dahil tum hormon testleri, sizin esinizin genetik testleri, ve sperm testleri yapilmali.
    Yasiniz da onem tabli

    Reply
  95. esen

    Hocam oncelikle cumhuriyet bayramimiz kutlu olsun ben daha öncede yazmistim dun 4hafta.4 günlük hamile olduğumu öğrendim ve telaslandim yine adet gününden tam bir hafta önce implantasyon kanamasi yasadim galiba bilmiyorum iki gün suren çok acik renkte kanamam oldu ve kesildi birdaha leke gelmedi Türkiye de doktor coraspirin kullanmami söylemişti ama siz bana cevap yazinca çok rahatlamistim ve coraspirin kullanmiyorum aama azda olsa tedbir olsun diye günde bir bardak suya taze limon suyu karistirip iciyorum 🙂 Türkiye gitmeme 3 hafta var daha Danimarka da doktora gitmem gerekirmi kaç haftalıkken gitmem gerekir veya Türkiye gidince 8 haftalık oluyor ozamani bekliyimi çok özür dilerim rahatsız ettim ama turist olduğum için burada doktor sifir desem yerinde maalesef şuanda rahat bi hamilelik geciriyorum mide yanmasi dişinda inşallah boyle devam eder dawn sendrum oğlum çok istiyor kiz olsun diye ama saglik önemli bir daha yazıyorum tronpoz paneli ama
    Faktör v g 1691 a( Leiden) mutasyon(-)
    Protrombin g20210 a mutasyon(-)
    Faktör xlll v34 l mutasyon(-)
    B-fibrinojen 455 g/a mutasyon(-)
    Pal-l(4/5g)homozigot(4g/4g)
    Gpllla l33p heterozigot
    Mthfr c677 t heterogizot
    Mthfr a1298 c mutasyon (-)

    Reply
  96. esen

    Sekiz haftalik kalbi durdu 3 yil önce kurtaj olmustum çok kanamali ve zor 10 gün sürmüştü 🙁 simdi iki aydir günde bir defa folbiol kullanıyorum bu arada da 5 6 saat once ara sira sancilarim başladı ama uzun surmuyor geçiyor hemen adet olacakmisim gibi başka vitamin falan kullanmam gerekiyordu lk gebeliğim değil ama oglum 17 yasina girecek ve ilk hamileligimde 16 yasindaydim ve hic bisey hatirlamiyorum yasim küçük olduğu için down sendrum olabilecegi söylenmişti

    Reply
  97. Serap

    Merhaba Hocam öncelikle buraya yazan herkes adına teşekkür etmek istiyorum tüm mesajları yanıtlamışsınız ve iyi ki varsınız 🙂
    Yazılan sıkıntılara verdiğiniz cevaplar içimi rahatlattı benzer problemlerim vardı kalıtsal değilmiş ve ciddi bir sorun teşkil etmediğini okudum tüm kalbimle tekrar teşekkür ederim :))

    Reply
  98. nihal

    mrb hocam benim ilk gebeliğim 23-24 haftalık gebeyken bebeğime akciğerde konjenital kistik adenoid malfarmasyon tanısı kondu kırsehirde hacettepede doğum yapıcaksınız dediler orda gittiğim bi doktor hipoksi kaynaklı olabilir bunun için test yapıcam dedi konseye girceksin dediler yüksek riskli gebelikte testlerin bi önemi yok bu heterozigot yazanıda sıkıntı etme dediler bi dahaki kontrolde tesadüf hipoksi kaynaklı olabilir diyen hocayada gittim tedaviye geç kaldım diye kızdı prednol 4 mg coraspirin 100 clexane 2000 gynoferrosanol başladı metioninden sınırlı diyet başladı şimdi et balık yumurta ceviz kısaca gebelikte yenmesi faydalı herşeyden uzak duruyorum biraz arastırdım pıhtılaşma bozukluğunda sonuçlar daha farklı oluyomus benim sonuçlarımda anti trombin ııı aktivitesinin sonucunu bilmiyorum trombofili panelinden de sadece MTHFR 1298 heterozigot çıktı diğer bütün testler normal şimdi 33 haftalığım kist büyümedi çok şükür zeka problemi olma ihtimalide yüksek mi şu anda ikinci bebekte tedavi mi görmem lazım bende pıhtılaşma bozukluğu var mı anlamadım

    Reply
      • Aslıhan

        Hocam merhaba, 27 yaşındayım mayıs ayında ve ekim ayında 2 defa kalp atımı olmadığından 7-8 haftalıkken kurtaj oldum genetik tahlilleri yapıldı sonuc aşağıdaki gibi
        Faktor v leiden mutasyonu homozigot normal
        Heterozigot mutasyonu tek alelde taşıyor
        Homozigot mutasyonu her iki alelde de taşıyor
        Mthfr a1298c mutasyon analizi
        Homozigot normal mutasyon taşımıyor
        Heterozigot mutasyonu tek alelde taşıyor
        Homozigot mutant her iki alelde de taşıyor
        Protrombin faktor ll gen mutasyonu
        Homozigot normal taşımıyor
        Heterozigot mutasyonu tek alelde taşıyor
        Homozigot mutant her iki alelde taşıyor
        Mthfr c677t mutasyon analizi
        Homozigot normal taşımıyor
        Heterozigot mutasyonu tek alelde taşıyor
        Homozigot mutant her iki alelde taşıyor

        Bunun dışında ANA ++ pozitif

        Tsh vs değerleride normal çıktı. Doktorum corasprin ve gebelik oluşursada iğne vurulacağımı söyledi sizin fikriniz nedir?

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Hanimefendi, gecmis olsun.
          Sizdeki kan pihtilasma sorunu cok ciddi boyutlarda degil. Ama gecirdiginiz iki gebelik kaybi goz onune alinirsa, gelecek gebelik sirasinda kan sulandirici kullanmaniz uygun olabilir.
          Ancak bundan once, tekrarlayan gebelik kayiplariyla ilgili tum diger genetik, hormonal, tiroid, enfeksiyon, rahim yapisi ve sperm degerlerinin incelenmesini oneriyorum.
          Bence, bunlar tamamlanmadan gebe kalmayiniz. Üçüncü gebelik kaybini yaşarsaniz, rahmin gebelige elverisli yapisi giderek bozulabilir.
          saygilarimla

          Reply
          • Aslıhan

            Hocam cevabınınz için teşekkürler hormonal, triod ve enfeksiyona da bakıldı onlar normal çıktı. Rahim yapısına bakılması için hsg mi gerekiyor? Yeni kürtaj olduğum için doktorom bu hafta kontrola çağırıyor tüplere bakacağım dedi yeterli olur mu? Eşim ve beim preferik kanda kromozom analiz sonuçlarımızda bugun cıkmış gidip alacağız. Sperm değerleri bizim durumumuzda kesin bakılması gerekir mi?

  99. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Tekrarlayan gebelik kayiplarini aciklayabilecek tüm testler tamamlanmadan tekrar gebe kalmanizi onermiyorum. Bir daha gebeli kaybi yasarsaniz, rahim kalitesi etkilenmeye baslar.
    Sperm elbette bakilmali. Bebegin %50 yapisi babadan geliyor. %50 etkili bir faktoru gormezden gelebilir misiniz?

    Reply
  100. Sevde

    Merhabalar Esat Bey,
    29 yaşındayım 4 senedir evliyim.
    1. İlk denemizde hamile kaldım 5 haftalıkken kanama ile kimyasal gebelik sonrası bhcg sıfırladı.( sonrasında eşimin bebek sahibi olmasını o an için engellemeyen ama ilerde engelleyebilecek olan varikosel tepit edildi ameliyat oldu)
    2. 3 ay sonra hamile kaldım ve sorunsuz hamilelik geçirdim zamanında normal kiloda doğan şuan 2,5 yaşında bir kızım var.
    3. 7ay önce ilk denememizde tekrar hamile kaldım değerler düzgün yükselirken 5inci hafta bitiminde kese görünmeden tekrar kanama başladı ve bhcg sıfırladı. ( doğumdan sonra ilk düşük diye değerlendirilmeye gerek duyulmadı)
    4. düşükten sonra düşük doz aspirin ve folik asit kullandım. 3 ay sonra tekrar hamile kaldım doktorum her ihtimale karşı progestan hap ve kan sulandırıcı iğne 0,4lük başladı. ama bhcg yükselmedi ve ilaçları kesince kanama başladı bhcg sıfırlandı.

    Şimdi eşimin ve benim kromozom analizlerini, kan pıhtılaşma testleri ve sperm değerlerini araştırmaya başlayacağız. Düzenli ve ağrısız adetlerim var. Hsg için bu ay geç kaldım onu da kesinlikle çektirmeli miyim? Sadece usg yeterli olmaz mı?
    Bu tahliller için başka bir şehire gitmem gerekiyor o yüzden başka neleri araştırtmalıyım yardımcı olursanız sevinirim. Bir de herşey sorunsuz çıkarsa kimyasal gebeliği bir daha yaşamam durumunda tüp bebek düşünmem mi mantıklı olur acaba?
    Kolay gelsin, iyi çalışmalar…

    Reply
  101. Senem

    Hocam merhaba
    2 başarısız tüp bebek geçirdim.endometriosiz tanısı ile laporoskopi oldum.suan 3.tüp bebek ile 5 haftalık hamileyim.clexane 4000 folik asit b12 iğneleri ecoprine ,progestan fitil ve ayrıca progestan iğne kullanıyorum.benim sorum genetik testlerimde göre clexane iğne hamilelik sonuna kadar kullanmalımıyım?cevabınız için şimdiden teşekkürler
    Faktör v g 16991a leiden: mutasyon yok
    Fartör v h1299R (R2) : mutasyon yok
    Protrombin g20210A:heterozigot mutasyon
    Faktör xııı v34L : mutasyon yok
    B-fibrinojen -455G-A: heterozigot mutasyon
    PAI-1 4G-5G:5G/5G
    GPıııa L33P :mutasyon yok
    MTHFR C677T: homozigot mutasyon
    MTHFR A1298C: mutasyon yok
    ACE : D/D
    Apo B R3500Q: mutasyon yok
    Apo E (E2,E3,E4): E3/E3

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi şu anda karnınızda taşımakta olduğunuz gebelik tek cümle ile “kıymetli gebelik”tir.
      Böyle durumlarda herhangi bir riske girmeden tedaviye devam etmek akıllıca olur.
      Cevap verilmesi en zor sorulardan birini sormuşsunuz.
      Test sonuçlarınıza göre sizde kan pıhtılaşması sorunu yok.
      Ama açık yüreklilikle cevap vermek istiyorum.
      Mesleğimin en zor taraflarından biri budur. Dere geçilirken at değiştirilmez, yani esasen gerekmediği halde karnınızda taşıdığınız kıymetli bebek nedeniyle gebeliğin devamı sırasında, tedavi değişikliği yapmanızı çok tehlikeli bulurum. Bu nedenle devam etmenizi öneriyorum.
      Bu cevabım, bilimsel yönü olmaktan çok yüreğimin sesini dinleyerek verdiğim bir cevaptir.
      Yavrunuz hayırlı olsun.

      Reply
  102. ebru

    gebeliğimin 8. haftasında bebeğin kalbi durmuştu.Buna neyin sebep olduğunu anlamak için gen testi yaptırdık.4 özellik incelenmiş protrombin,MTHFR C677T-A1298C,V LEİDEN.Bunlardan MTHFR lerde heterozigot tespit edilmiş.Daha önce miyom ameliyatı geçirdim kanda plt:500bin.Bir gebelik daha denemelimiyim başka analiz ettirmem gereken yöntemler var mı?nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sadece bir kez gebelik kaybi yasadiysaniz, bu dogal seleksiyondur. Tekrarlayan gebelik kayiplari olursa, arastirma yapilir.
      Test sonuclariniza gore kan pihtilasmasi sorunu yok.

      Reply
  103. Nur

    Merhaba, ilk gebeliğim hiç sorunsuz geçti ve şu an 4 yaşında bir evladım var. Fakat ikinci gebeliğimde gelişim geriliği görüldü ve kese olmasına rağmen içinde bebek yoktu. Gebeliğim 7. haftasında sonlandırıldı.
    Akabinde gen mutasyonu testine girdim. Buna göre sonuçlarım şöyle çıktı,

    Faktör V Leiden: Homozigot normal
    Faktör V 1299: Homozigot normal
    Faktör XIII Polimorfizmi: Heterozigot
    Protrombin 20210 : Homozigot normal
    MTHFR C > T Polimorfizmi: Heterozigot
    MTHFR 1298 A > C Polimorfizmi: Heterozigot
    PAI Polimorfizmi : 4G/5G

    MTHFR’de gözlenen bulgular birleşik heterozigot olarak değerlendirilmiştir. MTHFR’de birleşik heterozigot olguların klinik bulguları homozigot olgular ile aynıdır ve trombofili etkenidir.
    Faktör XIII Polimorfizmi heterozigozitesi genellikle klinik bulgular vermemektedir.

    Buna göre bende pıhtılaşma sorunu var mıdır ? Buna göre bir sonraki gebeliğimde kayıp riski var mıdır ?

    Teşekkürler, saygılar…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Bir sonraki gebeliginizde kayip ihtimali herhangi bir gebede oldugu kadar vardir. Artmis bir tehlikeniz yoktur.
      Test sonuclariniza gore kan pihtilasmasi sorunu yoktur. Gebelik kaybiniz kan pihtilasmasi nedeniyle olmamistir.

      Reply
      • Nur

        Alakanıza çok teşekkür ederim. Peki merak ettiğim başka bir husus daha var. Ben gebelik esnasında bilmeden günde iki tablet olacak şekilde ‘C…..r isimli, köpek balığı kıkırdağından üretilen ve vücudun demir emilimini iki katına çıkaran bir demir ilacı kullandım. Bunun negatif bir etkisi olmuş olabilir mi ?
        Saygılar…

        Reply
  104. Prof Dr Esat Orhon Post author

    O maddenin ismini yazmamışsıniz, bilmiyorum. Sanirim eczaneden satilan bir ilaç degil. Etken maddesinin gebelige zarar verip vermeyecegini de bilemem 🙂 Saygilarimla

    Reply
    • Nur

      Ilacin ismi; Captafer. Eczaneden almistim. Icerigi: hidrolize balik kikirdagi, mikrokristalin seluloz (E460i), magnezyum stearat (E470b), hidroksipropil metiseluloz (E464), silikon dioksit (E551), yag asidi (E570), titanyum dioksit E(171) ve folik asit.

      Reply
  105. merve

    Mrb hocam ben iki dusuk yasadim.biri bos gebelik digeri 8. Haftada kalbi durdu esimin benim genetik sonuclarimiz normal sadece mtfhr1298 heterizigot tasiyici cikti bide papI 4g/ 5g genotipe sahip oldugu belirlenmistir yaziyor bende cok az pko var iki hamileligimde progestron hormonum hep on cikiyordu gunde 3 tane progestan aliyordum rahmin temiz dediler filme gerek yok dediler hormon sonuclar normal beb 23 yasindayim esimde 25 yasinda guatr sinuclarim hepsi normal suan decavit folbiol dodex ayda bir zinco iciyorum sizce nasik bir yol izlemeliyim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sizin ve esinizin kromozom testleri, eşinizin sperm testi, sizin tiroid dahil tüm hormon testleriniz, sizin gebelik kaybına yol açabilecek tüm mikrobiyolojik testleriniz, HSG rahim filminiz.
      Bunlar tamamlanmadan gebe kalmanızı önermiyorum. Bir gebelik kaybı daha yaşarsanız rahim bundan olumsuz etkilenebilir. Testler tamamlandıktan sonra eğer sebep bulunursa düzeltilmesini ve ondan sonra gebe kalmanızı öneriyorum.
      kan pıhtılaşması testlerinizde sorun yok.
      Saygilarimla

      Reply
  106. merve

    Hocam kromozom testlerimiz ikimizinki normal 46 kromozom sperm normal yaziyor hamileligimde prigestron hormonum sizce neden dusuk cikiyor bebe aspirini almalimiyim pko yuzunden mikrobiyolojik testler nelerdir hocam

    Reply
  107. merve

    Protein c biraz dusuk hocam 53 normal degwri 60 baya bir testler yaptirdim zaten hocam progestronun dusuj olmasi bebege kaybetmeme engelmi hocam

    Reply
    • fatma

      iyi geceler hocam ben fatma 32 yasındayım benim 4 tane gebelik kaybı oldu. esim ve benim kromozm testi normal cıktı.esimle akrabada degilim en son bebegin kromozom sonucu hiç bir sekılde ureme olmadıgı yazıyordu.sadece bende MTHFR A1298C HOMOZİGOT MUTASYON saptandı cıktı.esimin Spermiogram da normal hormon testlerimde normal sadece hsg cektırmedım regl doneminde mi yoksa diger gününde mi bilmiyorum.benim yaptırmam gerek bir test varmı.troit te normal.eger hsg de normal cıkarsa benim kaçlık igne kullanmam gerekir.bana yardımcı olursanız cok sevinirim hiç çocugum yok.ilginizden dolayı çok tesekkür ederim.

      Reply
      • Prof Dr Esat Orhon Post author

        Hanimefendi, kan pıhtılaşması sorunu, tekrarlayan gebelik kayıpları varsa ve tüm diğer gebelik kaybına yol açabilecek nedenler araştırılıp olumsuz başka bir neden bulunmadı ise geçerlidi. Sizde böyle bir durum yok. Ancak, sizi yakindan takip eden, muayene eden ve durumunuzu bilen doktorunuza güvenmek durumundasınız.

        Reply
      • Prof Dr Esat Orhon Post author

        Hanimefendi, gecmis olsun. Anlattiginiz durum cok onemli. Dört gebelik kaybi ciddi bir durumdur. Sebep ortaya konmadan bir daha gebe kalmamanizi oneriyorum. Her gebelik kaybi rahim icini olumsuz etkiler. Tum dosyanizla birlikte durumunuzun bastan ele alinmasinda yarar var.

        Reply
  108. zeynep46

    Merhaba hocam. 1 sene once ilk bebegimin 8 haftalikken kalbi durdu. kurtaj oldum. simdi 2.hamileligimin 11. haftasindayim.doktorum 2. hamileligimin basinda bana gen testi yaptirmisti.sonuclar su sekilde; “A 1298 C Gen Mutasyonu HOMOZIGOT 1298CC” doktorum kan pihtilasmasi oldugunu soyledi.diger testler ise normal cikti.gunde 1 adet clexane 0.4mg ignesi vurunuyorum.sizin yazdiginiz diger yorumları okuyunca kafam karisti.acaba igne kullanmaya devam etmeli miyim?

    Reply
  109. Misafir35

    Iyi günler hocam,
    30 yaşındayım.1çocuğum var, gebelik süresinde sadece plesentada erken yaşlanma sorunu yaşadım.38. Haftada Sezeryan ile doğum yaptım.doğum sonrası sol bacakta şişme,ağrı problemim oldu ve DVT tanısı kondu.heparin+ coumadin tedavisi gördüm.3aysonra tamamı ile iyileşmiştim(dobler sonuçlarına göre). Genetik testler yaptırdım ancak negatif çıktı.1 yıl sonra sağ bacağımda aynı şikayet oldu ve DVT tekrarladı. Hematoloji tarafından talep edilen ve negatif çıkangenetik testler sonrası dahiliyeye görünmem tavsiye edildi kalp damar uzmanım tarafından. Dahiliye uzmanı protein c ve s testleri istedi. Protein s kanın hemen ayrıştırılmadığı sebebi ile 2 kez yapıldı. Bu arada sol bacağımda tekrarlayan DVT görüldü(1.5 yılda 3. kez).
    Protein s aktivitesi 23 ve 19 çıktı. Değerler normalin altında ve bu sebeble tekrarlayan trombofili sorunu yaşamaktayım. Ancak protein s testi yaptırdığım sırada coumadin kullanıyordum(günde1adet). Merak ettiğim kullandığım ilacın testin bu kadar düşük çıkmasında etkisinin olup olmayacağı yönünde.
    Teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Gecmis olsun. Sizin durumunuz kalp damar uzmanlik alanina giriyor. INR kontrolu yapilarak kan sulandirici ilac dozu ve ilaç türü degisikligi gerekebilir. Ayrica varis çorabi giymeniz de önerilebilir. Sizin ömur boyu doğum kontrol hapı kullanmanız ve sigara icmeniz hayati yönden sakıncalıdır.

      Reply
  110. şerife

    Merhaba Hocam
    İkisi kimyasal 1 normal 3 düşük yaptım. 2 kimsayasal düşükten sonra karyotip analizi ve kromozom testi yaptırdık.
    Karyotip analizi benim eşimin normal çıktı.Pıhtılaşma testide aşağıdaki gibi çıktı
    Faktor V Leiden (G1691A) homozigot mutasyon
    Protrombin (G2021A) normal
    MTHFR (C677T) homozigot mutasyon
    MTHFR(A1298C) NORMAL
    PAI-1 (4G/5G ) 4G/5G

    3.gebelikte ; gebeliğin 29.gününden itibaren 0.6 clexane iğne kullandık 6 haftada bebeğin kalp atışının olmadığını öldüğünü söylediler.8 haftalıkkende kürtaj oldum.

    Bundan sonraki gebelikte herhangi bir test yapılması gerekiyor mu?Gebelik öncesi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmalımıyız? Kullandığımız ilacın dozunun az mı olduğunu ölçen herhangi bir test var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, sizde gercek anlamda trombofili sorunu var. Tekrarlayan gebelik kayıpları ve faktör 5 leiden homozigot mutasyon var bu durum hem annenizden hemde babanızdan size genetik miras olmuş gibi görünüyor. Ancak düşüklerinizin önemli bir sebebin de bir sonraki sorunuzda az çok açıklamışsınız. Sperm değerleri sağlıklı gebelik elde etmeye çok elverişli değil gibi görünüyor. Bundan sonra gebeliği hızlandıracak aşılama veya tüp bebek düşünmeniz uygun olabilir. Gebelik öncesinde ağızdan hap şeklinde kan sulandırıcı, gebelik başladıktan sonra cilt altı enjeksiyon şeklinde kan sulandırıcı kullanmanızın uygun olacağı kanaatindeyim. Aynı şartlarda tekrar gebe kalıp düşük yaparsanız rahim içi bundan olumsuz etkilenecektir. Umarım dördüncü gebelik kaybı yaşamazsınız. Bu nedenle daha kaliteli sperm seçilebilmesi için doğal gebelikten önce aşılama ya da tüp bebek gerekliliği konusunda iyi karar veriniz. Saygılarımla

      Reply
  111. şerife

    Hocam teşekkür ederim.3.gebelik takibi sırasında gittiğimiz doktor doğum kontrol hapları ve hormon ilaçları kullanmamanız gerekir dedi.Aşılama ve tüp bebekte bildiğim kadarıyla bir takım hormon ilaçları veriliyor.Bunlar bizim için sıkıntı oluşturur mu hocam.Şimdiden teşekkürler.

    Reply
  112. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Sizin kullanmamanız gereken ilaçlar kronik olarak uzun süreli kullanılmaması gereken (seks steroidi türü) ilaçlardır. Örneğin, doğum kontrol hapları veya menopoz tedavisindeki hormon ilaçları gibi.. Aşılama ve tüp bebek tedavilerinde hormon ilaçları kullanılır ancak bunlar 10-14 günlük kısa kullanımlardır. Sağlıklı gebelik elde etmek için yardımcı üreme teknklerinden birine gereksinim olduğuna göre, bu tedaviler sırasında kısa süreli ilaç kullanmak, daha sonra elde edilecek gebelik sırasında da kan sulandırıcı ilaçları kullanmak doğru olur kanaatindeyim.

    Reply
  113. merve

    Hocam protein c onemli bir sorunmu progestron hormonu dusuk cikmasi bebegin kaybina engelmi hocam aspirin almalimiyim

    Reply
  114. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Progesteron hormonu düşüklüğü iyi değildir ama bebeğin henüz görülmediği bir haftada, doğal seleksiyonu engelleyecek şekilde düşük tedavisi yapmak sakıncalı olabilir.

    Reply
  115. Zeliha Alhan

    Hocam ben ilki 5.hafta da düşük 2. Ve 3. Hamilelikte de kalp atışları oluşmadı 4. Hamilelikte ise kalp atışı oluştu 3 ayda durdu cleaxan iğne ve folikasit kullandim öncesinde detaylı rahim filmi normal TSH normal sitogenetik testimde 9.kromozomda perisentik inversiyon saptanmıştır. Şuan daha kapsamlı genetik araştırma yapıldığında MTHFR C677t polimorfizmi de homozigot polimorfizm saptanmıştır.
    G1691A normal
    G1691A normal
    A1298C normal
    Anti beta-2 glikoprotein 1 LGA = 11.7
    APTT – LA =39.2
    protein c =80.3
    Protein s=127.5
    Hamilelik Öncesi normal olan anti_tg 304.5 e Yükseldi 2. Ayda endokrin uzmanin da destek aldık Euthyrox ilaç verildi gebelik bittikten sonra normal degerlere döndü değerler.
    Tabi ki bu kadar ciddi bir rahatsızlık böyle bir emaille ne anlaşılabilir nede bir çözüm anlaşılabilir fakat nasıl bir yol izlemem gerektiğini inanin bilmiyorum Pgt yontemini tavsiye eden hekimlerde var tüp bebek denememi soyleyende düşük dozda 7 haftaya kadar kortizon denemeyi öneren hekimlerde şimdiden çok teşekkür ederim okuduğunuz için.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi geçmiş olsun. Tekrarlayan gebelik kayıplarıNızın nedeni kromozomlardaki inversiyon sorunudur. Kan pıhtılaşması ve tiroid sorunları gebelik başladıktan sonra tedavi edilmelidi. ilk etapta yapılması gereken tedavi tüp bebek ve pgt yöntemidir. Bu sayede saglikli embryo ile gebe kalmaniz saglanir. Saygılarımla

      Reply
  116. esrsa

    Hocam merhaba benim 3 ay önce 8 hastalık bebegimin kalbi durdu bunun uzerine yapılan tahlillerde tsh 9.26 çıktı sebebi troid olabilir mi

    Reply
  117. esra

    Kan pihtilasmasi var mi yok mu pt aptt ve ptz inr tahlilleriyle belirleneilir mi hocam yada fikir yurutulebilir mi

    Reply
  118. esrsa

    Teşekkürler hocam kan pıhtılaşmasi için pt aptt ptz protrombin zamanı inr ye bakildi bunlar normal bu tahlillere gore pihtilasma yoktur diyebilir miyiz

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Gebelik kaybina yol acabilecegi iddia edilen kan pihtilasmasina egilim, trombofili olarak adlandirilir. Bu konu bir teori olarak ortaya atildi ve asla kanitlanmadi. Halen kafalari karistirmaya ve insanlari endişelendirmeye devam ediyor.
      Trombofili faktorlerinden sadece FAKTOR V LEIDEN GEN MUTASYONU HOMOZIGOT POZITIF olursa onem kazanir. Ustelik o da her gebede onemli degildir. Eger hastanin tekrarlayan gebelik kayiplari varsa, ve baska hic bir neden bulunamadiysa onem kazanir. Yoksa, uzerinde durulacak bir konu bile degildir.
      Sizin bahsettiginiz testler kanama / pihtilasma ile ilgilidir ama Trombofili ile ilgili degildir.

      Reply
  119. Ayşen

    Hocam tüm yazılanları okudum.hic bi prof. siz gibi cvp bile vermiyor.benim durumumda aşağı yukarı yazılanlara aynı fakat bende gebelik kaybı daha çok.on yıllık evliyim daha 2.düştükten sonra trombofili teşhisi kondu.rahim filmini kendi ısrarım neticesinde çektirdim şükür normal çıktı troidlerde de sorun yok 7 gebelik kaybından sonra( her birinde iğne ve coraspin kullanmama rağmen) evde yatarak saglikli bir doğum yaptım.birde bu doğumdan önce 5.gebeligimde erken 20.haftada suyum geldi,24de sonlandirildi.şimdi tekrar 2.bebek istiyoruz fakat 8.ayda bi kimyasal gebelik,bu ayda boş gebelik yaşadım.sonuçlar da şunlar faktör v normal .protrombin 20210A mutasyonu heterozigot.MTHFR 677T mutasyonu homozigot. PAI 1GEN mutasyonu4G/4G homozigot sperm sonucuda sperm sayısı 57milyon. hızlı ileri hareket%5.yavaş ileri hareketlilik%51.yerinde hareketlilik%5.morfoloji krugere göre normal%3.bas anomalisi % 66.boyun anomalisi % 14 kuyruk anomalisi%17.kromozom anslizide normal ikimizinkide.sorum şu ilaçları zaten kullanacağım diyetim de var meteoninden kısıtlı.sağlıklı bi gebelik için aşılama mi yapılmalı çok gebelik kaybımız var sebep bişey gösterilmedi

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi yazdiklarinizi okudum. Hayat hikayenizden cikartilacak cok ders var.
      Cok guzel bilgiler vermissiniz, ama üç sey eksik kalmis
      1. Yasiniz
      2. TSH
      3. Gebelik kayiplarindan sonra kac kez kuretaj gecirdiginiz
      Lutfen bir daha kontrolsuz gebe kalmayiniz. Her gebelik kaybi rahmin dogurganligini azaltir.
      Eger sizi ben takip edecek olsam, yapacaklarim şudur:
      1. Dusundugunuzun aksine, sizde trombofili yok. Kan sulandirici tedavi vermezdim.
      2. Mutlaka tup bebek yapardim. Ve embryo transferinden once preimplantasyon genetik tani yapardim
      3. Mutlaka sezaryen ile dogurturdum.
      Saygilarimla

      Reply
  120. Ayşen

    Tam sayısını bilmiyorum ama sanırım 8 defa kürtaj oldum.30 yaşındayım.3yasinda bir kızım var.tsh da normal yani hiç bir konuda bi yardım alamadım kimseden tek söyledikleri trombofili ama onanda sonuç alamadım ışte

    Reply
  121. Ayşen

    Zaten kızımı kendim sezaryen istedim öyle doğurdum..ama gerçekten çok çektim ve hala da çekiyorum

    Reply
  122. Ayşen

    Verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim hocam..genetik bi problem kaynaklı olduğunu mu düşünüyorsunuz?yıllar önce hiç çocuğum yokken dr.lara söyledim tup bebegi…doğal yoldan hamile kal gel dediler..pek bi çare bırakmadılar kısaca

    Reply
  123. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Sizin ve esinizin kromozom testlerinizin normal oldugunu yazmişsiniz, bundan sonra dogal gebe kalirsaniz ve bir daha küretaj olmanız gerekirse, rahim ici yapisikliklari baslayabilir.
    o nedenle bir daha bu riske girmeyiniz.
    Şu dediklerimi uygulamanız uygun olur.
    1. HSG rahim rontgeni
    2. Tup bebek ve PGT

    Reply
  124. gül

    Merhaba ben ekim ayında Ovitrelle çatlatma iğnesi kullandım şuan hamileyim 4 haftalık dün kahverengi kanla karışık lekenme yaşadım acile gittim kesenin görüldüğünü söyledi 3 tane kist görüldü daha önceden yoktu doktor iğnelerden olmuştur dedi pregeston verdi, ayrıca homozigot olduğumdan kan sulndırıcı 04’lük iğne kullanıyorum durumum ne olacak merak ediyorum cevap yazarsanız çok sevinirim.

    Reply
  125. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Beta hcg degerinizin her 2-3 gunde bir en az ikiye katlanarak artip artmadigini takip ediniz. Homozigot olan hangi test sonucudur? Daha once tekrarlayan gebelik kaybiniz var mi?

    Reply
  126. gül

    2 düşüğüm olmuştu 2’de 8. haftada kalbi durdu hemezigot sonucum şu şekildedir mthfr A1298C. Beta hcg 5419.00 en son böyleydi

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sizin gebelik kayiplariniz trombofiliden kaynaklanmiyor. Tekrarlayan gebelim kayiplarina neden olabilecek tum diger testler (HSG ve her iki eş kromozom testleri dahil) yapilip baska sorun bulunmazsa ve Faktor V Leiden homozigot pozitif bulunursa, belki o zaman trombofili varligindan soz edilebilir.
      beta hcg’nin tek bir degeri yeterince bilgi vermiyor. Gidisin olumlu ya da olumsuz olduguna bakabilmek icin 2-3 araliklarla bakilip, yeterli artisin oldugu gorulmelidir.

      Reply
  127. Merve

    Hocam mrb ben ıkı kurtaj olmıstum tsh hamılelikte 2.86 cıkıyor sızcr ondan mı karnında bebegım oldu

    Reply
  128. Merve

    Ben ıkı kurtaj oldum bırı bos gebelık ıkıncısı karnımda oldu hamılelıgım 7.haftasında kahverengı leke geldı sonrasında progestan 200 gunde ıkı kere kullandım sınra lekem kesıldı bır hafta sonra kalbı durmus bebegın hamılelıgımın 4.haftasında progestron degerım 10.18ıdı ve ıkı kere ust uste bunları yasayayınca genetık test yaptırdım esımın benım kromozomları normal kanda pıhtılasma degerım proteın c 60 notmal deger benımki 53 cıktı ve mthfr1298 heyerızıgot cıktı bıde pap1 4g 5g genotıpe sahıp oldugu belırlenmıstır yazıyor ve vajınal ultrasonda polıkıstık over cok az varmıs tıpık degılmiş smear sonuclarım normal fsh lh prolaktın normal hamılelıkte tsh 2.86cıkıyor seker tansıyon yok hocam bılgı verrmısınız

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, üçüncü gebelik kaybini yasamayiniz. Tekrarlayan gebelik kayiplari testlerinin hepsi bitmeden gebe kalmayıniz. Cünkü her gebelik kaybi rahim icinde hasar bırakacaktır. Eşinizin sperm testi, sizin HSG rahim filminiz ve AMH hormon testi sonuçlarıniz.
      Kanaatimce tiroid ve trombofili sorununuz yok.

      Reply
  129. halil

    Hocam merhaba,
    eşim 1 kez 4 haftalıkken düşük yaptı. İlk düşükten sonra doktorumuz kan pıhtılaşmasından şüphelendi test istedi.FAKTÖR V geni 1691.nükleotid NORMAL – FAKTÖR II 20210 HETEROZİGOT – MTHFR 677.nükleotid HETEROZİGOT- MTHFR 1298 HETEROZİGOT olarak çıktı sonuçlar.Şuan 8 haftalık hamile.Bebeğin kalp atışlarını da duyduk.Birkaç doktora göründük kimi clexane iğne kullanmamız gerektiğini söyledi, kimide tek düşük olduğu için iğneye gerek olmadığını söyledi.Eşimin bu gebeliği de düşük olursa ruhsal olarak çok etkilenecek.Ayrıca iğne kullanmazsak bebekte herhangi bir gelişim sıkıntısı olur mu? Sakat doğma,zihinsel problemler gibi şeyler oluşma ihtimali var mıdır? Teşekkür ederim..

    İyi Çalışmalar…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hayirli olsun
      1. Tek bir gebelik kaybi varsa, bunu kan pihtilasmasina baglamak bizi yaniltici teshis ve tedavilere yoneltebilir.
      2. Sizde tekrarlayan gebelik kayiplari yok
      3. Sizde trombofili sorunu da yok
      4. Igne veya hap seklinde kan sulandirici kullanmak zorunda degilsiniz
      5. Bebekte normal dışı gelişim, her gebelikte %1-2 olasilikla vardir.
      Butun bu yorumlarima ragmen, hastayi bizzat goren ve muayene eden hekiminize guvenmenizi oneririm.

      Reply
  130. burca

    Merhaba hocam 1 sene once 10 haftalıkken bir düşük gebelik meydana gelmisti doktora gittiğimde bazı genetik testler ıstedı ve sadece bi sonucum MTHFR C677 T Tasıyıcı cıktı ve doktor gebe kaldığımda kan sulandırıcı kullanıcagımız soyledı bn sıze bu konuyu sormak ve danışmak ıstedım tesekkur ederım ıyı çalışmalar

    Reply
  131. gulsan mut

    Merhaba mefv geni mutasyon testi sonucunda m680ı mutasyonu heterezigot olarak tasidigi ve genotipinin gc oldugu tespit edilmistir diyor ne anlama geliyor yardımcı olabilir misiniz?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Bu gen mutasyonu toplumun %60’ında bulunur ve hiç bir hastalığa neden olmaz.
      Heterozigot demek, bu gen mutasyonunu tasiyan kisinin anne veya babasindan biri de tasiyiciymis ve cocuklarina gecmis demek.
      Annesi veya babasi bu gen mutasyonunu tasiyan kisi dogup buyudugune gore, kendisi de saglikli dogurabilir.

      Reply
  132. Lmn

    Merhaba Hocam, 37 yaşımdayım tüp bebek tedavisi gördüm. Şu anda 11 hafta 5 günlük hamileyim. Doktorumuz trombofili paneli testi yaptırmamızı istedi. Çıkan sonuçların bı kısmı şöyle: mthfr c677t heterozigot,pai 4G&5G heterozigot,mthfr A1298C heterozigot, faktör xııı V34L heterozigot, protrombin G20210A normal, faktör V LEiden G1691A normal. Clexan 4000 folbiol ve protestan kapsül kullanıyorum. İlk gebeliğim, sonuçlarımı değerlendirebilirmisiniz? Ayrıca bu testlere göre gebelik kaybı yaşama riskim yüksek mı?
    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  133. Ayna

    Iyi günler doktor bey inanın yorumlarınızın hepsini teker teker okudum … Benim sorunum şu 21 yaşındayım 3 gebelik geçirdim 1i kürtaj diğer 2si kimyasal gebelik… Ve pıhtılaşma kromozom troid testlerim yapıldı. Kromozom analizi ve troid normal… Pıhtılaşma ise protrombin- heterezigot fibrinojen- heterezigot mthfr A1298C- homozigot. Şuan 5+3 günlük hamileyim bi cok doktora gittim kimisi günde 2 kere 0,6 kan sulandırıcı +aspirin kimisi 0,8 günde 1+ aspirin kimisi ise sadece 0,4+aspirin dedi be ben artık cok yorulmuş durumdayım ve Hiçbirini kullanmıyorum vazgeçtim deneme yanılma yöntemi kullanıyolar sanki… Aptt pt inr testi yaptırmıştım cok önemli degil dediler hep yaptırıp hem önemli degıl diyolar… Bunu da kaybedersem cok büyük Çöküş Yaşar’ım… Size sorum şu bu değerlere göre iğne kullanmam gerekli mi ve kaçlık iğne önerirsiniz siz olsanız… Tekrarlayan gebelik kayıbı oldugu için bi iğne kullanmam şart biliyorum ama dozunu bi türlü içime sindiremedim yine tek sindirdiğim 0,6 + aspirin

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, anlattıklarınızdan kan pıhtılaşmasına bağlı gebelik kaybı olduğu sonucu çıkmıyor. Kan sulandırıcı almanıza neden gerek görüldüğünü bilmiyorum. Hele özellikle aspirin’in tedavideki etkinliği hiç bir zaman kanıtlanmamıştır.
      Umarım gebeliğiniz sağlıklı gider.
      Eğer ola ki (inşallah olmaz) gebelik kaybınız olursa, HSG rahim filmi, Faktör V Leiden, FSH, LH, AMH, estradiol, prolaktin, eşinizin kromozom analizi, eşinizin sperm analizi, yaptırmadan gebe kalmayınız.
      Gebelik sırasında TSH değerinin 2.5 altında olması gerektiğini unutmayın.

      Reply
  134. ELLİF

    Mrb Hocam ben de 3 düşükten sonra yapılan genetik testler sonucunda eşimin herşeyi normal fakat bende mthfr c677t homozigot mutant çıktı. hocam benim 6 yaşında bir kızım var ve ilk hamileliğimdi normal doğum ile hiçbir sıkıntı yaşamadan doğumumu yaptım. bu sorun acaba genetikmi, genetik ise ilk çocuğumda neden bir problem yaşamadım. ailelerimizde böyle bir sorun yok. ücra bir şehirde yaşadığımız için tedavi olamıyorum ve durumumun ciddiyetini bilmiyorum şuan hamile değilim fakat 6 aydır her gün 1 ekopirin ve 1 folik asit kullanıyorum doktorumun verdiği ilaç bu ne olur bana yardımcı olun şimdiden tşk

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
      • Derya

        Merhaba doktor bey 2 düşügüm var sonuçlar bu G\5G mutasyonu homozigot,
        C677T mutasyonu homozigot ,doktorum hibor 3500 verdi bana doz az gibi geldi sizin yazınızı okuduktan sonra sizce kaçlık iğne kullanmamlazım…

        Reply
  135. Yaprak

    Hocam merhabalar,
    Ben 33 yasindayim ilk gebeligim, hic dusuk veya kurtaj yasamadim. 8. haftadan itibaren vajinal kanama ve lekelenme sikayetim oldu, Progestan 200, 2×1 baslamislardi. Progestan sonrasi 10. gunde aniden sol bacakta iliofemoralden popliteale uzanan akut DVT gecirdim. Heparin infuzyonu ve sonrasinda clexane 0,6 2×1 baslandi. Progestan DVT’ye neden olmus olabilir mi, yoksa dusuk tehdidi ve DVT altta yatan bir kalitsal trombofilinin farkli klinik goruntuleri midir? Su anda DVT’nin 6. gunundeyim ve kanamalarim da ara ara devam ediyor. Bilgi verirseniz cok memnun olurum.
    Cok tesekkur ederim.
    Saygilarimla

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Gebelikte derin ven trombozu cidi bir durumdur. Kullandığınız ilacın etkisi olabilir ama gebeliğin kendisi zaten toplar damar tıkanıklığı olasılığını arttırır. Progestan çok yaygın kullanılan bir ilaçtır. Ve genelde sakıncası yoktur. Sizin artık uzun süre kan sulandırıcı tedavi almanız gerekir. Doğumdan bir hafta önce kan sulandrıcılar bırakılmalıdır. Derin ven trombozunun, trombofili ile ilişkisinin ciddiyeti spekülatif bir konudur, kesin kanıtlanmamıştır.

      Reply
  136. Gizem

    Hocam mrb 32 yasindayim ve 26 haftalik hamileyim, ilk gebeligim, daha once herhangi bir gebelik kaybim olmadi. Gebelikle birlikte hipotroidi teshisiyle euthrox 25 kullanmaya basladim. Ultrasonografi olcumlernde son haftalarda fl olcusunun 3hafta geriledigi ve bebegin tek arterden beslendigi tesbit edilerek coraspin ve clexane 4000 verildi. Sizce bu ilaclari kullanmam gercekten gerekli mi? Sizin dusunceniz nedir?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, tek artere yol açabilen başka kalıtsal hastalıkların olmadığından emin misiniz? Tüm anomali araştırmaları yapıldı mı? Genetik yönden bebeğin tam ve kusursuz olduğu kanıtlandı mı? Bacak kemiği kısalığı da bir takım sorunların işareti olabilir. Perinatoloji sertifikası olan çok iyi bir ayrıntılı (3 boyutlu) ultrasondan geçmeniz şart. Allah korusun genetik bir sorun varsa kan sulandırıcılar çare olmayacaktır.

      Reply
  137. Melike

    Merhaba Hocam
    Ben bundan 10 sene once dogum yaptim ve dogumdan sonra ciddi bir tansiyon rahatsizligi oldum ve bana Faktor V Leiden’e bagli renal arter stenozu teshisi kondu. Bu sebepten 1 bobregimi kaybettim.Doktorlar damarin cok dar oldugunu soyleyip stand de takmadilar.
    Ondan sonra hergun 1 Coraspin yutuyorum. Ama bu tedavi yeterlimidir? Tekrar pihti olur mu diye korkuyorum. Baska gebelik dusunmuyorum. herhangi bir kan sulandirici almam gerekir mi?

    Reply
  138. Hatice

    Hocam merhaba
    Ben 23 yadında bir bayanım. Ilk gebeliğimi 2010 yılında 6 haftalık düşük yaptım. Duşuk yaptıgım ay tekrar hamile olduğumu ögrendim ve sağlıklı bi şekilde dogum yaptım. 2014 ekim Ayında ise 3. Gebeligimi kalbi durması sonucu 12+6 da ilaçla düşük yaptım. Bebek genetiğe gitti ama değişik tetkikler denenmesine rağmen üreme olmadı raporu geldi. Esim ile benim genetik sonuclarım da normal geldi. Benden yapılan pıhtılaşma testlerinde ise
    FAKTÖR V LEIDEN (G1291A)=HETEROZIGOT MUTASYON
    PROTROMBİN (G20210A)=MORMAL
    MTHFR (C677T)= HOMOZİGOT MUTASYON
    MTHFR (A1298C)= HETEROZIGOT MUTADYON
    PAI-1(4G/5G)=4G/5G
    Geldi hamileyken yapılan tiroit testim normaldi. falat folikasit eksikliği vardı. Şimdi folidace ve coraspirin kullanıyorum hamile Olduğum an iğne başlamam gerektigi söylenildiği sizce Teşhis doğrumu
    Şimdiden tesekkur ederim

    Reply
  139. semra

    Mrb. 4 aylikken bebegin kalbi durdu.trombofili paneli sonucu:MTHFR C677T Homozigot mutasyon saptanmistir. BETA FIBRINOJEN homozigot mutasyon saptanmistir. PAI 1 4G/5G Homozigot 5G/5G Mutasyon saptanmistir. Doktorun verdigi ilaclar.dodex ampul gun asiri aliyorum.zinco kapsul,decavit,ecopirin gunde 1 tablet ve folbiol gunde 1/2 aliyorum. su an tekrar bebek dusunuyoruz. Verilen tedavi dogru mu?bilgilendirirseniz sevinirim.tesekkurler

    Reply
  140. semra

    Merhaba.4 aylikken bebegin kalbi durdu.trombofili paneli sonucu MTHFR C677T Homozigot mutasyon saptanmistir. PAI 1 4G/5G; Homozigot 5G/5G mutasyon saptanmistie. BETA FIBRINOJEN Homozigot mutasyon saptanmistir. DOktorumun verdigi tedavi. DOdex ampul gun asiri kullaniyorum.ZINCO,DECAVIT,ECOPIRIN Birer tablet. Folbiol 1/2 aliyorum. Tekrar bebek dusunuyoruz. Verilen tedavi dogrumu. Bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, gecmis olsun.
      Eger bebegin kaybina yol acacak baska bir neden yoksa, hipotiroidi, plasenta dekolmanı, genetik anomali gibi.. o zaman trombofili suçlanabilir. Esasen + çikan faktorler cok onemli degil gibi gorunuyorsa da, hepsinin homozigot pozitif olmasi (hem annenizden, hem de babanizdan gelen genlerle) kan sulandirici tedavi gerekcesi olabilir.
      Butun bunlara ragmen, şu konu kanitsiz kaliyor: sadece bir kez gebelik kaybiniz var.. ve homozigot yani hem annenizden, hem de babanizdan mutasyon size gecmis, ama unutmayin ki, siz kendiniz sag salim dogmussunuz.
      Sonuç: çok yurekten katilmasam da, verilen tedaviye itiraz edemem.

      Reply
  141. Gökçenaz

    Merhaba hocam 1 yil aralıklarla 2 kez gebeligim sonlandi. 1. 9 hafalik gebeliğin varken 6.haftada gebelik devam etmemiş diye kürtaj oldum(bebegin kalp atislari yoktu) bundan tam 1 yol sonra tekrar gebe kaldim 9.haftadayken kanamam oldu ve düşükle sonuçlandı. Dr degistitdim ve yeni doktorun benden bir çok test istedi. Verilen testler de
    Smear negatif -hormonal durum progesteron baskinligi M.İ 0/70/30
    VDRL-RPR negatif
    Toxoplasma 0,03 negatif
    Rubella 0,36 negatif
    CMV 0,12 negatif
    Genetik test Heterozigot 677CT sonucu cikti.
    Bu sonuçlara göre Dr gebe kalana kadar coraspin ve folbiol kullanmami söyledi. Gebelik başlayınca iğne kullanicaz dedi. Yaklaşık olarak 1 yila yakin oldu bu ilaçları aralıklarla kullanıyorum. Sizden ricam şuan grbr kalsam yine ayni sonuçla karsilasir miyim. Yoksa ilaclatin bir etkisi olmuş mudur. Şimdiden teşekkürler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, MTHFR heterozigot pozitifligi toplumun %69’inda gorulebilecek bir mutasyondur.
      Rahim sekli (HSG), tum enfeksiyon ve hormon degerleri, sizin ve esinizin kromizom incelemeleri ve sperm analizi incelenip normal bulunursa, o zaman suclanacak baska bir neden bulunmadiginda onem kazanir.
      iki gebelik kaybiniz olduguna gore, siz yine de yine de sizi yakindan takip eden doktorunuza guvenmek durumundasiniz. Saygilarimla.

      Reply
      • Gökçenaz

        Dr ilaç tedavisiyle geçebilecek bir sorun dedi. Ve benden eşimle alakali test istemedi bu sebeple eşimle.alkali hic bir test yaptırmadik. Bu sonuçlara göre hamile kalmamda bi sakinca varmidir şuan da

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon

          Hanimefendi, iki kez gebelik kaybi yasamissiniz. MTHFR heterozigot pozitifligi bunu aciklayabilecek kadar guclu bir sorun degildir. Hatta hic degildir.
          Gebelik yariyariya babanin sorumlugudur. Sadece tek tarafli degerlendirme eksik kalir.

          Reply
  142. zeynep

    Merhaba hocam, 31 yaşındayım, ilk gebeliğim haziranda 7 haftalıkken kalp atışının olmaması ve kesenin şekil bozukluğu sebebiyle sonlandırıldı.2 hafta önce bazı testler yaptırdım ve sonuçlaŕı şöyle: von Willebrand faktör aktivite 57, protein S aktivitesi 47,protein C aktivitesi 92, faktör V 95, TSH 0, 94 ,estradiol 24, prolaktin 9,57 , LH 7,51 FSH 8,42 .Bu sonuçlara göre kan pıhtılaşması sorunum var mı, varsa ilaçla tedavi olmam mı gerekiyor?Ve hormonlarımla ilgili bir sorun var mı?Geçen ayki reglimde büyük bir parçası kan pıhtısı geldi. Ve gebe kalmayı 4 aydır bekliyorum ama olmuyor…Şimdiden teşekkürler…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Erken gebelik kayiplarinin en sık rastlanan sebebi bebekteki genetik sorunlardir. Ve dogal seleksiyon ile bu sorunlar telafi edilir.
      Tekrarlayan gebelik kayiplari olmafigi surece sorun degildir.
      Dört ay sureyle gebe kalmiyor olmak, insan dogurganliginda dogaldir. Bir anormalligi isaret etmez.
      Her iki eş folik vitamini gunde bir tane alarak beklemede kalin.

      Reply
  143. belde

    Merhaba hocam ben 2012 yilinda ekim ayinda 9 aylik hamile iken oglumu karnimda 3 gunluk kaybettik ve sonuc olarak yuksek tansiyona bagli yani preklemsi ve kan pihtilasmasina bagli zehirlenme oldugu saptandi ve suan inşallah 8 haftalik gebeyim coraspirn ve decavit iciyorum sizce normelmi yoksa benimde igne yani kan sulandirici ignedenmi kullanmam gerekir bilgi almak istiyorum riskli bir gebeyim preklemsi oldugu icin.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi gecmis olsun ve simdiki gebeliginiz hayirli olsun.
      TSH, trombofili paneli ve tum hipertansiyon degerlendirmelerinizi paylasirsaniz yardimci olabilirim.
      Saygilarimla

      Reply
  144. Semali2578

    Öncelikle merhaba doktor bey 2010 yılında sağlıklı bir gebeliğim oldu ve kızım şuan dört yaşında.Kızıma kardeş düşünüyorduk 2014 Ekim Ayında hamile olduğumu öğrendim ve doktor kontrollerine her hafta gitmeye başladım 6 hafta da çok az duyuldu kalbi sonraki hafta duyamadık doktorum bir hafta sonra gel dedi ve gittiğimde kalbi atmıyordu ve umduğum kadar gelişmemiş dedi kese16mm idi, bebek 3mm de kalmış daha sonra kanamam oldu ve 9 haftalık bebeğimi kaybettim bugün kürtaj sonrası doktor randevum vardı doktorum üç ay korun dedi ve genetik testler yaptırmamı söyledi kan pıhtılaşması v.s sizce ne yapmalıyım testlere gerek varmı üç düşük olmayınca bazı hastaneler yapmıyormuş ne yapmalıyım ve korunmalımıyım

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yurt dışındaydım. Geç yanıt verdiğim için özür dilerim.
      Gebelik kaybınızı doğal seleksiyon olarak değerlendiriyorum. İnsanlarda %15 gebelik kaybı oranı vardır ve bu çok sağlıklı bir durumdur. Sorunlu gebeliklerin ayıklanmasını sağlar.
      Tekrarlayan gebelik kayıpları olmadığı sürece, doğal gebelik bekleyiniz.
      Her iki eş günde bir FOLİK alınız.

      Reply
  145. GÜLDEN

    Hocam merhabalar, 26 haftalık hamileyim. Su azalması ve göllenme bulgusuna bağlı olarak genetik tarama yapıldı.
    Faktör V, Faktör II, MTHFR, Faktör V Cambridge normal iken; PAI : 4G/5G ve ACE: Heterozigot I/D bulundu. Sonraki tetkiklerde su seviyesi normal çıktı. Coraspirin 100 ve Clexane 0,4 kullanmaya başladım. Görüşünüzü almak istiyorum. Saygılarımla

    Reply
  146. tuğba

    Hocam mrb bende faktorv homozigot dolayisiyla pihtilasmam var ama hic dusuk kurtaj vs olmadi baska bir problemden doktora gittigimde ortaya cikti ve gebeligimin 20.haftasından itibaren igne clexan 0.2 oluorum.omur boyu bu ilacdan kullanacakmiyim bebegimde gelisim geriligi yok ama doktorum cok umutsuz konusuor bunalima girdim hocam bebegim olurmu ben olecekmiyim:(

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi Faktor V Leiden homozigot mutasyonu gercekten de trombofilidir. Gebelik sirasinda kan sulandirici igne kullanmaniz da dogrudur. Eger gecmiste tekrarlayan gebelik kayiplariniz olsaydi, daha yuksek doz kullanmaniz gerekirdi.
      Omur boyu kullanmaniz gerekmiyor, cunku bu bir hastalik degildir, insanlarin belirli bir kisminda bulunan bir genetik mutasyondur.
      Neden öleceginiz akliniza geldi bilmiyorum. Homozigot oldugunuza gore, bu mutasyon hem annenizde, hem de babanizda var demektir. Siz de gayet saglikli dogmussunuz. Eger annenizdeki ve babanizdaki ölümcül bir hastalik olsaydi, siz dogmayacaktiniz.
      Gereksiz endiseyi birakin, gebeliginizin keyfini yasayin.

      Reply
  147. sumeyye

    Merhaba hocam benim ilk gebeliğim sağlıksiz ikinci gebeliğim ise normal gebelikti kalp atışlarında duyduk ama düşük le sonuçlandı yaptigim testlern sonucu mthfr a 1298c mutasyon analizi homozigot normal (mutasyonu taşımıyor ) heterozigot (mutasyonu tek alelde tasiyor) Homozigot mutant (mutasyonu her iki alelde taşıyor) faktör 2 104.00 50 .00 150.00 faktör 5 (proakselerin) 86.00 50.00 150.00 yasim 22 hocam sonuclar nasil

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, iki gebelik kaybi yadamis biri olarak,bunlara sira gelinceye kadar gebelik kayiplarina yol acabilecek cok daha onemli faktorler var. Trombofili arastirmasi, tum diger hormonal, genetik, enfeksiyon ve rahim sekli arastirilip normal bulunursa pihtilasma konusu gundeme gelir. Gebelik kaybi srbepleri icinde onem siralamasinda en sonda gelir. Tum bu arastirmalar yapilmadan ucuncu gebelik kaybini yasamamanizi oneririm. Saygilarimla

      Reply
  148. merve

    merhaba hocam. ben 26 yasindayim. 3 kez dusuk yaptim 2.dusukten sonra genetik testlerimizi yaptirdik. bende kan pihtilasmasi cikti. 3.gebeligimde igne kullandim ama tekrar dusuk yaptim.doktorum tamamen sanssizlik dedi. ilk gittigim doktor hemen igneye baslatmisti( oksapar 0.4) simdiki doktorum once aspirine baslicaz kalp atislarini duydugumuzda igneye baslicaz dedi. ben hangisini yapmaliyim ayni seyleri yasamktanda korkuyorum.. bir arkadasimin doktoruda aspirinin bebegin derisinin olusumunu etkiledigini soledi simdi ben neyapmaliyim henuz hamile deilim ama eger hamile oldugumu ogrenirsem ne yapacagim konusunda kararsizim ve korkuyorum.. cevaplarsaniz cok sevinirim simdiden tesekkurler

    Reply
  149. ayher

    Merhaba haziran 2014 te missed abortus teshisi ile 9 haftalik bebegn kalbi durdu.Tahlil yaptirdim.Ama su anda hamileluk suphem var.Tahlil sonuclarina gore uygulanicak tedavi hamileysem eger uygulanabilirmi.Sorun yasarmiyim acaba
    Faktor v leiden mutasyonu apc genotipi (g1691a) heterozigot mutasyon saptandi
    Faktor ii mutasyonu (g20210 a) mutasyon saptanmadi
    Mtfhr mutasyonu (a1298 c) mutasyon saptanmadi
    Mthfr mutasyonu (c677 t) homozigot mutasyon saptandi
    Plazminojen aktivator inhibitor 1(PAI-1) 4G/5G Polimorfizmi

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, Faktor V Leiden heterozigot pozitifliginiz olmasi demek, mutlaka trombofili sorununuz var anlamina gelmez.
      Ustuste tekrarlayan gebelik kayiplari olsaydi ve tum diger gebelik kaybina yol acabilecek nedenler araştirilmiş olsaydi, ve hersey dogal bulunsaydi o zaman trombofili suclanabilirdi. Rahat olun. Tek gebelik kaybi genetik soruna bagli dogal seleksiyondur.

      Reply
  150. Zeynep

    Merhaba Hocam;
    4 ay önce 39 haftalık bebeğim ölü doğdu. Normal doğum yaptım. Dekolman oldu. Doğum sırasında dik yaşadım. 8 ünite kan verildi. Daha öncede 8 haftalık bebeğim de karnımda ölmüştü(plesentada pıhtı+kesede şekil bozukuğu). Genetik tahlil sonuçlarım aşağıdadır.
    Pıhtılaşma problemim var mı?
    Ne zaman hamile kalmam uygun olur?
    Eşimin gen tahlili yapmasına gerek var mı?
    Nasıl bir tedavi yöntemi izlenmeli?
    Hamilelik öncesi kullanmam gereken ilaç var mıdır?
    Clexan kullanmam problem olur mu?

    PAI –> 4G/4G
    Protrombin mut. –> normal
    MTHFR A1298C –> normal
    MTHFR C677T –> normal
    FAKTÖR V LEIDEN MUT. –>normal
    Ayrıca ;
    Protein C –> 81(sonuç normal)
    Protein S –>113(sonuç normal)

    Fazla sorum var biliyorum ama yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Geçmiş olsun, çok üzüldüm. Yazdıklarınız belirli bir hastalığı işaret etmiyor. Dekolman’ın en sık rastlanan nedeni, ani tansiyon oynamalarıdır. Bir dahaki gebeliğinizde 38 – 39 haftalar arasında durum elverişli ise, Sezaryen ile doğum yapmanızı öneririm.
      TSH 3.73 gebe değilken normal, ancak gebelik sırasında 2.5 değerini aşmaması lazım. Bir dahaki gebeliğinizde endokrin uzmanıyla görüşerek TSH değerinin 2,5 altında kalmasını sağlayınız.
      Faktör V Leiden mutasyonu yok, sizde pıhtılaşma sorunu yok. Doğumda geçirdiğiniz DIC, kanamanızın fazla olması sonucu olmuştur, trombofili ile ilgisi yok. Gebe kalabilirsiniz, daha fazla beklemeye gerek yok. Eşinizin yaptıracağı bir gen tahlili yok. Gebelikte tiroid ve tansiyon kontrolu öneririm. Hamilelik öncesi siz ve eşiniz günde bir Folik almalı. Clexan kullanmanıza neden gerek duyulduğunu bilmiyorum. Saygılarımla

      Reply
      • Zeynep

        Merhaba Hocam;
        Vakit ayırıp yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Clexanı PAI değerimin 4G/5G olacağı yerde 4G/4G olmasından dolayı tavsiye ettiler. Hamilelik öncesinde de asprin içmem söylendi.
        Dekolman doktora gittiğim saatten 5 saat sonrasında sancı ile başladı. 5 saat önce hiç bi sıkıntım yoktu.
        3. gebeliğimde herşeyin güzel olması için bu durumun neden olduğu araştırıldı ama hiç bir neden bulunamadı. Yani yeniden aynı şeyleri yaşamamak, sebebini öğrenip ona göre tedbir almak adına sizin problemin tesbiti için tavsiye edeceğiniz bir yol var mı?

        Reply
  151. ayşe

    Merhaba doktor bey.31 yaşındayım. 3 senelik evliyim.hic gebelik olusmadi.esimde sorun yok.yumurta tembelliğim var ayrıca unicorn uterus.laparoskopi oldum.pesine ankarada iki tüp bebek denememiz oldu ikincisinde kalan 4 embriyoyu pgt ye gönderdik ikisi normal ikisi monozomi geldi.malesef o da tutmadı.Hemen peşine spontan gebelik yaşadım. Folbiol progestan ampul ve coraspin kullandım. Malesef ikili taramaya gittiğimde 11. Haftada kalbinin durmuş olduğunu öğrendik. 4 aralıkta kürtaj oldum.patoloji temiz çıktı. buradaki doktorum genetik kromozom sorunudur dedi önceki pgt sonucuma dayanarak ve normal yoldan hamilelik yaşamamam gerektiğini tüp bebek ve pgt ile olmasi gerekir yoksa aynı şeyi yaşayacağımi belirtti.kafam karışık nasıl bir yol izlemeliyim?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, en önemlisi unicorn uterus. Bunun çözmeden başarılı gebelik elde etmek zor. Elde edilse dahi miadına ulaşmasında sorun yaşanabilir. HSG ve laparoskopi notunuzu veya varsa CD görmek isterim. Bunu çözmeden başka denemelere gitmeyiniz.

      Reply
      • ayşe

        Cevapladiginiz için teşekkür ederim öncelikle.histereskopi ve Laparoskopi sonucumda sağ taraf rahmin hiç oluşmadigini endometriozis olduğu ve o odakların temizlendigini söyledi ankarada işlemi yapan profesör.hamileligin 3.ayinda devam etseydi serklaj yapacaktı. Rahim filmi cd var nasıl ulastirabilirim size

        Reply
  152. deniz ozdemir

    Merhaba hocam 4 ay once anensefali teshisiyle 3.5 aylik bebegimi kaybettim.Daha sonra genetik merkezine gittik.burada bir takim testler yapildi bende kanda pihtilasma,B12 ve folic asit eksikligi cikti.3 aydirda folio folic asit kullaniyorum.simdi tekrar hamilelik dusunuyorum.hamilelik oncesinde kan sulandirici olarak bebek asprini kullansam bir zarari olurmu.simdiden tesekkurler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, anensefali, nöral tüp defektidir. Kan pıhtılaşması ile en ufak alakası yoktur. Gereksiz yere kan sulandırıcı kullanmayınız, bir takım gereksiz yan tesirler de yaşayabilirsiniz.
      Anensefali, tekrarlama olasılığı az da olsa mümkün olan bir defekttir. Erken gebelik aşamalarında prenatal tanı testlerine girmeniz çok önemlidir.

      Reply
  153. ayşe

    Cevapladiginiz için teşekkür ederim öncelikle.histereskopi ve Laparoskopi sonucumda sağ taraf rahmin hiç oluşmadigini endometriozis olduğu ve odaklarin temizlendigini söyledi ankara da işlemi yapan profesör. Hamileliğin 3.ayinda devam etseydi serklaj yapacaktı. Rahim filmi cd var nasıl ulastirabilirim size

    Reply
  154. Begüm

    Merhaba sayın hocam, 33 yaşındayım ve ilk hamileliğim, doğal yollarla hamile kaldık. Şu anda 7. haftamdayım. Ancak 2 hafta önce pıhtılı ve fazla şekilde bir kanamam oldu ve düşük şüphesi ile doktora gitmiştim. Ama düşük kanaması olmadığı söylendi. Bekleyelim denildi ve progesteron iğne verildi 3 günde bir. Bir de çeşitli kan tahlilleri yapıldı acilden çıktığım ertesi günü. Kanamam bitti, bir daha hiç olmadı. Oradaki doktor 10 gün sonra Ankara’da normal hastaneye gidip ultrason kontrolüne girmemi istemişti kalp atışı oluşup oluşmayacağı açısından. (Ben iş gereği görevli izinli başka bir ildeyken kanamam olunca acile gitmek zorunda kalmıştım ve oradaki doktor benden bu kan testlerini istemişti.)

    4 gün önceki kontrolümde embriyonun kalp atışları geldi ve olması gereken boyutta dedi doktor. Ancak şehir dışındaki diğer doktorun istediği Protein C ve Protesin S sonuçlarım ancak bugün gelmiş. Protein S düşük çıkmış, Protein S: % 46.51, Protein C: % 91.21. Şehir dışındaki doktor, Protein S düşük olduğu için her gün bir fraxiparine iğne olmanı öneriyorum diye yazmış bana. Bu çok gerekli midir? İlaç prospektüsünde gebelikte kullanılmamalıdır diye yazdığını görünce çok korktum açıkçası. Doğal besinlerle kanı sulandırmak mümkün mü?

    (Beni ilk kontrol eden doktor başka bir ilde. Şu ana kadar yalnızca 2 kere doktora gittim. Birisi Ankara’da, diğeri de malesef iş gereği şehir dışında olmam gereken zamanda acile gitmek zorunda kaldığım için başka bir ilde. Bir dahaki kontrolüm 2 Ocak’ta.)

    Protein S ve hamilelik ilişkisi hakkında bilgi verirsenis çok sevinirim; ayrıca bu iğne anne karnındaki bebeğe zararlı mıdır? Teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yurt dışında olduğum için geç cevap veriyorum, özür dilerim.
      Yazdıklarınızı değerlendirdim. ,
      1. İlk gebeliğinizi yaşadığınız için sizde kan pıhtılaşmasına bağlı tekrarlayan gebelik kayıpları söz konusu değildir.
      2. Sözü geçen testler kan sulandırıcı almanızı gerektirmez.
      3. Eğer ben cevap verene kadar herhangi bir tedaviye başladıysanız lütfen bozmayınız. İnternet üzerinden değerlendirme yapmaktan daha önemlisi sizi bizzat muayene eden ve takip eden doktorunuzun kanaatidir. Ben yine elimden geldiğince yardım ederim.
      Saygılarımla

      Reply
      • Begüm

        Merhabalar,
        öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben size daha önce de gebeliğimle ilgili soru sormuştum. Benim malesef 9. haftada embriyonun kalbi durdu ve almak zorunda kaldılar. Clexane 0.4 iğneyi kullanmaya başladıktan 7 gün sonra kalbi durdu. Ancak doktor embriyonun bu haftaya kadar geliştiğini ancak kontrolden bir gün önce kalbinin durduğunu söyledi. Bunun ardından bazı genetik testler yapıldı. Gebeliğim sırasında Protein S: % 46.51, Protein C: % 91.21 değerlerim ölçülmüştü. Geçen haftaki genetik test sonuçlarım ise şu şekildedir:
        Faktör V Leiden Mutasyonu: Heterozigot
        Faktör V 1299 Mutasyonu: Homozigot normal
        Faktör XIII Polimorfizmi: Heterozigot
        Protrombin 20210 Mutasyonu: Homozigot normal
        MTHFR 677 C > T Polimorfizmi: Homozigot normal
        MTHFR 1298 A > C Polimorfizmi: Homozigot Mutant
        PAI Polimorfizmi: 5G / 5G

        Sizce bir sıkıntı var mı? Bana e-posta ile gelen bu raporun sonuç kısmında şöyle birşey yazıyor:

        “MTRHFR 1298 A>C Polimorfizmi homozigot mutantlığı trombofili etkenidir ve gebeliklerde bazı risklere neden olmaktadır. Gebeliklerinde folik asit replasmanı önerilir. USG ile NTD, yarık damak dudak ve kalp anomalilerinin takibi uygundur.
        Bu iki tormbofili etkeninin birlikte bulunması olguda daha belirgin bir klinik tabloya neden olma riski taşımaktadır. Faktör XIII Polimorfizmi heterozigozitesi genellikle klinik bulgu vermemektedir.
        Diğer test sonuçları normal olarak değrlendirilmiştir.”

        Yeniden bebek istiyoruz, kendimi sağlıklı hissediyorum ama sizce sonuçlara göre bu iğneleri bütün gebeliğim boyunca kullanmam zorunlu olacak mı? Bir de yarık dudak, damak, kalp anomalisi açısından yüksek risk mi taşıyorum acaba? Eğer yanıtlayabilirseniz çokmemnun olurum. İyi çalışmalar dilerim.

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Hanımefendi, geçmiş olsun, üzüldüm. Daha önce bahsettiğiniz testler çok önemli değil, ancak şimdi yazmış olduğunuz Faktör V Leiden Heterozigot olması, sizin gebelğiiniz sırasında kan sulandırıcı iğne kullanmanızın gerekliliğini gösteriyor.
          Esasen her gebelik kaybı kan pıhtılaşmasına bağlanamaz. En sık rastlanan neden, genetik bir sorundan kaynaklanan doğal seleksiyondur. Bundan sonra ola ki, tekrarlayan gebelik kaybı olursa, tüm ilgili tetkikler tamamlanmadan gebe kalmayınız.
          Saygılarımla

          Reply
  155. Nurgül

    Merhaba hocam 25 yaşındayım ilk gebeliğim sorunsuz gecti kızım dünyaya geldi.2 ci gebeliğimde 3 aylıkken bebeğimin kalbi durdu doktorumuz bizden trambofili paneli tahlilini istedi sonucu da yazdığım gibi ben tekrar gebelik düşünüyorum ve cok korkuyorum düşmesinden düşme ihtimali cok fazlamı yardımcı olursanız cok sevinirim.FII (protrombin)G202 HETERİZİGOTFV( leiden):G1691A Wild type normal MTHFR A 1298 C: HOMOZİGOT MTHFR C 677T wild type normal

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  156. duygu

    Hocam mrb. Ben 7 yil sonra ilk defa hamile kaldim. 5 haftalikken dusuk yaptim. Dusukten sonra tahlil yaptilar hpmozigot mutant oldugumu söylediler. Simdi ggünde bir sdefa coraspin ve folik asit kullaniyoum. Bu cikan sonuc gebe kalmami zorlastirir mi? 3 AY oldu dusuk yapali daha gebe kalamadim. Baska bi tahlil yaptirmamiz gerekiyormu. Daha onceki yillarda filmime baktilar. Gebe kalmak icin sorunum olmadigini soylediler. 3 defada asilama yapildi tutmadi. Acikcasi tup bebek icin maddiyatimiz yok. suanda yapmaliuom bilemiyorum

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.
      Üç aşılamadan sonra gebelik olmayınca, ileri düzey tedaviler ve araştırmalar düşünülmelidir. Arzu ederseniz, yardımcı olabilirim 0 312 447 88 08
      Saygılarımla

      Reply
  157. sevdee

    merhabalar, daha önce de yazmıştım bir sorunsuz gebeliğim var 40ıncı haftada normal kiloda bir doğumum oldu. öncesinde 1 sonrasında 2 düşüğüm mevcut. hepsi de kese görünmeden kendiliğinden sonlandı. ofis histereskopi ile rahime bakıldı tertemiz denildi. tsh, gizli şeker, enfeksiyon tüm hormon testlerim normal. eşimin ve benim kromozom testlerimiz normal. eşimin sperm durumu normal. tek sorun kan pıhtılaşması tahlilinde mtfhr c677t homozigot diğer yapılan tüm testler normal. bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? teşekkürler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sizde cidi düzeyde trombofili sorunu yok ama, tekrarlayan gebelik kayıplarınız var. Gebelik sırasında kan sulandırıcı iğne tedavisi almanız da düşünülebilir.
      Her iki eş gebelik öncesinden başlayarak günde bir Folik vitamini alınız.
      Saygılarımla

      Reply
  158. ayfer

    merhaba hocam 30 yaşındayım ilk gebeliğim 6,5 haftada kendiliğinden sonlandı. ilk düşük olduğu için detaylı bir inceleme yapılmadan aşağıdaki testler yapıldı.
    PT 11.7, INR 1, Protein C Aktivite 112, Protein S Aktivite 65, Faktör V 91, homosistein 5.12, Serbest T3 3.05, Serbest T4 1.11, TSH 1,85, Anti TPO 7.75, Anti TG 12.80 çıktı. Bunların yanında Folik Asit 7, B12 260, Ferritin 4.5, Fosfor 2.3, 25OH Vitamin D3 8.2 olmak üzere referans aralığından düşük olarak çıktı (diğer kan değerleri normal sınırlar içinde ). Gebelik kaybı bu eksikliklerden kaynaklanmış olabilirmi ve daha ayrıntılı genetik testleri yaptırmadan ikinci gebeliği düşünmeliyim hocam yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      ilk gebelik kaybı doğal seleksiyondur ve aslında çok sağlıklı bir durumdur. Anneyi sorunlu bir gebelikten kurtarır. İnsanlarda doğal seleksiyon ile gebelik kaybı oranı % 15’tir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olmadığı sürece üzerinde durmayınız.

      Reply
  159. esma

    hocam merhaba;
    hocam banada yardım edermisiniz? ben homosistein 14 olan, 677 mutasyonlu homozigotum
    üç bebek kaybettim. bir türlü homosisteim düşmüyor hamilelik döneminde bemiks c,pazartesi-cuma,folbiol 5 mg gün aşırı, coraspin hergün kullanıyorumve cleaxcin 0.2 mg hergün kullandım,rafime progestron içeren ilaç verdim sabah- akşam, yatak istirahatı yaptım, fakat bebeklerim birtürlü durmuyor.en son 30 ekim 2014 tarihinde kaybettim ne olur bana bir yol gösterirmisiniz . birde bebeği kaybettikten sonra ne kadar korunmalıyım. yeni bebek için ne kadar hamileliğe ara vermem gerekiyor. ayrıca hocam bu tür hastalığı olanlar için en kesin hamilelik tüp bebek veya aşılma diyorlar,sizce doğruluk payı varmıdır. benim bu kan değerinde bebek sahibi olmam mümkün değilmi ,yani homosisteim bu kadar yüksek iken hamile kalmam doğrumu? ne yapayım nasıl bir çözüm bulmam gerekiyor. ben 74 doğumluyum saygılar,teşekkürler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, sizin laboratuar bulgulariniz guclu bir trombofiliyi gostermiyor.
      Gebelik kayiplarinizin baska bir nedeni olsa gerek.
      Sizin TSH, HSG rahim filmi ve her ikinizin kromozom testleri gerekiyor.
      Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanizi oneririm. Her gebelik kaybi rahimde olumsuz etki birakabilir.
      Saygilarimla.

      Reply
  160. esma

    hocam teşekkürler verdiğiniz bilgiler için
    şimdi kan sonuçlarımı size gönderiyorum. TSH:1.60 -SERBEST T3: 3.12 -SERBEST T4:1.28 -DEMİR:94—–
    DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ: 328.5—- 125-OH VİTAMİN D3:13. —– ESTRADİOL:121.2 —–FSH :15.38– LH:11.12
    PROGESTRERON:0.327—–PROLAKTİN:13.32 —–FERİTTİN:15.45—–FOLİK ASİT:20 —–VİTAMİN B12: 346.7—-HGB:11.4——PROTEİN C AKTİVETE:78—–PROTEİN S AKTİVETE:72 ….GLUKOZ:87 GENETİK TEST:46 XY EŞİM——46XX DE BENİM SİZİN İSTEDİĞİNİZ KROMOZON TESTLERİ BAŞKA BİRŞEYLERMİ HOCAM EĞER ZAHMET OLMAZSA ONLARI BANA YAZABİLİRMİSİNİZ . SADECE RAHİM İÇİ FİLİM ÇEKTİRMEDİM ONUDA NE ZAMAN ÇEKTİRMEM GEREKİYOR BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM SAYGILAR

    Reply
  161. esma

    hocam genelde hastalarınıza akraba evliliği varmı diye soru yöneltmişsiniz.eşim ve ben akraba değiliz fakat benim annem babam amca çocukları eşimin annesi ve babası uzaktan akrabalar ve eşimin baba tarafında bedensel özürlü olanlar var eşimin babası gil 5 kardeşler dördünde birer bacaklarında kısalık var, fiziki engelleri onları hayatsal olarak engellemiyor . eşimin küçükken geçirmiş olduğu eklem romatizması var. akdeniz anemisi taşıyıcısı, çok şükür benim ailemde genetik olarak rahatsız kimse yok akraba evliliği olmalarına rağmen,ama benim dört dayımda bay-past geçirdi bilmiyorum onların pıhtılaşması varmı. ve hocam familyamda ilk kez bende çıktı bu rahatsızlık
    sizce bu sonuçlara rağmen ben anne olabilecek miyim teşekkürler saygılar

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon

      Hanımefendi, anlattıklarınızı okudum. Neden çocuk sahibi olmanızla ilgili şüpheye düştüğünüzü anlayamadım. Eğer çok endişe ediyorsanız, siz ve eşiniz kromozom testi yaptırabilirsiniz ama buna acil bir gereksinim yok, rahat olun.

      Reply
  162. esma

    hocam kromozon testimiz var eşim 46xy— bende 46 xx im başka bir test varmı diğer gönderdiğim sonuçlarım sizce normal mi sizin ilk yazdığımda istediğiniz testlerden sadeceHSG rahim filmim eksik . hocam 74 doğumluyum yaşımdan dolayı risk faktörleri artıyor, yani kaş yaparken göz çıkarmak istemiyorum

    Reply
  163. Prof Dr Esat Orhon

    Hanimefendi, kromozom analizleriniz dogal. Ancak 36 yasin uzerinde dogurganlik giderek azalir.
    adet kanamaniz sirasinda fsh lh ve amh hormon testlerini yaptiriniz. Bundan itibaren giderek yumurta kapasitesi sizi zorlamaya baslar. Vakit harcamamanizi oneririm.

    Reply
  164. bahar

    Hocam ıyi günler,( acill)

    benim iki dusugum oldu. Bu iki dusugumun arasında bir kizim var 4.5 yaşında kızima hiç bi ilaç kullanmadan dünyaya getirdim. Kizimdan sonra bi dusugum daha olunca test yaptırdım. Hocam bu arada Dusuklerimin kalbi hiç atmadi ve alındı. Şimdi 8 haftalik hamilayim çok şükür kalbi hiç bişey kullanmadan attı fakat doktor clexane 0.4 ml iğne verdi bi diğeri gerek yok dedi. Siz ce ben ne yapmalıyım sonuçlar asagida acill cvp verirseniz çok mutlu olurum.

    FV leiden G 1691A heterozigot (tasiyici)
    FII (protrombin) g 20210a wild type(normal)
    Mthfr c677t heterozigot tasiyici
    Mthfr a 1298 c heterozigot tasiyici

    Reply
  165. bahar (acill)

    Hocam kızima hiç bişey kullanmadan dünyaya geldi şimdi ki gebeliğimde de hiç bişey kullanmaSam yada sadece Bebe aspirin kullansamm olurmu. Çünkü iğne için içim p ekte rahat değil. Bebe Aspirinöyle bunu atlapa bilirmiyım değerlerim iğne kullanmam gerektiğini mi gösteriyor.bide degerlerim kan pihtilasmasi olduğunumu gösteriyor.

    Reply
  166. Deniz

    Sayın Prof. Orhon,
    31 yaşındayım,pıhtılaşmadan habersiz Dünya’ya getirdiğim 5 Yaşında bir oğlum var.2. Gebeliğim 1,5 yıl önce 9. Haftada kalp atışı durduğu için sonlandırıldı.genetik testler normal.mutasyon test sonuçlarım:
    Faktör V Leiden,mthfr 1298,pai 4/5G. Heterozigot.dr Um gebelikler beraber clexan başlamayı öngördü. 1,5 Yıldır corasprin,bemiks,folik asit kullanıyorum ve metioninden sınırlı diyet yapıyorum.buna rağmen protein c rezistansı değerlerime göre Dr um hamileliği uygun görmüyor.ne yapmalıyım?

    Reply
  167. NUR UYSAL

    hocam merhaba..aralık ayının 6 sında 32 haftalık ölü doğum yaptım..ilk gebeliğimdi hiçde kaybım olmadı daha önce,29 yaşındayım..kızım cok hareketliydi hareket alamayınca hemen hastaneye gittim ölmüş daha 24 saat olmamış dediler..malesef bulunduğum sehirin tıbbı imkanları cok iyi değil..gebeliğim cok sağlıklıydı bebeğimde öyle.. görünürde ölümle ilgili hiçbir sey yok dediler..otopsiyi de biz istemedik..ilk kayıpta prensip olarak sebebini araştırmıyoruz 2. veya 3. kayıpta bakıyoruz dediler..ama büyük bir travma allahım kimseye göstermesin..sehir dışında daha iyi bir hastaneye gitmeye karar verdik genetik testi ve pıhtılaşma için..tabi ki muayene olmadan size birşeyler sormam sacma ama acaba doktor hatası mı diye içim içimi yiyor..eşimle kan uyuşmazlığımız var benim B-RH (-) eşimin 0-RH(+)..gebeliğimin ilk haftalarında internetten 28.haftada bir iğne yapılması gerektiğini okumuştum.doktorlarıma sordum doğumdan sonra 72 saat içerisinde yapılması yeterli dediler..o da yapıldı zaten..acaba kızımın ölümü bu iğne yapılmadığı için olmuş olabilir mi? iyi çalışmalar..

    Reply
  168. derya (acil)

    İyi akşamlar doktor bey ben 1.5 yıllık evliyim iki dusugum oldu birincisi dusuk de denmez anomali bir bebek di (başı şu topluyordu ve sırtında açıklık vardı)17haftada doktorlar sonlandirilmasi gerektiğini söyledi ve öyle yaptık.ikincisi ikiz gebelikdi (tüp bebek değil doğal)20.haftamizda rahim ağzı açıldı ve 19ekimde kaybettik genetik testler istedi doktor bey çıkan sonuçlar mtfrhc677t mutasyona saptanmamistir.
    Pa!-1 4g/5g homozigot mutasyona saptanmıştır.
    Mtfrha1298c homozigot mutasyon saptanmıştır.
    Faktörx!!! V34l heterozigot mutasyona saptanmıştır.
    Prothorombin g20210a mutasyona saptanmamistir
    Faktör v heterozigot mutasyon saptanmamistir.
    Doktorumla yüz yüze gorusemedigim için ne yapacağım bilmiyorum ilaç yazmış ve daha sonraki aşamada iğne kullanacagimi söylemiş. bu değerler neyi ifade ediyor bilmiyorum çok mu riskli ne durumda çok korkuyorum rahim ağzı dikisi de olacağı için çok mu risk taşıyorum lütfen aydinlatirsaniz çok sevinirim şimdiden tsk ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      1. Trombofili sorununun kan sulandirici kullanacak duzeyde oldugunu dusunmuyorum.
      2. Bundan sonraki gebelikte rahim agzi ölçülerek dikiş atılması gerekebilir.

      En dogru yaklasim, sizi bilen, takip eden ve bizzat muayene eden doktorunuza guvenmektir.

      Reply
  169. derya (acil)

    Çok teşekkür ederim doktor bey ilginiz için yani bu durumda çok riskli bi noktada değilim.bu tedaviyle dikisleri olumlu sonuçlar alirmiyim? olduğum ilde doktor sıkıntısı var memlekete gitmem gerekiyor her daim bu olmuyor o yüzden durumumu çok merak ediyorum 23yasindayim.

    Reply
  170. derya (acil)

    Yeni bir gebeligi ne zaman düşünmem gerekiyor 19 ekim 2014 de kaybettim bebekleri ne kadar ara vermemi onerirsiniz ??

    Reply
  171. derya (acil)

    Çok teşekkürler ilginiz için.. (yeterince ara vermissinizi pek anlayamadım yılı kasttettiniz galiba) tekrara tesrkkurler iyi çalışmalar..

    Reply
  172. merve

    Hocsmmrb iki dusuk yasadim genetik pihtilasma testleri normal ama anti nukleer asit yuksek pozitif dusuge neden okurmu acaba

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hayir. En son olasilik bile degildir.
      HSG rahim filmi. Her iki eş kromozom analizi. Sizin hormon testleriniz. TSH. Tum enfeksiyon testleriniz. Faktor V Leiden
      bunlar tamamlanmadan tekrar gebe kalmayiniz

      Reply
  173. eylul

    merhaba ben ilk hamileliğim boş gebelik ikincisi ikiz oldu ama biri iki aylıkken kalbi durdu hemen doktorum clexane iğne verdi doğum yaptım ama bebeğimin kulaklarında gelişim bozukluğu oldu tekrar hamile kaldım yine doğum yaptım yine aynı şekilde kulağı tam gelişmemiş bunun sebebi acaba ne olabilir iğnenin dozumu yetersiz acaba beni aydınlatırsanız sevinirim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yavrunuzdaki kulak sorununun kan pıhtılaşması veya kullanılan kan sulandırıcılarla ilgisi yoktur.
      Bu tür yapısal sorunlar genellikle tek gen defekti dediğimiz ve tespit edilmesi çok zor olan genetik kusurlardan kaynaklanıyor olabilir. Akraba evlilikleri veya annesi babası akraba olan eşlerin yaşadığı sorunlar bir sebep olabilir.

      Reply
  174. Esra

    Hocam altı ay önce düşük Yaptım hipotroidi Olduğum çıktı ve eurthry kullanıyorum şimdi adetin 5 günü yaptırdığım hormon tahlillerim şöyle ft3 2.70 ft4 0.91 N tsh 0.80 Fsh 5.27 Lh 20.83 Östradiol 92 Prolaktin 12.74

    Reply
  175. Esra

    Çok teşekkür ederim hocam kist görünmüyor ama bu şekildede Polikistik overden söZ edilebilir mi ilaç kullanmam gerekir mi

    Reply
  176. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Iste bu noktada uzaktan yapilan yorumlar bizi hataya surukler. Sizi bizzat muayene eden doktorunuzun dediklerini gecerli kabul etmelisiniz
    Görmedigimiz bir hastayi internet uzerinden tedavi etmeye kalkmak bizi hataya surukler

    Reply
  177. fadime

    34 yasindayim. 3.5 yasinda sorunsuz bir gebelik sonucu doğan bir kizim var. Yaklasik 2 sene sonra tekrar hamile kaldim fakat servikal(rahimagzi gebelik) olup matetraks iğne ile 5 haftalıkken sonlandirildi. Ardından 4-5 ay sonra tekrar hamile kaldim ve normal gebelikti. Fakat 5 haftalikken kendiliğinden düşük oldu. Dr um tahlil istedi. Kromozom sonucu esimin de benim de sıkıntı yok. Trombofili sonucu ise;
    FV Leiden( G1691A): mutasyon saptanmamiştir.
    FII (G20210A): mutasyon saptanmamistir.
    MTHFR(C677T): mutasyon saptanmamistir.
    MTHFR(A1298C): heterozigot mutasyon saptanmiştir.
    PAI-1 5G/4G: 5G/4G
    Su an 6 haftalık hamileyim. Dr um normal gebelik ve su an düşük tehlikesinin olmadigini söylemesine rağmen bana claxane iğne ve progestan verdi. İgneyi Doğuma bir hafta kala her gün kullancakmisim. Bu konudaki gorusunuzu almak istiyorum.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Durumunuz trombofili değildir. Kan sulandırıcı tedaviye gerek olduğunu da düşünmüyorum. Ama yine de sizin yapmanız gereken en doğru iş, sizi bizzat muayene ve takip eden doktorunuzun sözünden çıkmamak olmalıdır. Saygılarımla

      Reply
  178. fadime

    Benzer sorular olmasına rağmen, konu aciklamalarinizla ve soru- cevaplarla anlasilir olmasına rağmen insan illa ki kendi öyküsünü anlatma ihtiyaci hissediyor. Aslında cevaplar bilinmesine rağmen rahatlamak uğruna kendi sorusunu sormaktan kendini alamiyor. Fakat onca işiniz gücünüz arasında sizin her soruya sabirla cevap vermeniz ne büyük bir insan olduğunuzu gösteriyor. Teşekkürler.

    Reply
  179. eylem

    hocam 31 yaşındayım ilk gebeliğimde 8.haftada karnımda öldü bebeğim.sonraki hamileliğimde dr tedbiren clexan 0.4 başladı doğuma kadar doğumdan sonra tahlillerime baktırdım. koagulasyon sonuçları normal çıktı. faktör 5 :homozigot normal faktör2: homozigot normal çıktı şimdi 5 haftalık hamileyim kimi dr clexan kullanıcan diyor kimi gerek yok diyor ne yapmalıyım.şimdiden tşkler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi tekrarlayan gebelik kayiplariniz yok. Faktor V Leiden mutasyonu da yok. Siz trombofili hastasi degilsiniz. Kan sulandirici tedavi almaniza gerek yok.

      Reply
  180. merve

    Iyi gunler hocam size bir sorum olacak pm/scl Pozitifligi var ana+++ pozitif iki dusugum var sizde bununla ilgilimi hocam

    Reply
  181. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Tekrarlayan gebelik kayiplariyla ilgili tum testleri gonderirseniz yorum yapabilirim (yasiniz, HSG, sperm, her iki eş kromozom, sizin hormon testleriniz, tiroid, faktor V Leiden dahil tum trombofili testleri). Ve bunlarin yorumlarini degil, test sonuclarini fotograf cekip veya scan ederek gonderebilirsiniz. En kolayi da bizzat gelmek tabii. Bahsettiginiz trmestler tekrarlayan gebelik kaybi nedeni degildir.

    Reply
  182. merve

    Trimestler ne hocam tsh 2 86 kromozomlar 46 kromozom hormon testlerimde yapildi fakyor v normal sadece mthfr 1298 heterizigot var hocam

    Reply
  183. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Bir sonraki cevabimda “testler” olarak duzeltmistim. Hormon testlerinizin normal oldugu ifadeniz yeterli bilgi vermiyor. Yukarida siraladigim tum sonuc raporlarini paylasiniz. Yorunlarinizi degil, bizzat sonuclari gormem lazim. Arzu ederseniz birer kopyasini iadeli taahhutlu posta ile gonderebilirsiniz. Hatta onerim şudur; tum arastirmalar bitmeden tekrar gebe kalmayiniz. Her gebelik kaybi rahim icinde olumsuz etki birakip dogurganligi etkileyebilir (harf hatalari icin ozur diliyorum, cep telefonu ekranindan yaziyorum)

    Reply
  184. hazel

    merhaba hocam ben 6.5 haftalık hamileyim ilk başlarda beta hgc düzenli artıyodu daha sonra yavaş artmaya başladı mesela bi hafta önce 7135 di bi hafta sonra 11908 olmuş kese var ama kalp atışı yok daha önce bi düşük bi kimyasal gebelik yaşadım gerekli testleri yaptırdım önemli bi problem cıkmadı bi hafta daha bekleyip aldıracağım ne yapmalıyım hocam sizce sorunum ne olabilir?

    Reply
  185. Prof Dr Esat Orhon

    Geçmiş olsun. Eğer bu gebeliği kaybedecek olursanız, tekrarlayan gebelik kaybı ile ilgili tüm araştırmaları yaptırmadan ve tedavi olmadan tekrar gebe kalmamanızı öneriyorum. Her gebelik kaybı rahim içini olumsuz etkileyerek doğurganlığı azaltabilir. Saygılarımla

    Reply
  186. Fulya

    Iyi gunler hocam yadımınızı rica ediyorum :Biri 4.haftada normal düşük diğeri de yaklaşık4-5 .hafta civarı kimyasal düşük olmak üzere iki düşük yaşadım birer ay arayla. Ardından bunları araştırmak için 4 adet test istendi;
    Test Sonuçları : Faktör V Leiden G1691 A : Normal 1691GG
    Protrombin Mutasyon Analizi : Normal 20210GG
    MTHFR (C677T) : Heterozigot 677CT
    MTHFR (A1298C) : Normal 1298AA

    Düşüklerimin sebebini MTHFR (C677T) heterozigot oluşuna bağlanabilir mi sizce? Bu konuda yeterli bilgim yok maalesef, Doktorumda regl olana kadar progestan vermişti,aynı zamanda son 1 aydır folik asit te kullanıyorum ,tahlil sonuçlarıma göre de ek olarak 200 mg coraspin her gün içmemi önerdi. Başka testler de istenmeli mi ?Veya bu ilaçlar vs bebeğin tutunmasını sağlayıp hamileliğimi sağlıklı devamı için yeterli midir?
    Şimdiden teşekkürler,

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, anlattıklarınız içinde tekrrlayan gebelik kayıplarına neden olabilecek bir durum yok. Test sonuçları doğal.
      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her geblik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  187. Doğan

    7 ay önce 12 haftalikken Bebeğimin kalbi durdu. Clexane 0.4 kullanmıştım kayıp sonrası genetik testlerde bebekte bir sorun olmadığını söyledi doktorum. Şimdi tekrar aşılama tedavisi gördüm sonuç bekliyorum clexane a hemen başlamam gerekir mi 2 hafta sonra doktor randevusuna kadar beklemem sorun olur mu.şimdiden teşekkür ederim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Kan sulandırıcı iğne, sadece gerekli hallerde kullanılır. Daha önce geçirilmiş tekrarlayan gebelik kayıpları, derin ven trombozu, Faktör V Leiden gen mutasyon varlığı varsa, ve tekrarlayan gebelik kayıplarının başka bir nedeni bulunamadıysa, başlanır. Gereksiz kullanılan kan sulandırıcı tedavilerin hiç bir yararı olmadığı gibi, yaralanmanız veya düşük yapmanız halinde aşırı kan kaybınız olabilir.

      Reply
  188. zeynep

    Hocam merhaba ben 8 aylık evliyim polkstik over hastasym ama uzun zamandır adetlerim düzenlidr düzensiz olduğu zamanlarda tiroid bezlerimin az çaliştigi söylemişti doktorum.Ancak hamilelik öncesi testlerimi yaptırdiğimda bütün değerler normal çıkmişti TSH ve diğer testler normaldi. bu hastalık hamilelikte tekrar ortaya çikarmi kendiliğinden hamileliğim boyunca bunun takibi yapılmadı. ve korunmayı bıraktığım ilk ay hamile kaldım ve 14+3 de bebeğim düştü gebeliğimin 7. haftasında ufak bir lekelenme yaşamştim. 8. haftasndada pembeden kahverengye değişen renklerde 1 hafta süren akintilarım omuştu ilk üç ayı ara ara progestan kullanarak atlatmiştim ikili test sonucumda iyi çıkmıştı ve doktorum düşük riskini atlattığımızı söylemişti ve kisitlamalari kaldirmişti 14. haftamda ateş titreme ve hafif kanamayla doktora gittiğimde bebegin saglıklı oldugu ve idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koydu SupraX VE PURİNOL yazdi bunlari 2 gün kullandıktan sonra bebeğimi düşürdüm.Plesanta içerde kaldığı içinde kürtaj oldum.hamilelik öncesinde rahim ağzında küçük bir yara ve enfeksiyon olduğu söylenmişti ama doktorum düşüğün bununla alakasi olamayacağını söyledi. pıhtılaşma testleri ve genetik testler yaptrmami söyledi. Bu testleri yaptıracağım fakat sonuç olarak bir sorun bulunmazsa Sonraki hamieliğim için nasl bir yol izlemeliyim. Ara vermek için 3 ayın yeterli olacağını söylemişti doktorum sizcede yeterlimidir. Görüşlerinizi öğrenebilirmiyim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Reply
  189. ikra

    Merhaba hocam ben 22 yasimdayim 1.5 senedir evliyim ilk gebeliğim sagliksizdi ikinci gebeligim ise normal gebelikti ama oda 2 aylıkken düşük le sonuçlandı yaptığım kromozon ve trombofili sonuçları m kromozom 46 xx (normal)faktör 2 G20210a mutosyonu: homozigot Normal Faktör 5 leiden mutasyonu: homozigot Normal MTHFR C677 T mutasyonu: Heterozigot taşıyıcı MTHFR A1298C mutasyonu: heterozigot taşıyıcı sonuclar böyle hocam hormon testlerimi yaptim onlardada birşey cikmadi tek prolaktin (prl) h 48.91 yüksek değil mi hocam öyle söylendi eşi,min sperm orneklerindede normal çıktı kromozomuda 46 XY normal cikti basta yazdigim sonuclara göre nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim

    Reply
  190. ikra

    Kan pıhtılaşma si denildi bu yaptığım sonuclara göre ama az miktarda hoca m siz in yorumunuzu da almak istiyorum tşk

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Faktör V Leiden dışındakiler toplumda zaten % 60 görülebiliyor. Hastalık bulgusu değildir. Faktör V Leiden mutasyonu yok sizde.
      SONUÇ: Pıhtılaşma sorununuz yok. Gebelik kayıplarının nedeni trombofili değil
      HSG rahim filmi, FSH LH AMH TSH hormon testleri yaptırınız. Tüm araştırmalar sonuçlanmadan tekrar gebe kalmayınız. Her gebelik kaybı doğurganlığı daha da olumsuz etkileyebilir.
      Gebelik elde edinceye kadar her 2 eş FOLIC vitamini, günde 1 alınız.

      Reply
  191. ikra

    Kan pıhtılaşma si denildi bu yaptığım sonuclara göre ama az miktarda hoca m siz in yorumunuzu da almak istiyorum tşk hocam

    Reply
  192. Elif Yıldırım

    Benim çok merak ettiğim bir konu var yardımcı olursanız sevinirim. Faktör V ile PAI-1 mutasyonu arasında ki fark nedir ? Bende Faktör V normal çıktı fakat PAI-1 – 5G/5G homozigot mutasyonu çıktı.

    6,5 yaşında bir kızım var ve hamilelik boyunca hiçbir sorun yaşamadım. İkinci bir çocuğumuz olsun istedik fakat bir kimyasal gebelik ve birde deforme gebelik yaşadım . Doktorum genetik test önerdi ve sonuç PAI-1 de mutasyon çıktı. Tekrar gebelik düşünürsem bebekte herhangi bir sorun olur mu?

    Teşekkürler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Faktor V Leiden mutasyonu tekrarlayan gebelik kayiplarina yol acabilecek tek faktordur. Ancak en sonda gelen sebeplerden biridir. Diger tum nedenler arastirilip sorun bulunamazsa geriye bu kalir ve ancak o zaman onem kazanir. Deforme gebelik ile hic ilgisi yoktur. PAI-1 ise konuyla neredeyse hic ilgisi olmayan bir faktordur. Bakilmis olmasinin onemi dahi yoktur. Tekrar gebelik dusunebilirsiniz. Anlattiklariniz tekrarlayan gebelik kaybi formatina benzemiyor.

      Reply
  193. ertan erbul

    İyi gûnler benim eşim de (MTFRH C677 HETEREZİGOT MUTASYONU SAPTANDI .şu an 35haftalik hamile gûnlûk cleaxsan 0,4 kullanıyor ve normal doğum dûşûnûyoruz risk durumu nedir doguma kadr igneyi kesmiycez ve dogumdan sonra 3 gûn daha kullanıcaz bize hangi doğum yolunu öneririsiniz normal doğumda kanama durmama olasılılığı ned. Yardımcı olursanz çok memnun olurum

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kaybınız yoksa, MTHFR mutasyonunun hiç önemi yoktur. Doktorunuzun neden kullanmanız gerektiğini düşündüğünü bilmiyorum.
      Takdir edersiniz ki, hastayı görmeden doğum yolu önermek tıbbi olarak hiç doğru değildir.
      Kan sulandırıcı iğneyi bir kaç gün önceden kesmiş olmanız gerekir. Vaginal doğumda bu zamanlamayı yapmak zordur.

      Reply
  194. ertan erbul

    cevabınz için teşekkürler bir buçuk aylik bir ölü geblik oldu ve kürtajla sonlandırıldı şu an pıhtılaşmadan başka sorunumuz yok kafamız şu yûzden karışık normal doğum da kanama durdurulamassa rahim alınır denildi bize bu bilginin doğruluğu ned biz sadece bir dr gözüktk oda doğum anına kadar iğneyi kesmeyin ve doğumdan 3 gûn sonrsda kullanıp bırakın ded

    Reply
  195. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Sizi düzenli takip eden bir doktorunuz yok mu?
    Normal doğum dediğiniz vaginal doğum herhalde. Buna kendiniz mi karar verdiniz?
    Eğer sadece MTHFR heterozigot mutasyonu varsa, pıhtılaşma sorununuz yok demektir. Bu durumda kan sulandırıcı iğne neden önerildi bilmiyorum. Eğer kan sulandırıcı iğne kullanmaktayken doğuma veya sezaryene girerseniz kanama riski yaşayabilirsiniz.
    “biz sadece bir dr gözüktk” cümlesi günümüzün modern tıbbında kabul edilebilecek bir durum değildir. Düzenli kontrol ve konsültasyonlar yapılmadan sağlıklı doğum ve bebek olacağından emin olamazsınız.
    Bu aşamadan sonra internet üzerinden daha fazla yardım edilmesi mümkün değidir.
    Sağlıklı yavru diliyorum. Saygılarımla

    Reply
  196. ertan erbul

    K.bakmayın kafa karışıklığndan yazılarımı doğru seçemedim galiba bir dr derken sürekli gittigimiz dr.muz böyle söylefi haricen başka bir dr daha sormadık şu anda bizi takip eden bir dr var kabn pıhtılaşması var igneyide son ana kadar kesmiycez dedi iki doğumda olabilir karar sizin yalnz vajinal doğumda kanama durdurulamassa rahmi alırz dedi benim sorum böyle bişey olabilir mi başka sorun yokken sezaryan düşnmüyuz zaman ayırdığnz için gerçekten tşkkürler

    Reply
  197. zeynep

    hocam kürtaj sonrası ilk üç ay adet düzensizliği ve ara kanamalar görülmesi normal mi ilk adetimi kürtajdan 29 gün sonra olmuştum 18 gün sonra şuan adete benzer bi kanama yaşıyorum bu normal mi? kürtajdan sonraki kontrolümde parça kalmadığı ve rahmin toparlandığı söylenmişti.

    Reply
  198. Isıl

    Sayın hocam ilk düsügümden sonra hamile kaldımda, test soncularım cıkana kada hibor igne kullandım ve halen evam etmekteyim. Yapılan test sonuclarına göre MTHFR 1298 A<C Polimorfizmi Heterozigot ve EPCR G 4678 C Heterozigot cıktı. Diger sonuclar ise normal degerdeler. Doktorum 12. haftadan itibaren igneyi kesebilecegimizi bu sonucların düsüge direk etkisi olmadıgını belirtti. Su an 11. haftanın sonundayım. sizin de fikirlerinizi almak beni rahatlatacaktır. Simdiden tesekkur ederim.

    Reply
  199. Isıl oz

    Sayın hocam ilk düsügümden sonra hamile kaldımda, test soncularım cıkana kada hibor igne kullandım ve halen evam etmekteyim. Yapılan test sonuclarına göre MTHFR 1298 A<C Polimorfizmi Heterozigot ve EPCR G 4678 C Heterozigot cıktı. Diger sonuclar ise normal degerdeler. Doktorum 12. haftadan itibaren igneyi kesebilecegimizi bu sonucların düsüge direk etkisi olmadıgını belirtti. Su an 11. haftanın sonundayım. sizin de fikirlerinizi almak beni rahatlatacaktır. Simdiden tesekkur ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Doktorunuz dunyanin en iyi doktoru olabilir. Lutfen saygilarimi iletin. Uzun zamandan sonra ilk defa MTHFR gen mutasyonunun gebelik kaybi ile bir ilgisinin olmadigini soyleyen bir doktor duydum. Öğrencim ise, alnindan optüğümu soyleyin.

      Reply
      • Isıl oz

        Ultrasonda bakılan kan akımında kan akımı normal cıktı. Doktorum haricinde bugun ismini mutemelen duymus oacagınız Turgay Sener Bey de bana aynı seyi söyledi. ama su an inanın kafam cok karıstı.

        Reply
  200. Isıl oz

    Affınıza sıgınarak soruyorum ama tam olarak anlayamadım,siz simdi kullanmam gerektigini mi belrtiyorsunuz?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının önce sebebini ortaya koyup, doğru önlemleri alabilmek için, eşinizin de kromozom analizi, sperm testi, sizin tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan, gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  201. Cemre

    Hocam sayfanızın sürekli takipçisiyim 37 yaşındayım çocugum yok.1,5 ay arayla iki kez düşük yaptım ilki 6 haftalık ikincisi ise daha küçük tam anlaşılamamış olmakla beraber dış gebelik yada kimyasal gebelik olabileceği söylendi genetik tahliller , hormon ve ultrason muayenesi yapıldı.hormon tahlillerim normal ultrason muayesi sonucu normal hsg ye şimdilik gerek görmüyorum dedi dr.Genetik olarak kromozom analizim karyotip 46,xx MTHFR(C677T) HETEROZİGOT MUTASYON MTHFR (A1298C) NORMAL. Bunun dışında anti beta 2 glikoprotein 1 ıgg 2,9
    lupus antioagülan doğrulama 32,5 tsh 1,66 ve pap smear ım normal.Dr. kan pıhtılaşması için hamile kaldığında iğne başlıyalım dedi.şimdilik folbiol ve bebek aspirini almamı söyledi.Sizce hamile kaldığımda iğne kullanmam gerekirmi şimdiden çok tşk ederim cvp için saygılarımla….

    Reply
  202. merve

    Mrb jocam ben iki dusuk yaptim biri bos gebelik digeri kalbi durdu 8. Haftada kromozom testimiz 46 kromozom pihtilasmada mtfhr 1298 heterizigot ve pap1 4g 5g gen bolgesinde 4g/5g genotipe sahip oldugu belirlenmistir yaxiyor ayrica protein s referans degeri 63 benimki 58 cikti hocsm diger pihtilasma degerkeri normal tsh 2.86 adetimin ikinci gunu estradiol 84 fsh 3.81 lh 1.59 prolaktin 10.13 dheas 144.5 serbest testesteton 0.29 cikti 5 aydir bir dokyorun vasitasiyla zinco decavit folbiol ayda bir dodex vuruluyorum az bir pko oldugu soylendi ferritin 40 aks 83 insulin 5.68 romotoloji doktoru anti nukleer antikor pozitif bulnasiyka pm/scl pozitif buldu ve c3 cik az dusuk buldu tani olarak undi ferasiye bag doku hastaligi buldu plaquelin 100 coraspirin yazdi bunlar gebelikte kullanilirmi dusuklerim bu hastaliktanmi hicam

    Reply
  203. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Bu ilaçlar gebelikte kullanılabilir ama, kullanmanızı gerektirecek bir durum yok açıkçası.
    Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, her iki eş için kromozom analiz sonuçlarını açık olarak yazın, sperm testi, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her geblik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

    Reply
  204. merve

    46 xx kromoxom benim 46xy kromozom esimin hocam bende bana sistemi hasraligi varmidir hocam ronatizma hasraligi varmidir profosor romotolojiye gitmen gerekirmi

    Reply
  205. merve

    Kromozom analiz sonuvlarini acik yazin demidiniz ya hocam onu yazfim bide benim onemli romotoloji hastaligim varmi bunu plaquelin kullanmasam bir sakincasi varmi hicam

    Reply
  206. sabiha

    hocam merhaba.benimde sadece 1 düşüğüm var ama doktorum genetiğe gönderdi.b-fibrinojen-455 g-a heterozigot mutasyon.mthfr c677t heterozigot mutasyon Paı-4G/5G 4G4G ve apoe(e2,e3,e4)E3/E3 çıktı ilk ikisinin pıhtılaşma sorunu diğerlerinin destekçi olduğunu söyledi ve daha sonra antitrombin 3 değerim 64 (79.4-112.0) protein s değerim 57.1 (60.00-130.00)çıktı bunlarda çıkınca hematoloji bölümüne gitmem gerektiğini söyledi.ve hamile kalmadan8000 ıu antikoagülan başlaman gerek ama yinede hematolojiye danış dedi.sizce benim değerlerim gebelik için sorun oluşturacak kadar ciddimidir??

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Sizde böyle bir durum yok. Sadece tek bir gebelik kaybınız var. Bu muhtemelen doğal seleksiyon kaybıdır.
      Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
      • sabiha

        çok teşekkürler hocam beni zaten doktorum endişelendirdi sanki gebelik oluşması zor gebe kalsamda düşürecekmişim gibi bi tavır oldu ortada tekrar teşekkür ederim uzun uzun açıklamışsınız.iyi günler.

        Reply
  207. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Merve hanım, sizin ve eşinizin kromozom analiz sonuçlarınzı okudum, teşekkür ederim.
    Anlayamadığım şu idi.. “bende bana sistemi hasraligi varmidir hocam ronatizma hasraligi varmidir profosor romotolojiye gitmen gerekirmi”
    Romatoloji uzmanına danışmadan asla ilaç değişikliği yapmayınız.
    Gebelik öncesinde veya sırasında durum tekrar değerlendirilir

    Reply
  208. Esra Güney

    Hocam merhaba. Ben 30 yaşındayım ve Sivas’ta yaşıyorum. Annemde emboli atması üzerine ben de geçen sene gebe kalmadan genetik testlerimi yaptırdım. Beta fibrinojen homozigot
    faktör 5 leiden heterozigot
    PAI-1(4G/5G) heterozigot
    MTHFR A 1298C heterozigot
    görüldü. Şimdiye kadar yazılanları okudum ve hiç beta fibrinojen e rastlamadigim için size yazıyorum. Gebe kalmadan 3 ay önce folik asit kullanmaya başladım. Gebeliğim henüz 2.haftadayken öğrendik ve doktorum hemen clexane 0.4 verdi. Bir kaç dr. vaginal doğum yapabileceğimi söyledi.Fakat bir kalp damar dç. dr.u riskli olduğu için sezaryenle kontrollü doğum yapmam gerektiğini söylemişti. Açıkçası vaginal doğumda ıkınma sırasında emboli riskinin arttığını duymuştum.Sizin bu konuda görüşünüz nedir? Bir de 18.haftamda Almanya seyahatim var sizce uygun mudur? Böyle bir platform için de size çok teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sadece Faktör V Leiden mutasyonu önemlidir, ama o dahi sizin için geçerli değil, çünkü tekrarlayan gebelik kayıplarınız yok, umarım olayacak da.. Geçirilmiş damar tıkanıklığı veya gebelik kayıpları geçmişiniz olmadığı için kan sulandırıcı kullanmanız gerekmezdi.
      Sezaryen ve vaginal doğum arasında gerekli önlemler yeterince alınırsa, emboli yönünden çok çok önemli bir fark yoktur. Eğer kan sulandırıcı iğneyi kullanmaya devam edecekseniz, doğum veya sezaryenden bir kaç gün önce bırakmalısınız. Vaginal doğumda bu zamanlamayı yapmak zordur.
      28. haftaya kadar uçak yolculuğu yapabilirsiniz.
      Beta fibrinojeni önemsemeyiniz.
      Saygılarımla

      Reply
  209. kübra

    herhaba hocam ben daha önce 6 haftalık gebeydim kürdaj oldum bebeyimin kalp atışı durmuştu ve gelişimi yoktu ondan sonra şu tahlileri yaptılar koagulasyon protein ssonuç 119 referansaralıgı 55 160 protein c sonuç101 referansaraligi 65 140 lupus antikoagulanı negatif hematoloji faktör sonuç 99referans 50 150 hormon homosistein 10,6 referans 5 15 seroloji antikardiyolopin g 5.63 referans 12antikardiyapin m sonuç 1.26 referans 0 12 genetik mthfr c677trealtime pcr heterozigot mthfr a1298c realtime normal hocam çok acil cevap verin bana sonucum ne demek gebe kalırsan ne kulanmalıyım

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Gebelik kaybınızın trombofili kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Bu kayıp doğal seleksiyondur ve bir yerde hayırlı bir kayıptır. Sorunlu veya özürlü bir gebelikten kurtulmuş olduğunuz kanaatindeyim.
      Sadece Folik günde 1 (eşiniz de almalı) kullanmanız yeterlidir.

      Reply
  210. kübra

    teşekürler hocam size bir sorum daha var ben daha dün bu sonuçlarımı aldım doktor bana dediki folik bide ekopin günde yarım al ikisinide bide dediki gebe kaldığın gibi iğnelere başlıyacaksın dakuz aya kadar yani hocam tam olarak doktoruma güvenmiyorum siz nasıl öneriyorsanız öyle yapıcam bundan sonra sizin tedaviniz altında kalmak istiyorum eğerki uygun görüyorsanız

    Reply
  211. kübra

    hocam kusura bakmayın ben ağrı doğubeyazıta oturuyorum eşim asker 3 aykalmış teskere almasına size ulaşacağım bir numara aldım sizinle görüşmeme izin verilmedi hani hani hangi ilaçları şimdilik kulanacağım söyleseniz eşim geldiğinde gelebiliri yanınıza bide hocam iki defa göbekten iğne yaptılar benı gebe kalmam için yine gebe kalmadım 20 yaşındayım 3 yıldır evliyim

    Reply
  212. tülay

    merhaba hocam 10 yıllık evliyim ilk senemizde normal olarak bir evladımız oldu sonra 3-4 -sene ara verdikten sonra 1 sene aralıklarla 2 düşüğüm oldu (düşüklerim birer haftalıkken oldu) 3 ay önce tüp bebek denemesi yaptık ve 5-6 günlükken yine düşükle sonuçlandı yaptırdığımız genetik testimizde ;

    FAKTÖR V LEİDEN (G1691A) :NORMAL 1691GG
    MTHFR (A1298C) :HOMOZİGOT 1298CC
    MTHFR(C677T) :NORMAL 677CC
    PROTROMBİN (G20210A) :HETEROZİGOT 20210GA cıktı.

    doktorum tüp bebek tansferinden sonra bebek asprini ve clexan 0,4 ml vermişti ama clexanı öncede kullanmalımıydık ?

    genetik sonucumuzu doktorumuza gösterdiğimizde önemli değil gibi bir şey söyledi pek ikna olmadık bu konuda , yani sadece asprinle aşılacak bir durummudur yoksa başka bir tedavimi uygulanmalı ne önerirsiniz..

    şimdiden teşekkür ederim saygılar..

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sizin geelik kayplarınızın sorumlusu trombofili değildir, doktorunuz doğru söylemiş.
      Tekrar gebe kalmadan önce, her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  213. kübra

    hocam kusura bakmayın ben çok panik yapan bir insanim benim şu anda gitiğim çok korkutuyor beni sizden acil cevap istiyorum sizi bekliyorum daha ilaçlarımı kulanmadım sizin cevabınızı beklıyorum sizden çok özür diliyorum

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, öncelikle üzüldüğümü bilmenizi isterim. Sizi gören, muayene eden doktorunuz varken benim uzaktan internet üzerinden yardımcı olmaya çalışmam doğru değildir. Hele doktorunuza karşı güvensizlik duygusu yaratıyorsam, hem sizden hem de doktorunuzdan özür dilerim. Amacım güvensizlik ortamı yaratmak değildir. Eğer kendi doktorunuza devam edecekseniz, hayırlar diliyorum.
      Ankara’ya gelebilecek olursanız, 0 (312) 447 88 08 numaradan bana ulaşabilirsiniz. Ama tekrar ediyorum, mevcut doktorunuza karşı olumsuz bir durum olmamalı.

      Reply
  214. Tülay

    Merhaba hocam ben 10 yıllık evliyim 9 yaşında bi kızım var… 5 yıldır çocuk istiyoruz bu beş yıl içinde 2 kez birer sene arayla 1 haftalık gebeliklerim düşükle sonuçlandı. 2 ay önce tüp bebek denememizde düşükle sonuçlanınca doktorum genetik test , histeroskopi ve hsg yaptırmamı söyledi. Yapılan histeroskopide ve hag de herhangi olumsuz durum çıkmazken genetik test sonuçları ;
    Faktör v leiden (G1691A) Normal1691GG
    MTHFR (A1298C) Homozigot1298CC MTHFR (C677T). Normal677CC PROTROMBİN (G20210A) Heterozigot20210GA ÇIKTI.. Eşimin gen testi normal , sperm hareketliğinde sorun var sadece…
    Bu sonuçlara göre bende kan pıhtılaşması var ve düşüklerin sebebi bu diyebilirmiyiz , doktorum çok önemli değil dedi bu sonuç çünkü.. Tüp bebek tedavisinde bebe asprini ve clexan 0,4 iğne kullanmıştım.. Bir daha deneme yapmak istiyorum başka bir ilaç veya tedavimi uygulanmalı yardımınızı rica ediyorum.. Şimdiden teşekkür ederim saygılar

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, en önemli bilgi olan yaşınızı yazmamışsınız. Verdiğiniz sonuçlara göre sizde trombofili sorunu yok. Kan sulandırıcı ilaç almanız gerekmiyor. Adet kanamasının ikinci veya üçüncü günü yapılan FSH, LH ve AMH test sonuçlarınız lütfen.

      Reply
  215. Tülayö

    Kromozom testimizde herhangi bir sayısal veya gross yapısal kromozom anomalisi gözlenmemiştir… Hsg , histeroskopi ve hormon tahlillerimde hiçbir sıkıntı görmedi doktorum.. Cidden ne yapacağımı şaşırdım bu düşüklerimin sebebi nedir çözülemiyor…

    Reply
  216. kübra

    çok teşekürler hocam eşim geldiğinde allah nasip ederse gelicem yanınıza peki hocam şu ilaçları kulanimi folbiyol günde yarım dedi ecopirin ise günde birtane hocam ben daha kulanmaadı kulanimi kulanmıyayımı sizden cevap bekliyorum çok özür dilerim hocam yaşım küçük daha ondan korkuyorum neyapim nasıl yapimdiye hocam

    Reply
  217. hatice

    Mrb hocam 27 yasindayim ilk gebeligim 4ay once 10 haftalikken 8aft.hasinda kalp atisi durdugu icin alindi doktor pihtilasma problemin olabilir gunasiri coraspirin kullanmami onerdi birtakimda testler yaptirdi net biseyler soylemedi bir sonraki gebelikte kese gorundukten sonra protein ignesi kullanman gerekir dedi ama tam guvenemedim tekrar gebelik dusunuyorum folbiol coraspirin 100 ve ferrum fort kullaniyorum sonuclar asagidaki gibi yardimci olabilirmisiniz tesekkurler
    ATlll :73
    Protein C:56
    FreeProteinS:35
    APTt: 32.4
    PTlNR: 1.15
    lRF: 1.8
    Globulin: 2.16
    Faktor2 :62

    Anti ds DNA lFA negatif

    haptaglobin :0.498
    Beta 2 mikroglobulin 1.46

    CRp: 0.75
    lGA: 2.422
    lGM: 1.298
    lGg:10.435

    Reply
  218. hatice

    Mrb hocam 27 yasindayim ilk gebeligim 4 ay once 10 haftalik iken 8. Haftasinda kalp atisi durdugu icin sonlandirildi doktor pihtilasma problemin olabilir gun asiri coraspirin kullan dedigi icin simdi coraspirin 100 ve folbiol kullaniyorum tekrar gebelik dusunuyorum bir takim testler yaptirdim bu sonuclara gore doktor proteinim dusuk oldugu icin hamile olduktan sonra kese gorununce protein ignesi kullanmam gerektigini soyledi ama guvenemedim sonuclar asagidaki gibi bana yardimci olabilirmisiniz tesekkurler

    ATlll : 73
    Protein C : 56
    Free Protein S : 35
    APTt : 32.4
    PT lNR : 1.15
    lRF : 1.8
    lGG : 10.435
    lGM : 1.298
    lGA : 2.422
    CRp 0.75
    Globulin : 2.16
    E sedim hizi : 4
    Antifosfolipin lG lgM : negatif
    antifosfolid lgG : negatif
    Antikardiyolipin lgG ve lgM : negatif
    ANalFA : negatif
    Anti ds DNA lFA : negatif
    Beta 2 mikroglubulin : 1.46
    Haptoglubulin : 0.498

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Anlattığınız durum tekrarlayan gebelik kaybı değil. Kan sulandırıcı tedavi almanız gerekmiyor. Sadece tek bir gebelik kaybı doğal seleksiyondur. Tedavi gerekmez. Siz ve eşiniz günde bir tane Folik vatimini alınız ve tekrar hayırlısıyla gebe kalınız.
      Saygılarımla

      Reply
  219. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Siz ve eşiniz gebelik elde edinceye kadar günde bir tane Folik vitamini alınız. (eşiniz de almalı).
    Ecoprini’i neden aldığınızı bilmiyorum, yorum yapamam.
    Neden korktuğunuzu anlamadım
    Yaşınız küçük ise neden panik yapıyorsunuz?
    3 kez yaşım küçük yazdınız ama, kaç olduğunu yazmıyorsunuz.. Eksik bilgilerle yardımcı olmam mümkün değil.
    İnternet üzerinden daha fazla yardımcı olamayacağım. Gelebilirseniz yardımcı olmaya gayret ederim.
    Saygılarımla

    Reply
  220. esma

    hocam merhaba daha önce sizinle görüşmüştüm hsg rahim filmi çektirmeden hamile kalma demiştiniz.meal göndermiştim. filmi çektirdim sonuç normal. hocam homosistein düzeyim çok yüksekti 28 den 14 e düşürdüm şu anda 9.26 oldu. diğer sonuçlarımda 677 homozigot tum üç kaybım var 1. bebeğim 6 aylıkken kromozon bozukluğundan dolayı sonlandırıldı. 47 xxy klinefelter di . benim ve eşimin kromozonları normal 30.09.2014 te üçüncü bebeğimi 8 haftalık ken kaybettim daha önce yazmıştım coraspin 100 mg .bemics c. folbiol 5 mg .clexcan2 mg progesteron rahimden günde iki kez kullandım yine kaybettim. şimdi hamile kalmam için ne kadar zaman beklemem gerekiyor. ilk bebeğimde kromozon bozukluğu olduğu için dahamı çok rahmim dinlenmelimi en az 8 ay beklemem gerekiyormu. 41 yaşındayım. bana yardımcı olurmusunuz lütfen çok ihtiyacım var . anne olmak istiyorum. benim için en doğru yol sizce ne normal yoldan mı hamile kalayım veya aşılama ve tüp bebek yöntemiylemi hamile kalayım en doğru şeçim sizce hangisi teşekkürler saygılar

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon

      Hanımefendi, tüm eski yazdıklarınızı da gözden geçirdim. Net ve kesin önerim şudur:
      Tüp bebek ve PGD yöntemiyle sağlıklı embryoları seçerek rahim içine koymak.

      Reply
  221. kübra

    hocam teşekür ederim allah yardımcınız olsun ben 20 yaşındayım hocam doktor o sonuçlarıma baktı ecopirinide kulan dedi ondan hocam tekrar sizden özür diliyorum sizi sürekli rahatsız ediyorum .

    Reply
  222. elvann

    Merhaba hoâam1.5 senelik evliyim ilk gbelıgm di bebeghm 8 haftalıkn kalbi durdugu için kurtaj oldum test yaptırım mthfr a1298c homozigot çıktıdoktorum kan pihtilasmasi oldugunu hamile kldgma iğneyle tedavi olacağını söyledi aşpirin ve folik asit kullanıyorum 2 ay oldu kürtaj olali bir kez adet gördm ve tekrardan gece kalmak istiyorumm kurtaj dan sonra kaç ay sonra hamile kalmak daha sağlıklı? Şimdi den tsk

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sizin gebelik kaybınızın nedeni trombofili değildir. Sadece tek bir gebelik kaybı doğal seleksiyondur. Bu aşamada kan sulandırıcı ilaç kullanmanıza gerek yok. Kürtajdan 2-3 a adet kanaması geçince gebe kalabilirsiniz.

      Reply
  223. zeynep

    Hocam iyi günler yine rahatsız ediyorum ama daha öncede yazmıştım inkomplet abortus ile kürtaj olmuştum 14. haftamda sonrasında adetim 29 gün sonra oldu ve 18 gün sonra yine adete benzer bi kanama yaşadım size sormuştum rahim içi ve yumurtalıkların kontrol edilmesi gerektiğini yazmıştınız ve doktora gittim bir sorun olmadığını rahimde ufak ufak düzensizlikler olduğunu söyledi hormanların normal dedi ancak kanama 10 gün ü geçerse rahim içini hafif kürete etmemiz gerekebilir dedi ve benim şuan kanamamın 11. günü ama kesik kesik kanamalarım var kürtaj sonrası parça kalmadığı söylenmişti.Şuan tekrar kürete ettirmemin bana bir zararı olurmu çok korkuyorum bu konuda sizin görüşlerinizi alabilirmiyim.?

    Reply
  224. Prof Dr Esat Orhon

    Hanimefendi, bu soru hastayi gormeden internet uzerinden cevap verilmesi imkansiz bir soru malesef.
    En kisa zamanda doktorunuzu gorunuz. Eger rahim icinde parca kalmasi ve enfeksiyon bulgusu varsa, tekrar mudahale gerekebilir. Boyle durumlar olabilir. Gebelik kayiplarindan sonra sık rastlanir.
    Ama rahim içi temiz ise mudahale yapilmasi tabii ki gerekmez.
    Antibiotik ve rahim kasilmasini saglayan haplari tavsiye edebilir doktorunuz.

    Reply
  225. Halime

    Hocam 3 aylık gebeliğim sonlandı.sonra araştırıldı ve mthfr c677t homozigot mutasyon çıktı.tekra hamile kaldım ve clexane0,4 iğne oldum gebelik boyunca, şimdi 3 Yaşında bir oğlum var. Şu anda 4 haftalık hamileyim başka bir doktora gittim ve bana iğneye gerek yok sadece fol biol kullan diyor. Ne yapmalıyım çok huzursuzum lütfen yardımcı olun

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi benzer konuda yanıtladığım onlarca, yüzlerce soru var, lütfen okumanızı öneririm. MTHFR mutasyonu tedavi gerektirmez. Toplumda % 60 zaten normal olarak bulunur. Son gittiğiniz doktorunuz doğru söylemiş.

      Reply
      • Halime

        Bu cevap benim için çok önemliydi hocam. Çok teşekkür ederim. Allah Razı olsun hocam.Artık iğne konusunda içim rahat.

        Reply
        • Halime

          Hocam sitenizde Verdiğiniz bilgileri okudum. Ama benim protein c,protein s,trombofifili testlerim yapılmamış.sadece faktör v,protrombin ve mthfr incelenmiş. Ve sonuç mthfr çıkmış. O testleri olmama gerek var mı?şu an iğne yapmadığım için huzursuz oldum.o testlerin sonucu iğne durumunu değiştirir miydi.çok teşekkürler şimdiden

          Reply
          • Prof Dr Esat Orhon

            Hanimefendi herşeyden önce sizde tekrarlayan gebelik kaybi yok. Neden trombofili sizin icin onemli olsun ki? Olsa bile MTHFR mutasyonunun en ufak bir önemi olmadigıni okumuşsunuzdur zaten. Doktorunuzun yaklasimi dogrudur.

  226. Nevin

    merhaba hocam.2013 yılında maling melanom tedavisi gördüm interferon kullandım 2014 şubat ayında tedavim bitti.hoca gebe kalmamda sıkıntı yok dedi 2014 ekim ayında gebe kaldım herşey yolunda giderken 14 hftalıkken kanama başladı 10 gün sonra suyu azalmıştı düşükle sonuçlandırıldı. Doktorum kan pıhtılaşması testi yaptırın dedi. 2 ncı gebeliğimdi ama ilk düşügüm eugrox 75 kullanıyorum tsh degerim 2 nin altında idi

    Reply
  227. Nevin

    Sorum kan pıhtılaşması testlerini yaptırayımmı 3 ay sonraya gebelik planlamak istiyorum hocam önereceğiniz bişey varmı

    Reply
  228. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda (3 kez.. en az iki kez), gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok.
    Gebelik elde edinceye kadar siz ve eşiniz günde bir tane Folik kullanınız.

    Reply
  229. Nevin

    Verdiğiniz bilgi için çok tşk ederim.Kayıptan sonra insan korkuyor 2 ncide kayıp olurmu diye testlere sarılmak istiyor risk almamak için hiçbir test yaptırmadan akışına bırakcam ozaman hocam

    Reply
  230. Prof Dr Esat Orhon

    Gebelik kaybından sonra 3 adet kanaması geçmesi halinde rahim içi iyice toparlanmış olur.
    İlk gebeliğin kaybı genellikle doğal seleksiyondur, bir şey yapmanız gerekmiyor. Rahat olun.

    Reply
  231. şirin

    merhaba hocamben 34 yasındayım ve yaklasık 10 yıldır evlıyım suana kadar tam 5 gebelık gecırdım ve hepsıde 8.cı hafada sonlandı bebeklerın kalp atıslarınnı duymaya gıttıgımde hep olduklerını ogrenıyordum.suanda yaklasık 2 ay once 5.cı bebegımı kaybetımonun kaybı sırasında rahımıcınde perde oldugu saptandı amelıyatla perdeyı alıcaz ve sorun ordadan kalkacak dedıler amelıyat oncesı bır takım testler ıstedıler bu testlerden bırı de genetık test oldu fakat sonuclarımdan 4dunde bır takım seylerın saptanamamıs oldugunu soyledıler ve aydınlatıcıda konusmadılar acıkcası .benı bu konuda aydınlatırsanız sevınırım bırde tedavısı hakkında bır onerıde bulunursanız mınnettar olurum .ıste test sonuclarımdan olumsuz gozukenler. protrombınG20210AHETEROZIGOT MUTASYON SAPTANMISTIR. faktorxııı V34L HOMOZIGOT MUTASYON SAPTANMISTIR.b- fibrinojen -455 G- A heterezigot muasyon saptanmıstır.MTHFR C677T HETEROZIGOT MUTASYON SAPTANMISTIR.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yazdıklarınızı adeta donarak okudum. Beş kez düşük yapan bir insanda rahim anomalisi olduğu yeni ortaya çıkarıldıysa diyecek bir şeyim yok. Tekrarlayan gebelik kayıplarında ilk bakılması gereken konulardandır.
      Bu anomali ameliyatla tedavi edildikten sonra, her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testlerinizin görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  232. nur kara

    Merhaba hocam ben 30 yaşındayım 2 kez düşük yaptım en son geçen hafta oldu bebeğimin kalbi durmuş pıhtılaşma sorunum olduğunu söylemişti doktorum folik aspirin ve iğne kullanıyordum benim faktör ıı g20210a ve faktör v leiden sonuçlarım homozigot normal mthfra1298c heterezigot ve mthfrc677t sonucum homozigot normal diğer bütün kan ve idrar tahlillerim normal 3. Kez bunu yaşamaktan çok korkuyorum düşüklerimin nedeni pıhtılaşma mı başka bir şey mi ne yapmalıyım lütfen cevap verin

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  233. nur kara

    Esat hocam cevabınız için çok teşekkür ederim bu testleri yaptıracağım en kısa zamanda ama yazdığım sonuçlara göre bende pıhtılaşma sorunu var mı yok mu onu merak ediyorum ayrıca hamile iken içilen günde 4-5 sigara düşüğe neden olur mu ?

    Reply
  234. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Sizde trombofili sorunu yok.
    Bu arada kendi ağzınızla yakalandınız 🙂 Hem sigara içip hem de sağlıklı bebek bekleyenlere söyleyecek sözüm ve yarım edecek bir şeyim yok. Ben doğacak bebeğinizin avukatıyım, bana kızmaca yok 🙂

    Reply
  235. Nevin

    Hocam patoloji sonucum çıktı benim bir sıkıntı yokmuş,Kadın doğum uzmanına dün gittimde bana 2 gebeliğini risk almıyalım trombofililiye baktıralım dedi ilk adetini görünce gel dedi.Bende o yüzden sordum ilk adetimi beklemek lazım:(( siz bu yönde çok deneyimlisiniz kadın doğumcuda öyle diyince sorma gereği duydum

    Reply
  236. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanımefendi, zaten ilk mailinizde “faktör ıı g20210a ve faktör v leiden sonuçlarım homozigot normal mthfra1298c heterezigot ve mthfrc677t sonucum homozigot normal” yazmıştınız. Bunların dışında daha ne baktırmak istediğinizi bilmiyorum. Bunların dahi bakılması çok gerekli değildi. Sadece Faktör V Leiden biraz önemlidir, o da tekrarlayan gebelik kayıplarının başka bir nedeni bulunmadıysa.. Ve zaten homozigot normal çıkmış. Hem annenizden, hem de babanızdan size geçen bir sorun yok. Sizden de bebeğinize geçecek bir anormal durum yok.
    Doktorunuzun bunları neden istediğini bilmiyorum, daha ilave olarak trombofili konusunda bundan sonra ne isteyeceğini de bilmiyorum.
    Sizde kan pıhtılaşması (trombofili) sorunu yok.
    Hayırlı günler diliyorum.

    Reply
  237. hale

    Hocam 28 yaşındayım.2 dusuk yaşadım ve kurtaj oldum.1. 8 haftalikti kalbi durdu 2. De kese görülmedi.Genetik test yapıldı.mhtfr 677 ve 1298 heterozigot çıktı. Şimdi 23 haftalik hamileyim.gebeligimin başından beri 0.2 mg hibor igne ve coraspirin kullanıyorum.ikili ve dortlu tarama testlerinde down sendromu riski çıktı. Amniyosentez yerine Yurtdışında yapılan kromozom testini yaptirdik ve sorun olmadığı anlaşıldı.riskli bi gebelik mi yaşıyorum?

    Reply
  238. sevda

    Hocam benim 2 tane dusugum oldu 27 yasindayim bir tane oglum var genetik test yapildi fv leiden g1691a heterozigot tasiyici mthfr a1298 c homozigot mutant cikti hamile kaldigimda igne kullanmam gerekiyormu

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sizin tekrarlayan gebelik kayıplarınız var ve Faktör V Leiden mutasyonu size anne veya babanızın birinden geçmiş. Bu durumda trombofili sorununuz var görünüyor. Tekrar gebe kaldığınızda kan sulandırıcı iğne kullanmanız uygun olur.
      ANCAK,
      Tekrarlayan gebelik kayıplarının tek sebebi trombofili değildir, hatta en son sırada gelir. Tekrar gebe kalmadan önce, her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  239. merve

    Mrb hocsm size bir sorum olacak hamilekikte prigestronum on cikiyor adetimun 23 gunu 19 cikiyor hamilekikte nedeb dusuk cikiyor hocam

    Reply
  240. merve

    Iki kurtaj oldumda butun horminlarimdan tutun guatr testlerime kadar genetik tahlillerim hsg hepsi normal ve nedenini merak ettigum icibbsordum acaba progestron dusukbdiyemi diye hocam

    Reply
  241. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.
    Progesteron değerinin düşük olup olmamasının önemi yoktur. Yukarıda sıraladığım tüm testler eksiksiz yapıldı ve gerçekten bir sorun bulunmadıysa, gebeliğin ilk 3 ayında progesteron takviyesi düşünülebilir. Ancak bu kez de, doğal seleksiyon ile atılması gereken sorunlu bir gebelik zorla rahim içinde tutulmuş olur. Progesteron değerine ve tedavisine gereksiz yere önem vererek üzülmeyiniz.

    Reply
  242. esma

    hocam merhaba; verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler. daha önce eşimin folik kullansın demiştiniz eşim başladı 5 mg folbiol kullanıyordu günlük fakat cinsel organında yara oluşmaya başladı enternette okumuş bu tür ilaçlar yara yapabiliyormuş. şuan ilacı bıraktı ne yapalım başka folik mi kullansın yoksa hiçmi kullanmasın? folik böyle bir durum oluştururmu ? yaraların iyileşmesi için ne kullanılır . kusura bakmayın teşekkürler. urolojiye gitmemize gerek varmı. yaralar üç haftadır var.

    Reply
  243. beyhan

    merhaba hocam benim 8 yıl içersinde 7 aylık ölü.ikinci 2 aylık gelişimi durdu üçüncü 27 haftalık premetüre o hayatta ve sağlıklı çok şükür son olarak geçtiğimiz ağustos ayında altı buçuk aylık erken doğum ama o yaşamadı 450 gram ve gelişim geriliği vardı 3hafta kadar. genetik testlerim yapıldı hepsi normal çıktı ancak protein S %47 ve C aktivitesi %66 düşük çıktı bu değerler ilk yaptırdığımda normaldi 15 gün sonra tekrarlandı ve bu sonuç çıktı tekrar gebelik istiyorum protein s ve c aktivitesi değişiklik gösterirmi ne yapmam gerek yine aynı şeyin olmasından çok tedirginim bu sonuçlara göre pıhtılaşmaya bağlı erken doğum suyun bitmesi ve gelişim geriliğine ne kadar etkili olur beni aydınlatırsanız sevinirim ne yapmam gerek şimdiden çok teşekkür ederim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.
      Protein S ve C konusunu dikkate almayınız.

      Reply
  244. merve

    Mrb hocam bende saglikciyim iki kurtaj oldum bos gebelik ve karnimda kslbi durdu butun testlerim yapildi ve protein s birsz dusuk mtfhr heterizigotum var tsh rshim filmi genetik testlerim normal ve romotolojiye hittim undiferansiye bag doku hastaligim var sizce kurtajlarim bagisiklik sistemi ile ilgilimi aspirin ve plaquenil diye ilac yazdi herhangi bir kadin dogum foktoryns gittim plaquenile gerek yok dedi sizce bendeki ana pozitiflihi bebege zararmi veriyor yabanci madde olrak gorup disarimi atiyor hocam yardimci olabilirmisiniz

    Reply
  245. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir. Bu sonuçları görürsem daha sağlıklı bir şekilde yardımcı olabilirim. ANA pozitifliğinin gebelikle ilgisi yoktur.

    Reply
  246. beyhan

    sağolun hocam cevabınız için önerdiğiniz testler ve hsg hepsi normal görünürde birşey yok protein aktivitesi haricinde ama ne oluyorsa 3.yada 4.ayda oluyor ve bebeğe giden kordonda tek taraflı çentiklenme başlıyo ve suda azalma oluyor ilk aylarda hiçbir problem yok gelişimi ve büyümesi normal ilerliyo sadece kan pıhtılaşma yapıyo ondan denildi benim anlamadığım ilk aylar değilde neden sonra oluyor başka ne gibi sebep olabilir ve sezeryan sayısı nedir iki sezeryan iki kürtajım var gebe kalmak için en doğru zaman aralığı ne kadar olmalı çok sordum galiba ama ilginize çok teşekkür ediyorum.Hayırlı sağlıklı günler dilerim.

    Reply
  247. ZEYNEP

    HOCAM ben iki düşük yaptım 25 yasındayım ılkınde ıyı gıden bır gebelıgım oldugunu daha sonra 2.5 aylıkken kalbının durdugunu ogrendım .ıkıncı hamılelıgımde doktorum coraspırın 100mg basladı 3,5 aylıkken kalp atısı yıne durdu.bunun uzerıne testler yaptım ve protrobın gen mutasyonu heterezıgot foktor v heterezıgot cıktı.sımdı tekrar dusunuyorum fakat kafam cok karısık cunku gıttıgım 3 4 doktor tedavıye gerek yok bu testler dısında her sey normal dıyor.bana yardımcı olursanız cok sevınırım.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.
      Ayrıca,
      Trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT veya bazı hastalarda HETEROZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  248. Prof Dr Esat Orhon

    Blmiyorum, her hangi bir nedenle gerek de olmadığını düşünüyorum. Eğer embryonun rahim içine tutunamadığını düşünüyor ve bu nedenle baktırmak istiyorsanız, doğrudan ilacını almanız uygun olur.

    Reply
  249. merve

    Hocam saolun bebek iki aylikken kalbi duruyor sadece bag dokusu hastaligi ildugu icin o testi yaptirmalimiyim acaba diye dusundum hocam tskurler romatolog hicasi plaquneik caraspirin yazdi hamilelikte bu ilaci kullanmaliyim hocam zararlimi

    Reply
  250. merve

    Plaquneil200 1*1 coraspirin1*1 hocam hamilelikte kullanilirmi hamile kalincada clexane 0, 6 1*1 kullanacakmisim hamilelikte plaquneil zararlimi saygideger hocam

    Reply
  251. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanimefendi, yine yanlış yazmışsıniz.
    plaquneil diye bir ilaç yok.
    Plaquenil yazmaya çalıştığınızı düşünerek cevap veriyorum: Eğer ilaç Plaquenil ise gebelikte kullanmayınız
    Coraspirin diye de bir ilaç yok.
    Coraspin kastediyorsanız, gebelikte alınabilir.. ama gerçekten Coraspin’den söz ediyorsanız, neyin tedavisi için kullanmanız gerektiğini bilmiyorum.

    Reply
  252. hale

    Mrb hocam 25 haftalik gebelikte düzensiz ve sancisiz kasilmalar normalmi?erken doğum belirtisi olabilirmi?

    Reply
  253. merve

    Hocam bag dokusu hastaligim var gebelikte sorun yasarmiyim clexane ve aspirinide mtfhr heterizigot ve protein s dusuk o yuzden kullanuyorum bir sakincasi varmi hocam bag dokusu hastaligi dusuk yaptirirmi hocam

    Reply
  254. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Bag dokusu hastaliginin ne oldugunu yazmamissiniz. Genellikle gebelikte sorun cikmaz ama boyle bir garanti vermek mumkun degil.
    Mthfr ve protein s nedeniyle tedavi almaniz gerekmez.

    Reply
  255. GAMZE CAN

    hocam merhaba yaklaşık bir ay önce dokuz haftalık bebeğimin kalbi durduğu için kürtaj oldum, bazı testler yaptırdım sonuçları (kan pıhtılaşması var mı diye?)

    FAKTÖR 5 Leiden Mutasyonu: Wild type Normal
    FAKTÖR 2 PROTROMBİN 20210 mUTASYONU: Heterozigot Mutant

    MTHFR 1298 A >C Polimorfizmi: Heterozigot Mutant
    MTHFR 677 C >T Polimorfizmi : Heterozigot Mutant

    SONUÇLARIMI YORUMLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM SAYIN HOCAM…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi, 9 haftalik bebeginizin kalbini durduracak EN SON KONU TROMBOFILI’DIR. Ayni konuyu cok kez vurguladim. Ne olur kan pihtilasmasi konusuna hak etmedigi önemi vermeyin daha fazla.

      Reply
  256. merve

    Undiferansiye bag doku hastaligi teshis hocam plaquenil o yuzden yazdi ana pozitif pm/scl pozitif oldugu icin bu ilaci kullanmazsam dusuk yaparmuyim hocam

    Reply
      • Nagihan

        Hocam saygılar,benim iki bebek kaybım var biri iki buçuk aylık diğeri 6 haftalık bazı testler yapıldı ve kan sulandırıcı iğne kullanmam gerekiyormuş birde siz değerlendirirmisiniz teşekkürler.MTHFR. A 1298C heterezigot,faktör XIII V34L heterezigot,GPIIIaL33P homozigot…

        Reply
        • Prof Dr Esat Orhon Post author

          Hanımefendi, trombofili (kan pıhtılaşması), tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
          Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
          1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
          2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
          3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
          Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

          Reply
  257. semra

    Mrb hocam 28 yaşında uc yillik evliyim evliliğimden bir aysonra gebe kaldim kalp atisi olmadigindan kurtaj oldum dr rahim icinde kan birikimi cok demisti bunun uzerine genetik test yaptırdım mthfler birlesik heterizigot digerleri hepsi normal.ayrica bi dis gebeligim var sag tupum kapandi gectigmz mayis ayindada basarisiz tüp bebek denememz oldu tek embriyoyla negatif sonuç. Hsg de uterus bicornis teshisi kondu ist prof bi hocam t uterus teshisi koydu ve histeroskopi oldum tedavim devam edio suan.ama aklima takılan kanla ilgili bi hematoloji uzmanina mi gitmem gerek çünkü dr lar bu konuda ikiye ayrılmış durumda.bizim icin tek tüple gebelik kaybi yasamayi istemiorm.buarada kromozom testlerimzde normal eşimle beraber.ayrica sol tüp icin sivi laparoskopi olmalimiym tskler..

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yazdıklarınızı okudum.
      1. Sizde tekrarlayan gebelik kayıpları yok. Bu nedenle kan pıhtılaşması bakılması da gerekmezdi. MTHFR önemsizdir. Bu konunun üzerinde durmayın.
      2. Rahim şekli: Bir rahim, ya üçgen yapıda olur, ya üstten basık olur, ya bikornis olur, ya da T şeklinde olur. Bunların karması şeklinde olmaz. Doğru yanıt verebilmem için HSG filmini kendim görmem gerekir.
      3. Balon işleminin ne olduğunu bilmiyorum
      4. Sağlık bakanlığı onaylı jel nedir bilmiyorum.
      KENDİNİZİ DENEMELER VE MACERALARA KONU ETMEYİNİZ.

      Reply
  258. Sude Boz

    Hocam iyi günler;
    Ben 6 ay önce 11 haftalık düşük yaptım. Faktör 5 leiden heterozigot mutasyonum varmış. Şimdi 4 haftalık gebeyim. İki doktora danıştım. Birisi hemen iğneye başlamalısın dedi diğeri ise kese görünmeden iğneye başlayamayacağını söyledi. Bu durumda sizce hangisi daha doğru olur. Başlamasam ve kesenin görünmesini beklersem çok mu geç kalmış olurum? Teşekkürler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, ben daha ileri giderek, bebeğin kalp atışları göründükten sonra kan sulandırıcı başlamanızı öneriyorum. ÇÜNKÜ, ola ki, kan sulandırıcı tedavi alırken bir gebelik kaybı olursa, düşük olursa veya küretaj gerekirse, aşırı kanamanız olur. O nedenle, kan sulandırıcı iğne, bebeğin kendi varlığını ve sağlığını bize kanıtladıktan sonra başlanır.

      Reply
  259. esenn

    İyi günler hocam. Ben iki düşük yaşadım. İkisindede kalp atışı almadan bebeklerimi kaybettim. Yaptırdığım genetik test sonucunda PAI-1 homozigot 4G/4G, MTHFR C677T ve MTHFR A1298C heterozigot çıktı. Benim bu durumda kan pıhtılsşmam var mı? Varsa düzeysel olarak yüksek mı? Hamile kaldığımda ecopirin veya iğne kullanmalı mıyım? Şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkür ederim hocam.

    Reply
  260. necla

    merhaba hocam. ben 5 şubatta bebeğin kalbi durduğu için kürtaj oldum, gelişme geriliği vardı. yapılan testlerde MTHFR A1298C HOMOZİGOT çıktı. doktorumun dediğine göre diğer sonuçlar normal. 3 ay boyunca kullanmam için folbiol verdi 3 ay sonra hamilelik düşün, hamile kalır kalmaz iğneye başlayacaz dedi. sizin fikriniz nedir acaba, yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  261. zeynep

    merhaba hocam. ben 23 yaşındayım 1,5 sene önce 16 haftalık gebeliğim sonlandırıldı acrenia(kafa tası oluşmaması) nedeniyle. kürtaj oldum. gebeliğin başında TSH 4.2ydi ve ilaç kullanıyordum değerim 2ye düşmüştü.
    eşimle kromozom analizi yaptırdık normal çıktı.eşimle kan uyuşmazlığımız var. 4 ay korunduk ve korunmayı bıraktıktan 4 ay sonra kimyasal gebelik yaşadım. genetik test yaptırdık
    MTHFR MUTASYON ANALİZİ(C677T) HETEROZİGOT 677CT çıktı diğer mutasyonlar normal çıktı.
    Protein C 77
    Protein S 46
    eşimin sperm testi normal çıktı. bu ay rahim filmi çekileceğim.
    1,5 senedir Folbiol kullanıyorum. doktor gebelik oluşunca kan sulandırıcı iğne kullanmam gerektiğini söyledi.
    yorumlarda benzer değerleri okudum ama değerlendirirseniz sevinirim. hayırlı günler

    Reply
  262. seval

    Hocam ben 27 yaşındayım 2 yil önce 6 haftalik hamileyken düşük yapip kürtaj la gebeligim sonlandı. Genetik tahlilde taranan bolgeler PROTROMBiM G20210A , MTHFR C677T, MTHFR A1298C , FAKTÖR V LEIDEN G1691A.SONUÇ MTHFR C677T heterozigot polimorfizim saptanmıştır. Bu sonuçlara göre Dr kan pihtilasmasi olduğumu gebeligim boyunca hibor 3500 kullanacagimi söyledi. Ikinci gebeligimde igneyi kullanmaya başladım fakat gebeligim gelismedi 15-20 günlük değerinde kaldı. Hocam bu sonuçlara göre bende kan pihtilasmasi varmı bu igneyi kullanmam gereklimi? Cevaplarsaniz çok çok sevinirim TEŞEKKÜRLER…

    Reply
  263. Seda

    Hocam hayırlı akşamlar
    Size danışmak istediğim bir konu var
    23 yaşındayım daha önce iki gebelik geçirdim ikisini de kaybettim ilkini Mayıs Ayında 6 haftalıkken, patoloji sonuçları temiz çıktı ikincisini on haftalıkken Kasım Ayında, ikinci gebeliğimin Kısmi Mol olduğu söylendi patoliden sonra . Yapılan araştırmalarda mthfr mutasyon analizi a1298c homozigot, pai-serpine1 mutasyon analizi 4g-4g diğerleri normal eşimin testlerinde de sıkıntı çıkmadı. Doktorum Ömür boyu coraspin gebelikte ise iğne kullanmam gerektiğini söyledi harici hiç bir ilaç kullanmıyorum. 3. Gebelik için öneriniz varmı ilaç hakkında ne düşünüyorsunuz

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili (kan pıhtılaşması), tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Mol hastalığı ile hiç ilgisi yoktur. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  264. inci

    hocam merhaba bendede pıhtışma var ve bır kaybım suan tub bebekle 4 haftalık hamıleyım tub bebek doktorum 04 ıgne verdı ben emın olamadım başka dk gıttım 06 verdı dun ıcım rahat etmedı başka doktora gıttım bakıp hepsı normal bırseye gerek yok dedı ben doz yetersız dıye cok korkuyorum bana bılgı verırısenz cok sevınırım…faktor v leiden hetorozigot 1191GA, MTHFR MUTASYON ANALIZI hetorozigot 677 CT, FAKTORXIII V34L HOMOZIGOT 34 LL kac dece sızce pıhtılaşma yuksekmı

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  265. esennn

    İyi günler hocam. Benim 2 düştüğüm var. İkisindede kalp atışı almadan kaybettim bebeklerimi. Daha sonra genetik test yaptırdım ve genetik test sonucunda PAİ-1 4G-4G homozigot, MTHFR A1298C, MTHFR C677T Heterozigot çıktı. Bu durumda benim kan pıhtılaşmam var mı veya düzeyi hangi seviyede? Hamile kaldığımda kan sulandırıcı iğne kullanmalı mıyım? Şimdiden çok teşekkür ederim hocam.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, Faktör V Leiden , rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  266. kadriye

    Gebeligim 5 haftada degil 8. Haftada sona erdi yanlis yazmisim kusura bakmayin. Bu arada tsh degerim normaldi. Ama rahim filmi hic cektirmedim. Sevgiler

    Reply
  267. serap

    mrb 3 düşük yaptım 7 haftalık kalp atışı yok yada kalbi duruyor bu arada genetik testler yaptırmaya başladım ailevi akdeniz ateşi yani fmf hastalığı var şimdi ilacına başladım bide kan pirtilasmasi çıktı 4G _5G bu fmf hastalığının atakları bebeğin kalp atışını durdururmu ayda 2 kez atak geçiriyordum ilaca başlayalı 2ay oldu atak geçirmedim kolşisin ilacın adı tekrar hamilelik olsa bu ilacın hamileliğe zararı olur mu

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, kolşisin, C grubu ilaçtır, gebelik sırasında elde edilecek yarar, risklerden daha fazla ise kullanılması tercih edilebilir.
      Ancak, gebelik sırasında zaten FMF atakları doğal olarak azalma gösterir.

      Reply
  268. Nagihan

    Hocam saygılar;ben 35 yaşında 12 yıllık evliyim,10yaşında Allah’açok şükür sağlıklı bir kızım var,ilerleyen yıllarda iki bebek kaybettim biri iki buçuk aylıkken kalp atışları durdu kürtaj oldum diğeri 6 haftalık kalp atışı duyamadık kese gelişimi normal değil kanda gebelik hormonumda olması gerekenden düşük olduğu için kürtajları sonlandırdık gebeliğimi.Bazı araştırmalar yapıldı ve şu sonuçlar çıktı MTHFR A1298Cheterezigot,FAKTÖR XIII V34L heterezigot,GPIIIaL33P homozigot ,doktorum gebe kalabilirsiniz coraspirine başla gebelik oluştuğunda kan sulandırıcı iğneye başlıycaz dedi, birde siz değerlendirirseniz çok sevinirim teşekkürler…

    Reply
  269. Fatma

    MERHABALAR
    ÖNCELİKLE SORULARI ANLAMA VE TEK TEK CEVAPLAMA SABRINIZA HAYRAN KALDIM DİYEBİLİRİM.BEN ÖZETLE SÖYLEYECEK OLURSAM;
    32 YAŞINDAYIM GEÇEN YIL 31 HAFTALIK GEBE İKEN BEBEĞİMİN KALBİ DURDU VE NORMAL DOĞUMLA ALINDI.YAPILAN TESTLERDE;
    *TSH 1 AYLIK SÜRELERLE İLKİNDE 2.35 İKİNCİSİNDE 2.82 ÇIKMIŞTIR.(Dr. 50 mg lık euthyrox tavsiye etti.)

    *FAKTÖR II (20210 G>A) MUTASYONU HOMOZİGOT NORMAL
    FAKTÖR V (1691 G>A )MUTASYONU HOMOZİGOT NORMAL
    MTHFR (677 C>T ) MUTASYONU HETEROZİGOT MUTANT
    MTHFR(1298 A>C) MUTASYONU HETEREZİGOT MUTANT (Dr. 100 mg. coraspin ve hibor 0.2 ml kan sulandırıcı iğne önerdi.)

    *EŞİMİN – BENİM KROMOZOM TESTLERİMİZ VE BENİM SMEAR TESTİM NORMAL ÇIKTI.

    ŞU AN 12 HAFTALIK GEBEYİM İLAÇLARIMI DÜZENLİ OLARAK KULLANIYORUM.YALNIZ MECBURİYETTEN GİTTİĞİM FARKLI BİR DOKTOR KULLANDIĞIM İLAÇLARI KULLANMAMIN GEREKLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ.
    BİR DE KALBİ DURAN BEBEK ALINDIKTAN SONRA KANAMAM ZOR DURDU HATTA 1 ÜNİTE KAN NAKLİ YAPILDI.
    MERAK ETTİĞİM KAN SULANDIRICI KULLANMAM ŞARTSA ACABA YENİ DOĞUMDA BU BENİ NE DERECE ETKİLER BUNDAN DOLAYI KANAMAM ARTAR MI? YA DA İLKİ ZOR BİR DOĞUM OLDUĞU VE KARIN BÖLGEME ÇOK FAZLA BASKI UYGULANDIĞI İÇİN Mİ BU KADAR ÇOK KANAMAM OLMUŞTUR.?UMARIM AÇIKLAYICI YAZMIŞIMDIR.ŞİMDİDEN SAYGILARIMI SUNAR TEŞEKKÜR EDERİM.

    Reply
  270. zeynep

    merhaba hocam. ben 23 yaşındayım 1,5 sene önce 16 haftalık gebeliğim sonlandırıldı acrenia(kafa tası oluşmaması) nedeniyle. kürtaj oldum. gebeliğin başında TSH 4.2ydi ve ilaç kullanıyordum değerim 2ye düşmüştü.
    eşimle kromozom analizi yaptırdık normal çıktı.eşimle kan uyuşmazlığımız var. 4 ay korunduk ve korunmayı bıraktıktan 4 ay sonra kimyasal gebelik yaşadım. genetik test yaptırdık
    MTHFR MUTASYON ANALİZİ(C677T) HETEROZİGOT 677CT çıktı diğer mutasyonlar normal çıktı.
    Protein C 77
    Protein S 46
    eşimin sperm testi normal çıktı. bu ay rahim filmi çekileceğim.
    1,5 senedir Folbiol kullanıyorum. doktor gebelik oluşunca kan sulandırıcı iğne kullanmam gerektiğini söyledi.
    yorumlarda benzer değerleri okudum ama değerlendirirseniz sevinirim. hayırlı günler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi geçmiş olsun. Bebeğinizde oluşan sorununun tekrarlayabilme olasılığı vardır. O nedenle gebelik başlangıcından itibaren çok dikkatli takibi gerekir. Acrani tedavisi yoktur. Önlemek de mümkün değildir. Yapılabilecek tek yardım, gebeliğin sonlandırılması şeklinde olacaktır. O nedenle erken haftalarda teşhis konabilmesi çok ama çok önemlidir. Gebelik başladığı andan itibaren hemen kontrollara girmelisiniz.
      Gebelik sırasında TSH değeri mutlaka 2.5’tan daha düşük olmalıdır. Gebe değilken tiroid tedavisi almanız gerekmeyebilir. Gebelik tanısı konur konmaz, aynı gün TSH baktırın ve gerekirse tiroid ilacı kullanın. Bunun dozunu kadın doğum uzmanları değil, endokrin uzmanları ayarlar.
      Sizin kan grubunuz Rh (-) ve eşinizin kan grubu Rh (+) ise ve doğan bebeğin kan grubu Rh (+) idiyse, mutlaka kan uyuşmazlığı iğnesi olmalıydınız.
      Kan pıhtılaşması acrani sorununa yol açmaz. MTHFR değerleri önemli değildir. Faktör V Leiden baktırınız. FAKTÖR V LEİDEN POZİTİF ise gebeliğin 10. haftasından sonra kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir. Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.
      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  271. merve

    Hocam mrb iki dusuk yaptim anti beta2 glikoprotein igg az yuksekligi sorun olurmu simdidenbtsk ederim

    Reply
  272. serap

    mrb hocam kan pirtilasmasi kromozon smar testleri yaptırdım 3 düşük yaptım başka hangi testleri yaptırmam gerekiyor şimdiye kadar bir kan pirtilasmasi çıktı

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon

      Yapılması gereken tüm testlerin listesi aşağıdadır:
      Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  273. arzu

    Merhaba hocam 7.5 aylık bebeğimi akciğer ve kalp kenarında sıvı deri altında ödem olduğu için kaybettim ikimizde gayet sağlıklıydık aynı zamanda bende sol bacakta damar tıkanıklığı teşhisi koyuldu geçen Mayıs ayından ekim ayına kadar kan sulandırıcı iğne cle×san 0 .6 kullandım renki doppler sonucuna göre iğne kullanmana gerek yok iyileşmeye başladığını söyledi d.r geçen gittiğimderenkli doppler sonucuna g9re tekrar başladığını coumadin başlattı tekrar hamile kalmak istiyorum d.r gebeliğin riskli olacağını ve Bacağım iyileşmeden hamile kalmamamı ve aynı zamanda bacağımın yani tıkanıklığın iyeleşmeyeğini söyledi bana cevap yazarsaniz çok sevinirim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, sizde sanırım derin ven trombozu olmuş. Bu ciddi bir durumdur. Derin ven tromboz öyküsü olan kadınlar çok sıkı kontrol altında gebelik geçirebilirler. GEBELİKTE KUMADİN KESİNLİKLE YASAK VE SAKINCALIDIR. Clexane kullanılabilir. Kan sulandırıcı tedavi alırken, INR takibi şarttır.

      Reply
  274. kadriye

    merhabalar kolayliklar dilerim benim sorum soyle ; 23 yasindayim romatizmal kalp kapak hastasiyim mitral ve aort kapakta. eylul 2013 te gozumdeki agri sebebiyle doktora gittigimde retinal arter dal tikanikligi teshisi kondu. Goz anjiyosu yapilarak gozumde bir tikaniklik oldugu kesinlesti. Doktorlar bir pihtinin sebebiyet verdigini soylediler.Ardindan kardiyolojide TE yaparak kalpte bir pihti olmadigini soylendi. Ardindan evlendim ilk gebeligimde nisan 2014 te 8. haftada gebelik kaybi yasayip kurtaj oldum. genetik test yaptirdik sadece mthfr677 de homozigot mutasyon tespit edildi.suan coraspin100 mg folik asit ve b12 kullaniyorum. Kadin dogumcu gebelik olustugunda igneye baslayacagini soyledi. Kardiyoloji ise gebelik icin engel teskil eden bir durum yok dedi.sizin yazdiklarinizi okudugumda ayni genetik bozukluk olanlara igne kullanmasinin gerekmedigini yazmissiniz. Ancak bende bir emboli gecmisi var Suan kafam inanilmaz karisik stresliyim. Tekrar bi kayip yasar miyim ? Igne olmali miyim? Dogru tedavi nedir?? cevabinizi sabirsizlikla bekliyorum. Vakot ayirdiginiz icin tesekkurler

    Reply
  275. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Hanımefendi, sizin geçmişinizde kalp kapak rahatsızlığı ve göz damarı tıkanıklığı var. Gebelik zaten başlı başına kan pıhtılaşmasını arttıran bir şeydir. Gebe kalabilirsiniz, ama mutlaka kan sulandırıcı ilaçlar kullanılarak..
    MTHFR hiç önemli değildir. Sizin geçmiş öykünüz zaten kan sulandırıcı tedaviye gereksinim duyduğunuzu ortaya koyuyor. Gebelik sırasında CLEXANE veya eşdeğer bir iğne tedavisine ihtiyacınız var.
    Mutlaka FAKTÖR V LEİDEN kan testi yaptırınız.
    Gebelik başından itibaren INR takipleriyle kontrollere girmelisiniz.
    Saygılarımla

    Reply
  276. kadriye

    cevabiniz icin minnettarim.. faktor v leiden genetik raporumda FV(leiden) normal yaziyor. inr takibi pihtilasma takibi midir? sevgiler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon

      INR, kullanilan kan sulandirici tedavinin uygun dozda, yetersiz dozda veya aşırı dozda kullanilip kullanilmadigini gosteren bir kan testidir.
      Factor V Leiden mutasyonu olmamasi cok olumlu bir durum.

      Reply
  277. kadriye

    sizeee cok cok tesekkur ediyorum ve son bir sorum olacak degerli zamaninizi ayirdiniz cok sagolun. bu cleaxane ignenin bebegin gelisimini (zihinsel,bedensel) etkileme durumu var midir?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon

      Hanımefendi, Clexane iğnesinin bebeğin zihinsel bedensel gelişimini olumsuz etkilemesi söz konusu değildir. Bu soru, sizi iyileştirmeye ve tedavi etmeye çalışan doktorunuza güvenmediğinizi gösteriyor. Hiç bir doktor karnınzda taşıdığınız bebeğe zarar verecek bir ilacı bilerek ve isteyerek kullanmaz. Böyle bir soru acaba nereden aklınıza geldi? Bu tür güvensizlik sorularını yanıtlamak istemiyorum.

      Reply
  278. Kaya

    Merhaba Hocam. Öncelikle sunduğunuz hizmetten dolayı çok teşekkürler.
    Eşimin ilk gebeliği… şuan 14. haftasında. 2 hafta öncesinde doktor kontrolüne gittiğimizde eşimden kan aldındı ve sonucunda pıhtılaşma riski olabileceği gerekçesiyle tarama testi istendi ve clenax 0.4 iğne verildi. Daha önceden herhangi bir test yaptırmadık
    test sonuçlarını yeni aldık.
    mthfr a1298c heterozigot, faktör2 g20210a normal, faktör v g506a homozigot, mthfr c677t normal.
    sonuca göre doktorumuz. İğneyi günde 1 den 2 ye çıkarmamızı istedi. bu tedavi uygunmudur?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Beyefendi, trombofili (kan pıhtılaşması), tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  279. Nagihan

    Hocam cevabınız için çok teşekkürler ,çok sabırlı ve anlayışlısın Allah sizden razı olsun.Anlayışınıza sığınarak tekrar soruyorum benim test sonuçlarım ne anlatıyor durumum nedir risk yüksek mi son gönderimi tekrar gözden geçirirseniz çok çok mutlu olucam teşekkürler.

    Reply
  280. nurgül

    Mrb Dr. Bey. Ben 14 haftalık hamileyim. İlk gebeliğim. Önceden 0.4 ml clexan kullanıyodum. Test sonuçlarından sonra Faktör V G506A Homozigot çıkınca 0.8 ml kullanmaya başladım. Ama kullandığım ilk 4 gün boyunca baş dönmeleri baş ağrısı olmaya başladı. Acaba bu etkiler normal mi? Teşekkür ederim…

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, trombofili (kan pıhtılaşması), tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Siz de böyle bir durum yok. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
      Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
      1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
      2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
      3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
      Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.

      Reply
  281. ismail

    Hocam esim 2 dusuk yapti pihtilasma icin test yapildi. Sonuclar normal cikti ama mthfr677 homozigot mutasyon cikti hamileliginde igne tedavisine gerek varmi ve suan da folidoce kullaniyor

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, kadının tüm hormon testleri, tiroid testleri, rahim filmi HSG sonuçlarının görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebelik olmamasını öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  282. sibel

    hocam mrb yardımcı olursanız çok sevinirim 2 tane düşük yaşadım ve son düşükten sonra araştırıldı kan pıhtılaşması dendi.kimi doktor iğne kullancaksın dedi kimiside hayır gerk yok diyor ne yapcamı şaşırdım lütfen yardımcı olurmusunuz.bu arada rahim filmim güzel çıktı.DEĞERLERİM su sekilde.
    periferik kandan DNA izolasyonu ve faktör V(G506A) FAKTÖRII(G20210A) MTHFR (C677T) MTHFR(A1298C) FV+FII+MTHFR REAL TİME PCR İLE MUTASYON TARAMASI.
    SONUÇ:MTHFR A1298C :HOMOZİGOT
    FAKTÖRII G20210A :NORMAL
    FAKTÖR V G506A :NORMAL
    MTHFR C677T :NORMAL
    HOMOSİSTEYİN SONUCUM:
    PROTEİN S 96.4
    ANTİTROMBİN III 93.4
    AKTİVE PROTEİN C APC) 0.873
    HORMON SONUCUM:
    SERBEST T3(FT3) 3.50
    SERBEST T4(FT4) 1.27
    TROİD STİMÜLE EİCİ HORMON (TSH) 1.24
    FERRİTİN 15.4
    FOLAT 14.87
    VİTAMİN B-12 183
    HPLC TESTLERİM:
    HEMOSİSTEİN TARAMA (HPLC YÖNETİMİ) SONUÇ: 11.2
    HEMOSİSTEİN TARAMAMAMI YAPAN DOKTORUM RAPORUMUN ALTINA CLEXSAN0.4 1 KULLANABİLİR DİYE NOT DÜŞMÜŞTÜ HAMİLE KALINCA HOCAM YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER……….

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, FAKTÖR V LEİDEN MUTASYONU, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  283. merve

    Mrb hocam iki dusuk yasadim t4 t3 tsh normal anti tpo yuksek cikti ne yapmam gerwkir hocam 302 cikti bu sorun olurmu nasil bir yol izlemeliyim

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      T3 T4 ve TSH değerleriniz doğal olduğu sürece, anti TPO yüksekliği sorun yaratmaz. Gebelik sırasında TSH değeri 2.5’tan daha düşük olmalıdır.

      Reply
  284. meryem

    mrb hocam iki dusuk oldu test yaptırdık.MTHFR C677T MUTASYONU:HETEROZİGOT MUTASYONUSAPTANMIŞTIR.PAI-1 4G/5GMUTASYONU:HETEROZİGOT MUTASYON SAPTANMIŞTIR.Dusuklerimin nedeni bu ola bilir mi 3 yaşında bi evladım var hiç bir tedavi görmeden oldu.Doktorumuz aspirin igne kullanmam gerektigini söyledi.cok teşekkürler

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Anlattıklarınız içinde kan sulandırıcı tedavi almanıza gerek olan bir durum yok. Gereksiz yere kan sulandırıcı kullanılması komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara neden olabilir.

      Reply
  285. ismail

    Hocam sperm testi yapildi sonuclar normal denildi. Bide dusugun biri 6 haftalikti biride 7 haftalikti. Hormonlar da iyi cikti. Bi sikinti yok denildi. Kromozom testine suan gerek yok denildi. Pihtilasma sonuclarida soyle hocam faktor v leiden (g1691a) normal. Protrombin (g20210a) normal. Mthfr (c677t) homozigot mutasyon. Mthfr(a1298c) normal. Paı-1(4G/5G) 4g/5g
    Hocam sonuclar boyle. Ve esim su an hamile yeni ogrendik. 1,5 aydirda folik asit kullaniyor. Ne yapmamiz lazim esimde bende cok tedirginiz. Ne yapmamiz gerekiyor hocam

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Eşiniz şu anda gebe olduğuna göre, gebelik takiplerinden başka bir şey yapmanız gerekmiyor. Umarım olmaz, ola ki gebelik kaybı yaşanırsa, yazdığım testleri tamamlanmadan gebe kalmayınız.
      Şimdiki gebeliğiniz hayırlı olsun. Kan sulandırıcı tedavi almanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Sizi takip eden doktorunuza güveniniz.

      Reply
  286. Merve PEKTAŞ

    Merhaba Hocam, benim 2 yil icinde 7. Haftada gerceklesen 2 dusugum var. Ikisinde de kalp atimi alinmadi. Yapilan testlerde degerlerim ise;

    Protorombin normal
    Faktor v normal
    Mthfr c677t heterozigot
    Mthfr a1298c heterozigot
    Anti kardiyolipin igG negatif
    Anti kardiyolipin igM negatif
    Lupus antikoagulan negatif
    TSH 2.1
    Antitrombin 3* 69.35 % 80-115
    protein s 68.19 % 60-130
    protein c 102.84 % 70-140
    APC-R 0.95 %0.69-1.60

    Bu sonuclar dogrultusunda nasil bir yol izlemeliyiz? yardimci olabilirseniriz cok sevinirim. Teşekkürler.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, FAKTÖR V LEİDEN, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Aynı cevabı 11 Mart tarihinde de yazmıştım. Test sonuçlarınızda kan pıhtılaşmasını işaret eden ciddi hiç bir şey yoktur. Bu konuda rahat olunuz.

      Reply
  287. arzu

    Hocam, cevab verdiğiz için çok teşekkürler. Evet bende akut dvt var. Bir sorum daha olucak size tıkalı olan damarın açılması mümkün mü inr değerim şu an 2 .40 bu durumda hamile kalabilirmiyim. Hocam saygılar sevgiler.

    Reply
  288. Prof Dr Esat Orhon Post author

    Damar tıkanıklığınızın tedavisi tam olarak açıklığa kavuşmadan gebelik riskli olabilir. Bu konuyu kalp damar takibinizi yapan dokturunuza da danışmanız şart.

    Reply
  289. Habibe

    merhaba hocam iki düşüğüm oldu ilkinde 9 haftalıkken kanam oldu dr. gittiğimde kalp atımı durdu ve kendiliğinden düştü ikincisinde de kese etrafında kanamalar vardı iğne yaptırdım ve progestan kulladım kontrole gittiğimde 9 haftalıkken yine kalp atımı durdu ve kürtaj oldum test yaptırdım MTHFR C677T ,,FAKTÖR XIII,FAKTÖR II 20210 ve FAKTÖR V LEİDEN G1691A MUTASYONLARı NORMAL, PAI-I ve MTHFR A1298C MUTASYONLARI: HETEREZİGOT saptanmıştır.ilk gebeliğimde ise hiç sorun yaşamadım ve 4 yaşında bir kızım var.( Sadece doğumda plasanta önde geldiği için biraz sıkıntı yaşadım) İğne kullanmalımıyım? Teşşekkürler…..:)

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.
      Anlattıklarınız içinde kan sulandırıcı tedavi almanızı gerektirecek bir durum görünmüyor.

      Reply
      • Habibe

        Hocam sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim.Sonuçları doktoruma gösterdiğimde kesinlikle trombofili hastası olduğumu ve hamile kaldığımda iğne kullanmam gerektiğini söyledi.şimdi kafam karıştı ne yapmalıyım bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürlerr…

        Reply
  290. Ayşe

    Merhaba hocam,2014 yılında ilk gebeliğimde 7+4 Kontrolünde kalp atışı duyulmadığından kürtaj oldum.ikinci gebeliğimde yine 7. Haftanın başında kanama başlamasıyla düşük yaptım.2 düşük sonrası trombofili panel testi yaptırmam önerildi.Sonuçlarım : MTFR c677 homozigot , PAI-I. 4G/4G homozigot , Faktör XIII (V34L) heterezigot, tsh normal, homosistein normal , smear normal, ultrason kontrolünde doktorumun dediğine göre rahim anormaliğim de yok.1 senedir de folik asid kullanıyorum.

    3. Gebeliğimde doktorumun önerisi ile 100mg aspirin ve clexane 0,2 kullandım.herşey yolunda giderken 10. Haftada yeni geçirmekte olduğum CMV virüsü tespiti yapıldı ve 12. Haftada kendi kararım ile aldırdım.

    Şimdi tekrar hamilelik düşündüğümden son gebeliğimde işe yaradığı için aspirine başladım.şuan hamile miyim bilmiyorum henüz adetimin zamanı gelmedi.gebelik testi pozitif çıkarsa clexane 0,2 ‘ye başlayacağım.
    Yukarıda yazmış olduğunuz yanıtlardan anladığım bu test sonuçlarına göre ilk 2 düşüğümün nedeni trombofili olmayabilir.doğru mu?
    3. Gebeliğimde 12. Haftaya kadar sorunsuz (cmv hariç) geldiğime göre gen, kromozom, enfeksiyon ,hormonlarda sorun yok anlamına gelir mi? ( bana 2 düşük sonrası bu testlerin de gerektiğinden bahsedilmediği için yaptırmamıştım) ilk 2 düşük doğal seleksiyon ya da gerçekten kan pıhtılaşması olabilir mi?
    Şimdiki gebeliğimde sanırım aspirinden dolayı midemde hazımsızlık ve ağrı oldu .bıraktım.clexane 0,2 kullanıyorum.güvence için 0,2 ya da 0,4 clexane ile devam etsem mi? Tekrar kayıp yaşamak istemiyorum çünkü.

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Eğer gebe iseniz hayırlı olsun. Tek gebelik kabı doğal selesiksiyon olarak kabul edilebilir ancak, iki gebeik kaybı olunca mutlaka araştırılmalıdır. Verdiğiniz sonuçlarda pıhtılaşma sorunu yok. Kan sulandırıcı almanız gerekmiyor. Ve jatta gerksi yere alındığında, koplikasyonlara da yol açabilir. Aspirinin tedavide yeri hiç yoktur.
      Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini tam ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm güncel hormon testleriniz, güncel tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

      Reply
  291. esen58

    İyi günler hocam. Benim kan pıhtılaşmam var. Doktorum bana adet günümden 10 gün önce başlayarak kullanmam için ecopirin verdi. Adet günüm 1 gün geçikti. Kan testide negatif çıktı. Acaba ecopirin adetimi nasıl etkiler erteler mi? Şimdiden çok teşekkür ederim hocam

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sağlıklı cevap verebilmem için lütfen geçmiş gebelik kayıplarınızın öyküsünü ve kan pıhtılaşması ile ilgili yapılmış tüm testlerinizi gönderiniz.

      Reply
  292. nihal aygan

    Hocam merhaba, 2007 yılında 8 haftalıkken bir düşüğüm oldu.Sonrasında normal doğumla şu an 7 yaşında olan bir kızım var.Bundan 2 ay önce yine bir düşüğüm oldu.Genetik testler yapıldı.Herşey normal.Yine bir cocuk istiyorum.Gebelikte Kan sulandırıcı kullanılmalı mı? Dr.um gerek yok heterozigotlarla ilgili boyle bir çalışma yok dedi…Trombofil panelim ise şöyle;
    Faktör V Leiden: Normal
    Protrombin :Normal
    MTHFR 677 : Normal
    MTHFR 1298 : Heterozigot
    PAI :4G/5G Heterozigot

    Teşekkürler

    Reply
  293. nihal aygan

    Hocam merhaba, 2007 yılında 8 haftalıkken bir düşüğüm oldu.Sonrasında normal doğumla şu an 7 yaşında olan bir kızım var.Bundan 2 ay önce yine bir düşüğüm oldu.Genetik testler yapıldı.Hormonlarım ve yumurtalık usg kontrol Herşey normal.Hsg yapılmadı ama 4 yıl önce sizin ofis dediğiniz işlem yapıldı.Yine bir cocuk istiyorum.Gebelikte Kan sulandırıcı kullanılmalı mı? Dr.um gerek yok heterozigotlarla ilgili boyle bir çalışma yok dedi…Trombofil panelim ise şöyle;
    Faktör V Leiden: Normal
    Protrombin :Normal
    MTHFR 677 : Normal
    MTHFR 1298 : Heterozigot
    PAI :4G/5G Heterozigot

    Teşekkürler

    Reply
  294. cigdem 61

    İyi akşamlar doktor bey aralık 2014 te 10 haftalık bebegimi kaybettim genetik polikiliniginde yapılan testlerde
    faktor ll homozigot normal
    faktor V leiden homozigot normal
    mthfr 677 mutasyonu homozigot mutant
    mthfr 1298 mutasyonu homozigot normal
    doktorum adetin iki gün geçmesi ve hamileliğimin kesinlesmesi ile birlikte kan sulandirici iğne ve aspirin kullanmam gerektiğini söyledi ve bunu doğuma kadar kullanacagimi söyledi çok üzüldüm ne yapmam gerekiyor iğne kullanmalimiyim..teşekkür ederim..

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Sadece bir kez gebelik kaybınız var. Tekrarlayan gebelik kaybınız yok. İlk gebeliğin kaybı çok büyük olasılıkla anormal gelişim veya anormal kromozomal yapıya bağlı olarak doğal seleksiyondur. Testlerinizde kan pıhtılaşması ile ilgili sorun yoktur. Tekrarlayan gebelik kayıplarınız olursa, bununla ilgili tüm diğer testlerin yapılması gerekir.
      Saygılarımla

      Reply
  295. Çiğdem

    hocam merhaba 2düşüğüm var yapılan trombofili analiz raporunda MTHFR mutasyonları resesif geçişli olup heterezigotlluk durumunda fenotipe taşıyıcı olarak yansırken factor II ve factor V mutasyonları dominant geçişli olup heterezigotluk durumunda fenotipe hasta olarak yansımaktadır.
    Yorumlarsanız sevinirim iyi çalışmalar

    Reply
  296. TÜRKAN

    FAKTÖR II 178,6 REFERANS ARALIĞI 70-12
    PROTEİN C 73,3 R.A 70-140
    PROTEİN S 62,7 R.A 60-130
    AT III 88,4 R.A 75-120
    FAKTÖR 5 LEİDEN MUTASYONU NORMAL
    MTHFR MUTASYONU C677T NORMAL
    MTHFE MUTASYONU HETEREZİGOT

    EŞİM 4 AYLIK HAMİLE DAHA ÖNCE ÜÇ DÜŞÜK YAPTI VE ŞİMDİ CLEXANE 0,4 MG KULLANIYOR ACABA EŞİM İĞNEYE DEVAM ETSİN Mİ SAYGILAR KARS TAN

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Daha önceki düşüklerin neden ortaya konmadı mı?
      Gönderdiğiniz test sonuçları içinde düşüğe neden olabilecek kan pıhtılaşması sorunu görünmüyor. Rahim yapısını, kromozom testlerinizi ve, sperm ve hormon test sonuçlarınızı bilmediğim için uzaktan yapacağım yorum yanıltıcı olacaktır. Ya sonuçlarınızın tamamını gönderiniz, ya da takip eden doktorunuza güvenmek en doğru iş olacaktır.
      Saygılarımla, hayırlı olsun.

      Reply
  297. pelin

    Mrb hocam ben portel Ven tromboz hastasiyim özafagus Varislerim var beş iç kanama Geçirdim romotoıd artrit sendromu var cleaxsan 0.4 iğne kullanıyorum yedi senedir.bagirsak dalak ameliyatı oldum.suan 1 aylık Hamileyim nasıl bir yol izlemeliyim.

    Reply
  298. fadime

    Hocam mrb
    Ben 6 haftalik gebe olduğumu öğrendiğimde Dr umun
    Pihtilasma için claxane iğne vermesi ve bunu kullanmamam halinde %75 düşük yapacagimi soylemesi üzerine durumu size anlatmistim. Siz de iğne kullanma senin öyle bir sorunun yok seklinde cevap yazmistiniz. Su an 5 aylik hamileyim ve çok sukur hic sorunum yok. Yalniz ben sizi tamamen nette bu konuyu arastirirken tesadufen (!) buldum. Ve sizi bulduktan sonra Rabbimin de izniyle hayatim değişti. Ya size rastlamasaydim? Bu yazilari gormeseydim sorumu soramasaydim. Su an o iğneyi bos yere yaptiriyor olacaktim. Vücudum ilistire dönecekti. 🙂 yaptirmaya karar vermistim. aklima geldikce inanin çok değişik oluyorum.bir gün sonra iğneleri alacaktik. Dr uma çok guveniyordum. Demek ki çok da guvenmemek araştırmak gerekiyormus bunu da öğrenmiş oldum. Koskoca profesör sorulari mi cevapliyor diyor duyanlar inanmiyorlar. Evet hem de profesör hem de en kisa surede cevapliyor. Ve sonsuz bir nezaket ve sabirla. Size ben nasil dua etsem bilmiyorum ki. Gerçekten ne kadar faydali olduğunuzu bir bilseniz. Allah sizden sonsuz kere razi olsun. Evli misiniz çocuk var mi bilmiyorum ama Allah sizi ailenize sevdiklerinize bagislasin. Yazdiginiz her cevap harfi adedince hatta sonsuz sevap sayilsin insallah. Çok seviniyorum. Daha ne diyeyim bilemiyorum. İyi ki varsiniz. Allah size uzun upuzuuuuuun omurler versin. Saglik versin. Rabbim iki cihanda da sizi en iyi şekilde mukafatlandirsin inşallah.

    Reply
  299. cigdem 61

    Bende size minnettarim siz olmasaydiniz gereksiz igne kullanmak zorunda kalacaktim .bende inanamadim cevap vereceginize..cok tesekkur ederim….

    Reply
  300. emine

    Hocam ben 6gebelik gecirdim 2.hayatta 4tane kürtaj oldum 6.gebeligim 7aylikken kalp atişlari durdu ameliyatla aldilar daha 15gün oldu bende kan pihtilaşmasi var. Hamileligim boyunca cilexsan ve cocuk aspirini kullandim doktor artik 1kere dene diyo hamileliğin riskli diyo oşansimada umut vermiyo senin işin dakikalik diyo buriski bana hamileligin sonunda söylüyo beni hemotoji bölümüne gönderdi bebegimi doktorlarin bilgisizligindenmi kaybettim bana yol gösterin bilgi verin neolur neyapmaliyim tekrar hamile kaldigimda ayni sorunu yasarmiyim gercekten şansim yokmu ayni aciyi yaşarmiyim cok korkuyorum yardim edin beni yönlendirin cevap bekliyorum saygilarimla

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, kapn pıhtılaşması ile ilgili tüm testleri bana gönderiniz veya burada tek tek yazınız. Ondan sonra gebelik kayıplarınızın sebebini tekrar konuşalım.

      Reply
  301. emine

    Anti thrombin 3 aktivitesi test sonucu 950 anti kardiyolipin lgm 2 pozitif anti kardiyolipin lgm 2 pozitif protein s 92 protein c 82 trombofili paneli(6test) FAKTÖR V LEİDEN G1691A NORMAL 1691GG FAKTÖR XIII V34L HETEROZİGOT 34VL MTHFR MUTASYON ANALİZİ(C677T) HETEROZİGOT 677CT PAI-SERPINE1 MUTASYON ANALİZİ (4G5G) HOMOZİGOT 4G/4G ELİMDEKİ TESTLERİN İŞARETLİ YERLERİNİ GÖNDERDİM KRIMOZOMLAR NORMAL BİR DAHAKİ HAMİLELİGİM DE AYNI SORUNU YA ŞARMIYIM NEOLUR BANA YOL GÖSTERIN BİLGİ VERİN SİZCE ENOKSAPARIN Mİ CLAXSAN MI DAHA ETKİLİ SİZİNGİBİLERİN BİLGİLERİNE ÇOK İHTİYACIM VAR SİZİN GİBİFAYDALI İNSANLARDAN ALLAH BİNKERE RAZI OLSUN

    Reply
  302. Prof Dr Esat Orhon

    Hanımefendi, FAKTÖR V LEİDEN G1691A NORMAL. Sizde kan pıhtılaşma sorunu yok.
    Ancak, gebelik kayıplarınızı açıklayabilmek için Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım.
    Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

    Reply
  303. emine

    Her gittigim dr kan pihtilaşmasi diyorlar birde tirombofoli diyorlar sadece rahim filmim yok tahlillerin hepsi normal neden bana sorunun belli diyorlar şimdi hemotoloji bölümü ne gidiyorun orayada tahliller verdi ama gittigim drlar kendime iyi bir kadindogumcu bulmami söylüyorlar ilginizden dolayi teşekkür ederim sağolun

    Reply
  304. Emine ertürk

    İyi günler hocam benim üç düşüğüm oldu.Kardiyovasküler panel sonucum
    Protrombin(faktör II) gen mutasyonu G20210A N/Mt
    Fibrinojen 455G>A N\Mt
    MTHFR 1298 mutasyon analizi A1298C Mt/Mt
    Kan sulandırıcı Clexan 0,4 lük iğne ve coasprin kullanmama rağmen yine düşük yaptım. Acaba doktorum yanlış tedavi mi uyguladı?

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanimefendi size cevap yazacagim ama lutfen, sizi gormeden, muayene etmeden cevap yazdigimi unutmayin. Bu nedenle sizi goren ve muayene eden doktorun verdigi kararin yanlis oldugunu soylemek haddim degildir. Birinci olarak, doktorunuza guvenmenizi telkin ediyorum. Tekrarlayan gebelik kayiplarinda başka bir neden bulunamiyorsa, kan sulandirici tedavi verilmesi tercih edilebilir, dogrudur. Ancak tedaviye rağmen düşük yaptığınıza göre hsg rahim filmi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, gebelik sırasında bebekte özür yaratabilecek tüm parazit ve virütik hastalıklarinin taranması, sizin ve eşinizin kromozom testlerinin değerlendirilmesi gereklidir. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içinde doğurganlığı azaltabilecek hasar bırakabilir. Saygılarımla

      Reply
  305. Emine ertürk

    Doktor bey, eşim ve benim kromozomlarımıza bakıldı ancak bir sorun çıkmadı.hemotoloji ve dahiliye uzmanı bir doktor tarafından tüm kan testlerim yapıldı tiroit testim yapıldı ve tiroitlerimin yeteri kadar çalışmadığını haşimatoya eğilimli olduğumu söyledi.bana euthyrox 50 mcg ilaç verdi.ben bu ilacı bir aydır kullanıyorum.acaba tiroitlerimin az çalışması da düşük yapmama neden olmuş mudur?

    Reply
  306. Emine ertürk

    Hormon test sonuçlarım şöyleydi;
    TSH 1,941
    Serbest T3 3,37
    Serbest T4 1,27
    Vitamin B12 318
    AFP 3
    Ferritin 21,6
    Anti TPO 123,6
    Anti tiroglobulin antikor 78,9

    Reply
  307. Emine ertürk

    Doktor bey,ben gebe kalmakta herhangi bir sorun yaşamıyorum.sadece gebeliklerim düşükle sonuçlanıyor bunun nedeni de kan pıhtılaşmam olduğu için bebeğin beslenememesi.acaba kan sulandırıcı iğnemin dozunu mu arttırmalı doktorum? Ya da sizin önerebileceğiniz başka bi tedavi var mı?

    Reply
  308. Prof Dr Esat Orhon

    Hanımefendi, trombofili (kan pıhtılaşması), tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, gebelik kaybına neden olabilecek başka bir neden bulunmadığında yapılan bir araştırmadır. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda pıhtılaşmaya neden olabilecek bir çok faktör bakılmakla birlikte, gerçekte hiç birinin gerçekten önemli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.
    Bir gebe kadında şu şartlar varsa, kan sulandırıcı tedavi verilmesi düşünülebilir. Onun dışında gerekli değildir.
    1. En az iki kere (esasen 3 kere) gebelik kaybı yaşanmış ise…
    2. Rahim şekli, her iki eşin genetik testleri, tüm enfeksiyon ve hormonal testler normal ise,
    3. Diğer testler önemli değil ama FAKTÖR V LEİDEN HOMOZİGOT POZİTİF ise kan sulandırıcı verilmesi düşünülebilir.
    Bu şartlar oluşmadığı sürece, kan sulandırıcı kullanılması asla zorunlu değildir. Komplikasyonlara ve istenmeyen kanamalara da neden olabileceği de akılda tutulmalıdır.
    Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebebini ortaya koyarak önlem almak için, Her iki eş kromozom analizi, sperm testi, sizin tüm hormon testleriniz, tiroid testleriniz, rahim filmi HSG sonuçlarınızın görülmesi lazım. Bunlar tamamlanmadan gebe kalmamanızı öneririm. Her gebelik kaybı rahim içimde olumsuz etki bırakarak doğurganlığı azaltabilir.

    Reply
  309. Eda

    Doktor Bey ; bütün yorumlarınızı okudum sebebini bulmadan ve bütün tahlilleriniz yapılmadan hamile kalmayın demişsiniz çok şaşırdım (ve çok mantıklı geldi), benim gittiğim bütün doktorlar olur olur normaldir bunlar 9 da da olur 10 da da olur bir hastam 11.de doğurdu biri elbet tutar sen sürekli hamile kal umudunu kaybetme doktor doktor gezme gibi tavsiyelerde bulunmuştu. 3 yıldır düşüklerle alakalı bulduğum bütün yazı ve yorumları okudum sizi yeni tanıdım biraz geç kalmışım ama belkide 4. hamileliğimin şansıdır : ) şuan 5 haftalık hamileyim : ) 6 doktora gittim ve 3 tanesi ”iğne kullanma aspirin yeterli” diğer 3 üde ”iğne + aspirin kullanman doğum şansını arttırır” dedi, size güveniyorum ve yorumunuzu çok merak ediyorum, kayıplarımı ve tahlillerimi inceleyip bana yapmam gerekenleri tavsiyelerinizi söylerseniz çok sevinirim.

    2012 de 15 haftalık düşük (patolojide göbek kordonunda 4 damarlı yapı tespit edildi. gebelik süresince kasık ağrısı vardı ve ara ara kanama oldu.)
    2014 te 8 haftalıkken alındı, ( kalbi atmadı, kese göründü, yolk kesesi normalden büyüktü)
    6 ay sonra tekrar hamile kaldım 2014 te 9-10 haftalıktı kalbi durdu (claxene 0,4 kullandım, kanama ya da ağrı olmadı her şey normaldi.)

    Üç kez küretaj yapıldı umut etmek ve kaybetmek hem bedenen hem ruhen çok zor bir süreç

    Doktor Bey ;
    BENİM SONUÇLARIM;
    FAKTÖR V LEİDEN (G1691A) :NORMAL
    PROTROMBİN (G20210A) :HETEROZİGOT MUTASYON
    MTHFR (C677T) :HETEROZİGOT MUTASYON
    MTHFR (A1298C) :HETEROZİGOT MUTASYON*
    PAI-1 (4G/5G) : 4G / 4G *

    46,XX

    TSH: 1,72
    prolaktin : 9,56
    PROTEİN C : 66,2 REF. ARA. (70-140)*
    VİTAMİN D : 4,26 REF. ARA. (25-80)*
    RUBELLA IgG: 52,8 POZİTİF
    VİTAMİN B12 : 557
    rahim filmi ve sperm analizi yapılmadı.

    yaş:35 çalışma ortamım biraz yorucu.
    ( Şeker ve kızartma tüketmiyorum, limonu kabuğuyla yiyorum 2,5 lt su içiyorum; folikasit ve vitamin kullanıyorum)
    (2 yılı aşkın süredir sebebini bulamadığım bir kaşıntı var vücudumda minicik, sivilceden küçük kabarcıklar oluşuyor bazen çok kaşınıyor bazen hafif seyrediyor gıda alerji testi yaptırdım 3-4 tane çıktı onlara da dikkat ediyorum ama çözüm bulamadım)

    EŞİMİN SONUÇLARI:
    FAKTÖR V LEİDEN (G1691A) :NORMAL
    PROTROMBİN (G20210A) :NORMAL
    MTHFR (C677T) : NORMAL
    MTHFR (A1298C) :HETEROZİGOT MUTASYON*
    PAI-1 (4G/5G) : 4G / 4G *

    46,XY

    SAYGILARIMLA

    Reply
    • Prof Dr Esat Orhon Post author

      Hanımefendi, yazdıklarınız içinde olumsuz bir durum görünmüyor.
      Her iki eş, kromozom yapılarınız normal
      TSH değeriniz 2.5^tan küçük ve normal
      Faktör V Leiden negatif, normaldir.
      3 eksik kalmış:
      1. HSG rahim filminiz (GEBELİK SIRASINDA YAPILMAZ)
      2. sperm testi
      3. Gebelik kayıplarında küretaj yapıldıysa genetik inceleme sonucu
      Bu gebeliğiniz sırasında kan sulandırıcı ilaç kullanma gerekçesi yok. Ne aspirin, ne de enjeksiyon kullanmanıza gerek yok. Gereksiz kan sulandırıcı kullanımı daha başka sorunlara yol açabilir.
      Sağlıklı doğum yapmanız nasip olursa hayırlı olsun.
      Sorun çıkarsa, tekrar gebe kalmadan önce muayene için gelseniz iyi olur. Rahim ağzı gevşekliği / açıklığı varsa onun da tedavisi gerekir.
      Saygılarımla

      Reply
      • eda

        Zaman ayırıp bilginizi paylaştığınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. : ) İyi çalışmalar.

        Reply
  310. mehtap

    Hocam Lütfen yardım edin çook kötüyüm;

    ben 35 yaşındayım 1 kızım var 11 yaşında şuanda 23 haftalık gebeyim bundan önce bir boş gebeliğim oldu.
    problemim şöyle bebeğim 21 haftalıkken detaylı ult.girdim 3 hafta geri çıktı.ünv.gitmem söylendi gittim.orda dopper ile bakıldığında damarlarımda daralma olduğu bebeğin alınması gerektiği yoksa bana zarar vereceği söylendi.ben istemedim alınamasını o zaman takip edeceğiz dediler ve bir takım testler verildi .şuana kadar sonuçlarım normal çıkmıştı fakat bu gün aldığım sonuçlarda protein c 167,2(norma değer:%70-140) protein s 43,9 çıktı (normal değer %60-130) NE YAPMAM LAZIM LÜTFEN BANA AKIL VERİN …..NE OLUR…

    Reply